Cu cardul la purtător… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Sănătate » Cu cardul la purtător…
Cu cardul la purtător…

Cu cardul la purtător…

Un interviu cu preşedintele-director general al CAS Harghita, pe o temă aflată mereu în actualitate!

– Domnule Duda Tihamér Attila, din câte mi-aţi spus, în prima zi a lunii trecute s-au împlinit doi ani de când contestatul card naţional de sănătate al vremurilor de început a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale din sistemul public de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Ce mai ştim despre el acum, să zicem, la ceas aniversar?

– Chiar dacă tema este constant în actualitate, avem destule noutăţi de care, cu certitudine, persoanele asigurate din judeţ vor fi interesate. Şi afirm asta pornind de la faptul că, în 2017, CNAS a emis peste o jumătate de milion de carduri naţionale de sănătate, din care 386 de mii, tipărite şi personalizate în săptămânile trecute, au şi început a fi distribuite.

– Spuneţi-mi, vă rog, cine sunt beneficiarii lor şi câte dintre ele au ajuns în Harghita…

– Noi am primit 4.161, ce vor fi distribuite asiguraţilor prin CN Poşta Română, celor care nu au dispus de acest document până în prezent…

– Dacă ar fi să facem o socoteală simplă, am putea afla la cât se ridică numărul total al cardurilor ce au intrat, de-a lungul anilor, în judeţ? Asta aşa, de curiozitate…

– Sigur că da! La lotul nou-sosit, respectiv la cele 4.161 de carduri, al căror proces de distribuire este în derulare, le mai adăugăm pe cele emise în anii precedenţi, respectiv încă 215.337, şi aflăm rezultatul. Problema e că, din acestea, circa 2.185 nu au fost ridicate, de la CAS Harghita, de către asiguraţi, idee în care aş face următoarea recomandare: în cazul în care o persoană are cardul emis, dar nu a intrat încă în posesia lui, e de dorit să reţină că lista cardurilor returnate de către CN Poşta Română – neridicate de la Casă sau ridicate de către medicul de familie, se poate vizualiza în fişierul ataşat pe site-ul instituţiei noastre: http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-cardurilor-returnate-de-catre-compania-nationala-po-ta-romana.html.

– Ce pot face însă persoanele asigurate care, din motive diverse, nu au acces la Internet? Unde se pot ele informa?

– Ne pot contacta direct, la sediul CAS Harghita din Miercurea-Ciuc, str. Patinoarului, nr. 3, unde se pot adresa la ghişeul „Relaţii cu publicul”, situat la parterul imobilului. Dacă această soluţie nu este una convenabilă, atunci le recomand să apeleze gratuit numărul 0800.030.980 sau, cu tarif normal, numerele 0266/31.03.11 şi 0266/31.02.60.

– Ce îmi puteţi spune despre cardurile duplicat, pentru a căror obţinere se achită 15 lei şi se aşteaptă cam două luni.

– Până la ora actuală au fost depuse la CAS Harghita 4.959 de solicitări de eliberare, din care 481 au fost emise şi transmise, în cursul lunii trecute, beneficiarilor, pentru a le înlocui pe cele similare pierdute, deteriorate, furate, schimbate odată cu schimbarea numelui ş.a.m.d.

Cât priveşte timpul de aşteptare, da, aşa este! Vorbim despre 60 de zile, perioadă în care asiguratul se poate prezenta la orice furnizor de servicii medicale cu o adeverinţă în posesia căreia intră chiar din momentul solicitării. Dacă în cele 60 de zile nu primeşte cardul, atunci trebuie să se prezinte la noi pentru a i se elibera o altă adeverinţă.

– Persoanele aflate în situaţia de a primi pentru prima dată un card de sănătate, e necesar să se adreseze Casei, asemenea celor ce solicită un duplicat?

– Nu, nici vorbă! Există baza de date, iar procesul de tipărire şi de distribuire este continuu, ultima operaţiune fiind făcută prin CN Poşta Română, la domiciliul beneficiarului de card. Ca o noutate, aduc în atenţia asiguraţilor din judeţul Harghita eforturile depuse de CNAS privitoare la pregătirile ce vizează emiterea unor noi carduri în locul celor care vor depăşi durata de valabilitate de cinci ani, începând cu 2018.

– Mai exact, şi mai pe înţelesul tuturor, ce presupune asta?

– Ştim că primele carduri au fost emise în 2013 şi mai ştim că pe fiecare card figurează data expirării lui. Prin urmare, în anul viitor vor trebui să primească alte carduri asiguraţii care au intrat în posesia lor în urmă cu cinci ani. Pentru asta, însă, nu trebuie nici să le solicite, nici să le plătească. Ele se eliberează gratuit, înainte de a se fi depăşit termenul limită.

– Vă mulţumesc dumneavoastră pentru răspunsurile primite şi îi informez pe cititorii noştri că ni se pot adresa cu orice problemă ce ţine, într-un fel sau altul, de Casa de Asigurări de Sănătate Harghita.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.