De Ziua Armatei RomânieiExpoziție a tehnicii militare și ceremonie militară în centrul municipiului Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate »
De Ziua Armatei României
Expoziție a tehnicii militare și ceremonie militară în centrul municipiului Miercurea Ciuc
<h6><i>De Ziua Armatei României</i></h6>Expoziție a tehnicii militare și ceremonie militară în centrul municipiului Miercurea Ciuc

De Ziua Armatei României
Expoziție a tehnicii militare și ceremonie militară în centrul municipiului Miercurea Ciuc

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari români, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.

Chiar dacă după eliberarea teritorială, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, ziua în care militari români sunt sărbătoriți a rămas cea care semnifică eliberarea deplină a teritoriului național de sub ocupația hortisto-fascistă.

Astăzi, la fel ca aproape în fiecare an, Ziua Armatei a fost marcată, printr-o serie de evenimente, și la Miercurea Ciuc.

De la ora 12:00, pe platoul din fața Palatului Administrativ a fost organizată o expoziție de tehnică militară, care a cuprins de la echipamente de alpinism și până la aruncătoare de grenadă și TAB-uri. Cei mai fericiți au fost cei mici, care au avut posibilitatea de a lua în mână arme și de a-și face poze cu ele, iar de la militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” au primit indicații și informații despre echipamentele care se aflau la standuri.

Apoi, de la ora 15:00, la Monumentul Ostașului Necunoscut a fost organizată ceremonia militară și religioasă de comemorare a luptei și jertfei armatei și a poporului român pentru libertate și independență națională.

În discursul său, Jean-Adrian Andrei, prefectul județului Harghita, amintea că „ziua de 25 octombrie constituie amintirea unei deosebite împliniri naţionale, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei patria care a zămislit-o”.

„Spiritul de sacrificiu exemplar, precum şi calităţile excepţionale ale Armatei – continua prefectul județului – au dus la înfăptuirea acestui memorabil act istoric, decisiv în definirea naţiunii române, act pe care îl celebrăm şi azi, la mai bine de 100 de ani. Datorăm un profund respect soldatului român care a luptat cu toată puterea sa pentru a reîntregi hotarele României şi a adus eliberarea Ungariei, Cehiei şi a Slovaciei.

(…) Totodată, Armata României este cea care participă şi astăzi la construcţia prestigiului României. Şi astăzi, prin misiunile sale, Armata României contribuie la apărarea drepturilor şi libertăţilor lumii civilizate. Şi astăzi, armata profesionistă este un participant extrem de important la realizarea politicii externe a României.

Cu această ocazie, mă înclin cu recunoştinţă în faţa martirilor căzuţi pe câmpurile de onoare pentru apărarea ţării şi aduc un sincer omagiu tuturor veteranilor de război, pentru care datoria faţă de ţară a reprezentat crezul suprem!”.

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, col. Florin Stan, a dat citire Ordinului ministrului Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României. Apoi, în cadrul discursului său, col. Florin Stan a ținut să mulțumească prefectului județului Harghita pentru sprijinul acordat de-a lungul anului, precum și celorlalte instituții publice pentru sprijinul reciproc acordat.

Totodată, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte a amintit și de exercițiul Concordia care s-a desfășurat în această lună, precizând că prin acesta s-a demonstrat că instituțiile sistemului național de apărare din zonă pot colabora foarte bine și că speră ca la anul acesta să crească, poate chiar cu prezența unor armate membre NATO. De asemenea, el a mulțumit și locuitorilor municipiului Miercurea Ciuc pentru prezență.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.