Cum echipezi corect mașina când călătorești cu cei mici | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Cum echipezi corect mașina când călătorești cu cei mici
Cum echipezi corect mașina când călătorești cu cei mici

Cum echipezi corect mașina când călătorești cu cei mici

România este țara cu cele mai multe accidente auto și cu cea mai proastă infrastructură din Uniunea Europeană. Ai simțit și tu, probabil, pe pielea ta, cât de slabă este calitatea drumurilor și cât de periculoase sunt acestea. Așa că trebuie să fii prudent, pentru că, pe bancheta din spate, copilul tău trebuie să fie în siguranță. Și chiar dacă în Codul Rutier se menționează regulile privind siguranța copiilor, alegerea unui scaun pentru cei mici nu este atât de ușoară precum pare.

Iată, mai jos, câteva dintre regulile care trebuie respectate cu strictețe atunci când decizi să pleci cu copilul în mașină:

  1. Ce spune legea?

În Codul Rutier există o reglementare privind siguranța copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani. Astfel, aceștia “se transportă numai în dispozitive de reținere omologate”. Ce înseamnă asta? Practic, este vorba despre scaune speciale, care trebuie prevăzute cu sisteme de fixare. Ele se atașează pe bancheta din spate cu centura mașinii sau cu centură ISOFIX (International Standards Organisation FIX). Acestea din urmă sunt considerate cele mai sigure, pentru că nu permit dislocarea scaunului.

  1. Unde montezi scaunul?

Evident, pe bancheta din spate. Dar și aici trebuie să ții cont de un aspect foarte important: dacă îl montezi în spatele scaunului din dreapta-față, atunci trebuie să dezactivezi airbagul pentru pasagerul din dreapta.

  1. Înălțătorul

Copilul crește repede, iar nevoile lui se schimbă. Dacă nu mai încape în scaun prins cu centura în 5 puncte, folosește înălțătorul. Nu face, însă, acest lucru înainte ca micuțul să împlinească 4 ani. De asemenea, această soluție trebuie aplicată doar în cazul în care cel mic este obișnuit cu mașina, nu este agitat și nu este obișnuit să umble la centură.

  1. Confortul, înainte de toate

Un scaun pentru copil trebuie să fie neapărat foarte comod (vezi aici), pe langa a fi sigur. Acesta trebuie să fie adaptat greutăţii şi dimensiunilor celui mic, care, în ciuda măsurilor de siguranță, are nevoie de libertate de mișcare. El trebuie să simtă plăcerea călătoriei. De aceea, nu-i construi o “cazemată”. Nu ai nevoie de țipete și de plânsete pe parcursul călătoriei și nici micuțul nu trebuie să se simtă incomod.

  1. Atenție la soare!

Indiferent de anotimp, soarele, trecut prin parbrizul, luneta sau geamul lateral al mașinii, poate să încingă foarte tare. De aceea, reglează temperatura din mașină, astfel încât să compenseze abaterile. Nu ar strica un parasolar special pentru geamul lateral apropiat celui mic.

  1. Nu-l lăsa închis în automobil!

Din când în când, știrile prezintă cazuri cutremurătoare cu copii care s-au sufocat pentru că au fost lăsați de părinți în mașină în timpul cumpărăturilor. De aceea, fă din asta o regulă de aur: copilul nu trebuie lăsat închis în mașină! Planifică-ți cât mai bine mersul la cumpărături, astfel încât să ai mereu pe cineva lângă tine care să aibă grijă de el sau modifică-ți programul alocat acestei activități.

În concluzie, organizează-ți cu minuțiozitate călătoria atunci când pe bancheta din spate se află copilul tău. Scaunul acestuia este, probabil, cel mai important aspect al problemei. Alege-l cu grijă, pentru că de el depinde siguranța micuțului. Mai mult, există situații în care îi poate salva chiar viața.

sursa foto: shutterstock.com

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.