Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Departament de Cercetare-Dezvoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Departament de Cercetare-Dezvoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă
Departament de Cercetare-Dezvoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Departament de Cercetare-Dezvoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul şedinţei ordinare din iulie, înfiinţarea Departamentului de Cercetare-Dezvoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, precum şi a Biroului de Management şi Inovare, care va avea misiunea de a identifica proiecte de cercetare la care medicii să fie parte sau proiecte de inovare la care spitalul se poate alătura. În acest sens, proiectul de hotărâre prevede crearea a peste cincizeci de posturi la spitalul judeţean

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, a declarat presei că Departamentul de Cercetare-Dezvoltare nu este remunerat şi este format din medicii spitalului care doresc să se implice în diverse proiecte de cercetare, într-o manieră organizată.

„Pentru acest departament s-au înscris deja 25 de medici: 6 medici cu doctorat, 7 doctoranzi şi alţi 12 medici între care şi noul director medical al spitalului. Noi am făcut toate demersurile pentru aparatură, pentru organizarea gărzilor şi a activităţii, pentru că se presupune (că aici va desfăşura – n.a.) o activitate de 24 de ore din 24. Adică pe specialitatea respectivă să fie totdeauna prezent un specialist, cu aparatură de înaltă performanţă, ca pacientul să aibă acces la servicii medicale performante”, a explicat dr. Konrád Judit.

Totodată, consiliul judeţean a decis să înfiinţeze în cadrul spitalului judeţean şi un Birou de Management şi Inovare, „un fel de cabinet al managerului”, care va sprijini dezvoltarea instituţiei spitaliceşti şi care va identifica proiecte de cercetare la care să fie parte medicii, precum şi proiecte de inovare la care spitalul se poate alătura.

„De-acum încolo putem spune că într-adevăr am păşit spre încadrarea spitalului în categoria a doua. Există încă aspecte care trebuie îmbunătăţite, dar suntem pe drumul cel bun” a afirmat managerul spitalului judeţean.

În cadrul şedinţei ordinare a consiliului judeţean a fost aprobată şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie în cazul a două drumuri judeţene: DJ 136A, pe porţiunea cuprinsă între Atid şi Atia, respectiv DJ 135, pe porţiunea dintre Cobăteşti şi Firtănuş, unde se vor executa lucrări de întărire a malului şi refacerea a trei podeţe.

În urma votului favorabil al consilierilor judeţeni, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Harghita i-a fost acordată o alocaţie bugetară de 40.000 lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al CJ Harghita, pentru finanţarea celei de-a XII-a ediţii a „Turului Ciclist al Ţinutului Secuiesc”, acţiune la care vor participa peste 200 de persoane, antrenori şi sportivi din mai multe ţări.

S-a aprobat şi proiectul tehnic pentru „Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice la Dispensarul medical din str. Petőfi Sándor” în valoare de 37,485 mii de lei, cu TVA. Dispensarul, unde funcţionează trei cabinete de medicină de familie, trei cabinete de stomatologie şi trei de tehnică dentară, care asigură servicii medicale locuitorilor judeţului, în special celor din zona Ciuc, se află în administrarea CJ Harghita. Potrivit expunerii de motive, reţeaua electrică „este foarte veche, degradată” şi neperformantă.

S-au aprobat, de asemenea, execuţia bugetului local de venituri şi cheltuieli al judeţului, execuţia bugetelor instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii, precum şi execuţia bugetului fondurilor externe nerambursabile pe secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare, la 30 iunie 2018.

În cadrul şedinţei ordinare de vinerea trecută, opt producători au primit dreptul de utilizare a mărcii Produs Secuiesc. Cu acest prilej, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Rurală a CJ Harghita, Márton István, a anunţat că se doreşte realizarea unei mărci „Premium” în cadrul mărcii Produs Secuiesc.

Invitat la şedinţa CJ Harghita, Dr. Balázs Lajos a susţinut o prelegere, din perspectivă etnografică, despre bătălia din Pasul Caşin şi despre cimitirul de acolo, vizitat multă vreme „în taină, nefiind nici pe placul fostului Imperiu Austro-Ungar şi nici pe cel al activelor comuniste care au stăpânit ţara după aceea”.

Potrivit profesorului Balázs, acest cimitir, care prezintă „o istorie altfel spusă decât cărţile de istorie”, „trebuie să facă parte din avuţia naţională a României” şi, ca atare, inclusă în circuitul turistic al zonei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.