Deficit de personal la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita. Iar plecările din sistem continuă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Deficit de personal la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita. Iar plecările din sistem continuă
Deficit de personal la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita. Iar plecările din sistem continuă

Deficit de personal la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita. Iar plecările din sistem continuă

În ultima lună au fost depuse 29 de cereri de pensionare, iar după ce va fi emisă acea ordonanţă despre care toată lumea vorbeşte, plecările din sistem vor fi mai numeroase

Comisarul şef de poliţie Constantin Mihalache, împuternicit şef al Inspectoratului, preciza în cadrul unei conferinţe de presă că, deşi la nivelul instituţiei, în ultimele 12 luni, s-au efectuat două rânduri de concursuri pentru a ocupa posturile de conducere vacante, încă au rămas funcţii libere atât la nivelul posturilor din teritoriu, cât şi la nivelul secţiilor, aici fiind împuterniciţi diferiţi lucrători. Dar deficitul de personal se simte şi există şi în cadrul celorlalte compartimente şi funcţii din cadrul IPJ Harghita, iar situaţia se va perpetua deoarece plecările din sistem continuă.

„În acest moment – spunea comisar şef de poliţie Constantin Mihalache – probabil, vor mai fi multe solicitări de pensionare din partea celor care îndeplinesc condiţiile” şi se va crea un deficit. Şi dădea câteva exemple de compartimente unde sunt probleme de personal.

Astfel, Serviciul Rutier de la Topliţa „funcţionează la regim de avarie”, în prezent fiind 1-2 lucrători activi, aici intervenind şi concediile medicale sau alte probleme.

De asemenea, există posturi de poliţie unde sunt foarte puţini lucrători sau cei care activează acolo nu au experienţă, cele mai accentuate probleme înregistrându-se în partea de nord a judeţului, acolo unde au fost redirecţionaţi un număr important de agenţi pentru că erau situaţii în care nu exista nici un poliţist. În Tulgheş – dădea exemplu şeful IPJ Harghita – pentru a asigura o continuitate şi funcţionare normală a postului de poliţie a fost nevoie să se mute un poliţist de la Borsec.

Însă, continua acesta, nici detaşările nu sunt o soluţie pentru că acestea nu se pot face fără acordul persoanei respective şi doar pentru cel mult 60 de zile; de asemenea, din rândul celor încadraţi direct nu se pot face mutări sau delegări timp de 3 ani.

Legat de comunele unde există deficit de poliţişti, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, subinspector de poliţie Gheorghe Filip, explica că în acele zone se formează patrule intercomunale care acoperă toată zona, „deci cetăţenii nu trebuie să trăiască cu impresia că nu există poliţist acolo şi situaţia operativă din punct de vedere poliţienesc este în aer. Se deplasează poliţişti de la comunele învecinate, se creează şi se respectă trasee de patrulare, aşa încât zonele sunt acoperite, doar că efortul poliţiştilor este mult mai mare”.

Un alt serviciu care se confruntă cu deficit de personal este cel Economic. Dacă anul trecut erau 40 de persoane, acum mai lucrează la dosare penale doar 20 de ofiţeri agenţi, lucru care şi explică o serie de scăderi la nivelul indicatorilor de performanţă.

Au venit 12 agenţi, pleacă 24

În ultima perioadă, la nivelul IPJ Harghita au venit de pe băncile şcolilor 12 agenţi şi cinci ofiţeri, însă cererile de pensionare sunt multe. Astfel, de la 1 iulie şi până în august, au fost depuse 29 de cereri de pensionare (dintre acestea 5 din partea unor ofiţeri şi 24 din partea agenţilor). Pe lângă aceste 29 de cereri, mai sunt unele aflate în derulare, iar după ce va fi emisă acea ordonanţă despre care toată lumea vorbeşte – spunea comisar şef de poliţie Constantin Mihalache –,cu siguranţă numărul cererilor va fi mai mare, pentru că sunt foarte mulţi care spun că urmează să iasă la pensie.

În ceea ce priveşte situaţia per ansamblu, la sfârşitul primului semestru din acest an, din totalul celor 878 de posturi la nivelul IPJ Harghita, erau ocupate 672 (adică un procent de 76,53%). Din cele 164 de posturi de ofiţeri erau ocupate 107 (65,24%), iar din cele 658 de posturi de agenţi erau ocupate 513 (77,96%).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Sa iasa in pensie la virstra de 60 de ani inpliniti.In constitutie scrie ca toti cetatenii sint egali in drepturi.Si pensia este un drept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.