Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu pasiune se poate orice | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Sport » Cu pasiune se poate orice
Cu pasiune se poate orice

Cu pasiune se poate orice

Mai privesc o dată fotografia pe care o am în faţă: sunt 7 fete şi 9 băieţi într-o sală de sport. Au figuri paşnice, zâmbitoare, destinse,  şi mă gândesc că în cazul în care n-aş şti ce sport practică, numai la box nu m-aş fi gândit. Şi, totuşi, sunt practicanţi ai acestui sport care, pentru cei nefamiliarizaţi cu el, presupune duritate, chiar răutate sau cruzime, dacă ne-am ghida după ceea ce vedem în filmele americane cu acest subiect.

Cei din fotografie sunt membrii Asociaţiei Club Sportiv Spartan Box din Miercurea Ciuc. Asociaţia fiinţează, efectiv, de aproape 10 ani, dar statut oficial are doar de 3 ani. Antrenorul şi animatorul acestei asociaţii este dl Todi György, secţia supravieţuind prin eforturile sale şi strădaniile părinţilor, pentru că nu au alte surse de  venituri.

De fapt, ambiţiile celor din asociaţie nu se îndreaptă, neapărat, spre performanţe de vârf, cele mai importante obiective fiind sportul în sine şi atmosfera de familie care domneşte în acest grup, în care cel mai tânăr membru are 6 ani, iar cel mai în vârstă – 46. Pentru mulţi din practicanţi, asociaţia este o familie aproape în sensul propriu al cuvântului, pentru că o parte provin de la diferite case de copii. Mulţi au venit aici prieteni cu alcoolul sau chiar cu drogurile, dar sportul şi atmosfera din acest colectiv i-a ajutat să renunţe la asemenea vicii.

Spuneam că nu se urmăreşte cu obstinaţie performanţa, totuşi, în asociaţie există şi un boxer profesionist care s-a ridicat de aici şi încă se antrenează aici. L-am cunoscut şi noi, este Fikó Oszkár, 24 de ani, campion de tineret al Europei Centrale şi de Est. A participat la gale profesioniste în Ungaria, Germania, Anglia, Rusia, România.

Ca în orice loc unde sportul se practică cu dragoste şi pasiune, talentele adevărate nu lipsesc. Unul din aceste talente este chiar fiica antrenorului, Todi Cynthia, care are numai 10 ani şi un fizic mai degrabă de balerină – dar un pumn de boxer! Alte promisiuni sunt Tatar Beáta, Bodo Lajos, Neméth Krisztián, László Szilvia.

Singura nemulţumire majoră a domnului Todi este lipsa mijloacelor materiale necesare pentru ca sportivii pe care-i pregăteşte să aibă parte de mai multe gale cu public.

Poate cineva, cu posibilităţi, se va duce să-i vadă şi atunci aproape sigur îi va ajuta.

ȘTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.