Declaraţii cu iz penal ale liderilor UDMR | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Politic » Declaraţii cu iz penal ale liderilor UDMR
Declaraţii cu iz penal ale liderilor UDMR

Declaraţii cu iz penal ale liderilor UDMR

 

Faptele

Filiala PCM Covasna a fost amendată de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică din iunie, de la Sfântu-Gheorghe, prefectul Marius Popica spunând că amenda era pregătită şi a fost dată întrucât PCM „persistă în acţiuni care ies din limita legalităţii”. Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu-Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, transmite corespondentul Mediafax.

Însă, potrivit site-ului maghiar maszol.ro, prefectul Marius Popica ar fi declarat că amenda a fost aplicată pentru refuzul de intonare a imnului României la un eveniment public, după ce fusese cântat cel al Ungariei.

Preşedintele PCM, Biró Zsolt, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Sfântu-Gheorghe, că gestul prefectului reprezintă o „provocare” la adresa comunităţii maghiare şi că legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei. „Prefectul a aplicat amenda maximă, ceea ce, credem noi, denotă rea-credinţă, rea-voinţă din partea lui. (…) Din 1989 încoace au trecut 25 de ani de la Revoluţia de la Timişoara şi, de atunci, la fiecare manifestare a comunităţii maghiare a fost intonat acest imn, iar prefectul s-a gândit acum să se lege de acest lucru. Eu consider că este un gest politic şi putem vorbi de o provocare împotriva comunităţii maghiare”.

Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede la capitolul II, articolul 16, că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a declarat că reprezentanţii instituţiei aveau pregătită documentaţia încă de la evenimentul din iunie, dar au decis să concretizeze sancţiunea pentru că PCM a continuat acţiunile care „ies din lege”. „Am pregătit amenda încă din iunie şi am decis să o şi aplicăm pentru că văd că PCM persistă în acţiuni care ies din limita legalităţii (PCM a organizat un miting pro-autonomie la Sfântu-Gheorghe în 29 noiembrie). Toată lumea poate organiza ce vrea şi când vrea, dar trebuie să răspundă pentru acţiunile care au loc. Am tot tolerat şi iată unde am ajuns, că primarul din Târgu-Secuiesc nici nu trimite o coroană de Ziua Naţională, nu pune steaguri, iar câţiva cetăţeni arborează steaguri de doliu de 1 Decembrie. Evenimentul organizat de PCM în iunie a fost ilegal, legea spune foarte clar cum şi unde se poate cânta imnul unei ţări, eu nu am nimic cu imnul Ungariei, îl respect, dar de acum aplicăm toleranţă zero la orice activitate ieşită din lege”, a declarat prefectul Marius Popica.

Antal Árpád: Dacă premierul nu-şi va „instrui” prefecţii, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu-Mureş în 1990!

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu-Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va „instrui” pe prefectul de Covasna „să lase în pace maghiarii”, atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu-Mureş.

„Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu-Mureş în 1990”, a spus Antal Árpád, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a mai afirmat că deputatul Markó Attila, condamnat pentru retrocedarea unui imobil, a cerut protecţia SUA şi a Ungariei, însă în primul rând maghiarii trebuie să fie alături de acesta şi să recurgă la acţiuni inclusiv de genul celei de la Cluj-Napoca, când s-a stopat demolarea unei biserici.

Antal a susţinut că „în această ţară justiţia nu e justă, ci serveşte un sistem să îi facă pe maghiari săraci, să ajungă la soarta saşilor” şi că trebuie creat un parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu echipa acestuia. „Chiar dacă noi credem că Iohannis nu îşi asumă identitatea săsească, el poate fi un partener”, a susţinut Antal Árpád.

Borbély cere Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna

Obişnuiţi (tocmai de politicienii români) să li se satisfacă toate hachiţele (vezi schimbarea fostului prefect Codrin Munteanu), vicepreşedintele politic al UDMR, Borbély László, cere Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM, susţinând că este „inadmisibil”, ilegal şi „caraghios, dacă n-ar fi tragic” să se dea amenzi pentru cântarea „imnului tuturor maghiarilor”.

„Ceea ce s-a întâmplat iarăşi în aceste zile în judeţul Covasna este inadmisibil şi chiar nu înţelegem ca un prefect să interzică, oricui, atunci când există şi prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să se cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor. Noi nu ne-am fi gândit niciodată că, după 25 de ani de democraţie, se va gândi un prefect să-i amendeze pe cei care cântă un imn care e un simbol naţional şi conform prevederilor legale poate fi cântat cu anumite ocazii, atunci când avem o asemenea manifestare”, a spus Borbély.

Fireşte, guralivul de la Tg. Mureş nu aminteşte absolut nimic despre faptul că exact cei pe care-i apără au încălcat legea, în vreme ce prefectul Popica a aplicat-o. Dar astfel de distincţii nu stau în firea celor care trăiesc de 25 de ani din exploatarea ticăloasă a „problemelor etnice” din România.

Hunor vrea să-şi „recupereze pământul natal”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în discursul rostit la o festivitate ţinută la Târgu-Mureş că nu se poate ocoli faptul că instanţa a „naţionalizat” un imobil care aparţinea de Biserica Reformată, că deputatul Markó Attila a fost condamnat definitiv, „ce-i drept, cu suspendare” în „cazul Mikó”, iar „prefecţii, primind instrucţiuni, au început o luptă împotriva plăcuţelor trilingve şi a tot ce e maghiar”. Mai departe, Kelemen a spus că „trebuie să continuăm pe această cale, pentru a recupera pământul natal”.

După şedinţa CRU de la Tg. Mureş în care s-a decis ieşirea UIDMR de la guvernare,  Kelemen Hunor a declarat că „noi i-am semnalat premierului problemele de la Sfântu-Gheorghe, din Covasna. Pot fi rezolvate foarte uşor, azi, mâine, poimâine, până când ajung lista Guvernului şi structura Guvernului în faţa Parlamentului. Deci nu anunţăm de aici ce vom face, până când nu ştim care va fi reacţia premierului şi a colegilor din Guvern”, a spus el.

Oricine înţelege că spusele de mai sus sunt o ameninţare voalată: dacă UDMR nu obţine satisfacţia pedepsirii prefectului Popica, s-ar putea să nu voteze Guvernul Ponta IV…

Şi consulul general al Ungariei din Miercurea-Ciuc intră în hora extremiştilor

Consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Barna Pál Zsigmond, a trimis o notă de protest Prefecturii judeţului Covasna, faţă de amenda aplicată filialei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) pentru intonarea imnului ungar, relatează MTI.

„Limitarea dreptului la exprimarea identităţii naţionale este inacceptabilă”, a comunicat Barna Pál Zsigmond. „Această măsură de sancţionare intră în contradicţie cu drepturile omului şi cu valorile fundamentale ale Uniunii Europene”, a argumentat oficialul ungar.

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Dupa ce incalca legea plang ca nu le sunt respectate drepturile.Nu inteleg de ce mai traiesc inca in evul mediu,de ce nu realizeaza ca daca s-au nascut in mijlocul Romaniei trebuie sa convietuiasca cu romanii,sa fie mandri ca fac parte din tara asta si sa traga la aceeasi caruta.Separatismul si ideologia sovina in Europa anului 2015 nu poate duce decat la o reticenta a investitorilor in zona,la saracie si mai mare,la ocolirea zonei de investitii in infrastructura,locuri de munca,etc.Un investitor roman sau strain cand aude de tampeniile astea extremiste se gandeste de 5 ori inainte sa bage banii aici,iar daca stau dupa investitii unguresti … pot sta mult si bine.

    • Great we0bwte&#823s;[…]ie like to honor many other internet sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]……

  2. E foarte bine ca Parchetul General s-a autosesizat in legatura cu amenintarile publice de terorism! Si extremistii maghiari (care sunt singurii din Romania) trebuie sa respecte legile statului roman, ai carui cetateni sunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.