Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De la o făbricuţă cu 3 angajaţi, la premiul pentru „pâinea anului” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » De la o făbricuţă cu 3 angajaţi, la premiul pentru „pâinea anului”
De la o făbricuţă cu 3 angajaţi, la premiul pentru „pâinea anului”

De la o făbricuţă cu 3 angajaţi, la premiul pentru „pâinea anului”

În urmă cu aproape 20 de ani, Bocskor István îşi începea un vis ce avea să prindă contur şi să fie răsplătit cu două premii naţionale. În 1995, brutarul Bocskor deschidea o fabrică de pâine în Sânmartin şi pornea la drum cu numai 3 angajaţi. La început s-a orientat numai pe piaţa din sat, localnicii fiind cei care mergeau zilnic la uşa fabricii şi aşteptau ca pâinea să iasă din cuptor, ca apoi să o cumpere.

Fiind foarte apreciată pâinea făcută în noua brutărie din Sânmartin, în 2006 a făcut prima extindere, mărind spaţiul de la 250 metri pătraţi, la 500 metri pătraţi. De altfel, acela a fost şi momentul în care România urma să adere la Uniunea Europeană, iar producătorii trebuiau să facă o serie de investiţii atât în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor, cât şi la fabrică. Bocskor István recunoştea că acele investiţii pe care le-a făcut şi el au fost costisitoare, dar benefice.

Tot în acea perioadă, produsele sale au ajuns să fie vândute şi în Miercurea-Ciuc, iar în 2008 a deschis primele trei magazine proprii pe raza municipiului.

„În 2012 – spunea administratorul brutăriei Bocskor – am reuşit să accesăm un proiect AFIR prin intermediul căruia am reînnoit tehnologia de producţie, am cumpărat silozuri pentru făină şi o instalaţie maia, cu care facem o maia extraordinar de bună”.

În 2014-2015 a urmat o nouă extindere a fabricii, suprafaţa de producţie desfăşurându-se pe o mie de metri pătraţi.

În prezent, „pe lângă tehnologia achiziţionată – preciza Bocskor István – un aport important la fabricarea produselor noastre o au şi un brutar renumit din Ungaria şi un tehnolog tot din ţara vecină. Tehnologul ne ajută cu specializarea angajaţilor, de două-trei ori pe an vine la noi şi organizează cursuri de perfecţionare. Colaborarea cu brutarul Roland Tukács – care este renumit şi în afara Ungariei – s-a concretizat cu dezvoltarea unor produse inovatoare. Astfel, la sfârşitul anului trecut am reuşit să scoatem produse foarte bune, inovatoare şi cu ingrediente excepţionale”.

Cornul cu unt

Unul dintre aceste produse este cornul cu unt, „secretele” acestuia fiind folosirea untului de la Frumoasa (un unt foarte apreciat) şi modelarea aluatului cu mâna.

Pâinea de secară bavareză

Sfârşitul lui 2016 cei din cadrul brutăriei Bocskor l-au punctat cu scoaterea din cuptoare şi, implicit, pe piaţă a unui nou produs: pâinea de secară bavareză. Este o pâine la care foarte importantă este maiaua. „Noi – spunea administratorul fabricii – am luat maia mamă de la un brutar german în vârstă de 70 de ani care încă mai lucrează cu maia respectivă şi pe baza ei dezvoltăm maiaua noastră”.

Şi făina de secară o aduce tot din Germania, pentru că, după ce a încercat mai multe tipuri de făină de la noi, a văzut că produsul nu are constanţă. Astfel, preferând calitatea, s-a îndreptat către făina din Germania, pentru că – deşi mai scumpă faţă de cea găsită pe piaţa românească – nu mai apar diferenţe de calitate la acelaşi produs.

Cozonacul baigli, preparat doar de sărbători

Unul dintre produsele speciale produse şi comercializate de Bocskor este cozonacul baigli. În varianta cu mac (la care se folosesc seminţe de mac) sau cu nucă (unde se pune miez de nucă naturală), baigli-ul este vândut doar în preajma sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun. Astfel, acest produs va fi disponibil în magazinele Bocskor, pe parcursul acestei luni, dar numai până de Paşte.

Pe lângă aceste produse descrise mai sus, se adaugă şi cele clasice, dar şi produsele premiate recent la concursul GastroPan de la Sibiu – pâinea de casă (locul III la categoria pâine industrială), pogăcelul cu cartofi (locul I la patiserie) şi pâinea de soare (declarată pâinea anului la categoria pâine realizată artizanal).

Şi în acest an…

…Bocskor István intenţionează să scoată pe piaţă alte produse noi. „Chiar dacă nu luam premiul pentru pâinea anului – spunea acesta – după investiţiile făcute în tehnologizarea fabricii, opţiunea pe anul acesta era să reînnoim produsele. Vrem să folosim ingrediente naturale şi de calitate – utilizăm spelta (un grâu foarte vechi), vrem să folosim mai mult unt care să fie, pe cât posibil, din zona noastră”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.