Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Există soluții pentru finanțarea celor trei obiective de investiții importante ale spitalului județean, care însumează 170 de milioane de lei”. | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Sănătate » Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Există soluții pentru finanțarea celor trei obiective de investiții importante ale spitalului județean, care însumează 170 de milioane de lei”.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Există soluții pentru finanțarea celor trei obiective de investiții importante ale spitalului județean, care însumează 170 de milioane de lei”.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Există soluții pentru finanțarea celor trei obiective de investiții importante ale spitalului județean, care însumează 170 de milioane de lei”.

Alte șapte proiecte de investiții din Harghita, finanțate de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cu suma de 120 de milioane de lei, sunt în derulare

Pentru al treilea an consecutiv, Spitalul Județean de Urgență (SJU) beneficiază de sume considerabile alocate de la bugetul național pentru modernizare și dezvoltare. Cele depuse recent, a căror valoare totală se ridică la 32 de milioane de euro, vizează extinderea, modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe, construirea noii clădiri pentru secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase și amenajarea Ambulatoriului integrat la parterul și etajul întâi al clădirii fostei Policlinici.

Cu prilejul vizitei efectuată în Harghita, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a dat asigurări că există soluții de finanțare pentru acestea. 

„Sunt trei proiecte importante (…), trei obiective de investiții importante pentru comunitatea locală, pentru spitalul județean, dar în primul rând pentru viitorii pacienți, pentru persoanele asigurate. Este vorba despre un proiect de extindere, modernizare și dotare a Unității de Primiri Urgențe a SJU, în valoare de 70,3 milioane de lei, din care 68 de milioane vor fi asigurate din bugetul ministerului. O altă investiție la fel de importantă ca și sumă este construcția noii clădiri pentru secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase, o investiție de 71 de milioane de lei. (…). Un al treilea obiectiv de investiții se referă la amenajarea Ambulatoriului la parterul și primul etaj al Policlinicii, o investiție de 18,2 milioane de lei. (…) Toate cele trei investiții însumează 170 de milioane de lei, în jur de 32 de milioane de euro și pot să vă asigur că, atât din punct de vedere al sprijinului UDMR, cât și al posibilității Ministerului Dezvoltării și al Guvernului României, există soluții financiare pentru finanțarea acestor obiective de investișii și le vom face aici pentru comunitatea locală”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Dr. Konrád Judit, managerul SJU, a mulțumit UDMR pentru sprijinul acordat „dintotdeauna”, în realizarea obiectivelor stabilite de conducerea instituției medicale și a Consiliului Județean, ținând cont de necesitățile pacienților formulate de medici.

Dr. Konrád a arătat că la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului județean harghitean ajung anual în jur de 50.000 de pacienți, dinte care jumătate sunt internați, iar cealaltă jumătate investigați și tratați în această secție. „Toate secțiile spitalului sunt importante; pandemia ne-a dovedit că infrastructura acestora și condițiile în care sunt investigați și tratați bolnavii sunt esențiale”, a spus managerul SJU. Potrivit doamnei dr. Konrád Judit, alți 70.000 de pacienți au fost consultați, investigați și tratați în Ambulatoriul integrat al spitalului județean.

Șeful administrației publice județene, Borboly Csaba, a menționat că „de multe ori”, atunci când UDMR nu a fost la guvernare, „au lipsit finanțările pentru dezvoltarea județului Harghita”. El a amintit că ultimul deceniu a fost marcat de eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor asigurate medicilor și pacienților, astfel încât niciun locuitor al județului să nu mai fie nevoit să se trateze în altă parte.

„Astăzi, prin prezența domnilor miniștri, vedem că, cel puțin din partea UDMR, județul Harghita este un județ important pentru Guvernul României. Avem obiective ambițioase (…). În ultimii 10 ani am reușit, printr-o dezvoltare organică, să realizăm tot ceea ce ne-a fost propus de specialiști și tot ceea ce este pentru oamenii județului Harghita”, a conchis președintele Consiliului Județean Harghita.

Celelalte șapte obiective de investiții realizate cu finanțare de la bugetul de stat, prin MDLPA sunt: * sistemul de apă și canalizare din Gheorgheni, care este aproape finalizat și funcțional * noul Bazin de înot didactic cu stadiu de execuție de 98%, care va fi inaugurat în următoarele două luni * consolidarea modernizarea și extinderea-dotarea patinoarului artificial din municipiu, o investiție însemnată ca sumă și importanță * ridicarea de noi săli de sport la Joseni și Sânsimion * construirea de bazine de înot la Remetea și la Sândominic. „Toate cele șapte investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării însumează 120 de milioane de lei”, a specificat ministrul Dezvoltării.

Joi și vineri, vicepremierul UDMR Kelemen Hunor împreună cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tánczos Barna și cu ministrul Tineretului și Sportului Carol-Eduard Novák au efectuat o vizită de lucru în județul Harghita, unde au avut întâlniri cu autoritățile locale și cu conducători de instituții și au vizitat obiectivele de investiții aflate în derulare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.