Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Creşa şi grădiniţele din Miercurea Ciuc rămân închise | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Creşa şi grădiniţele din Miercurea Ciuc rămân închise
Creşa şi grădiniţele din Miercurea Ciuc rămân închise

Creşa şi grădiniţele din Miercurea Ciuc rămân închise

Decizia a fost luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc, care a condiţionat redeschiderea acestor unităţi de învăţământ de faptul că timp de 5 zile consecutive în zonă să nu se înregistreze nici un caz de infectare cu SARS-CoV-2

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc după şedinţa comitetului local pentru situaţii de urgenţă, că creşa şi grădiniţele cu program normal sau prelungit din localitate vor rămâne închise, decizia fiind luată şi în urma consultării cu directoarea executivă a DSP Harghita.

„În şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă am constatat încă o dată faptul că suntem într-o situaţie aciclică. Deci, când în foarte multe locuri din ţară pandemia făcea chiar ravagii, noi neavând nici un caz, am stat cuminţi deopotrivă ca toată ţara. Acum, că vine relaxarea, au apărut cazuri la noi. Şi nu numai cazuri izolate, deja avem o cazuistică serioasă. (…) Virusul există şi există la noi în zonă, în oraş. (…) Până acum majoritatea deciziilor s-au luat la Bucureşti. (…) Singura chestiune care a fost transferată în responsabilitatea noastră este dacă se deschid creşele, grădiniţele cu program normal şi prelungit. Astăzi, comitetul local pentru situaţii de urgenţă a decis că nu deschide deocamdată creşa, nu se deschid unităţile de învăţământ preuniversitare în zona aceasta a grădiniţelor cu program normal şi prelungit. Şi această decizie am luat-o după ce ne-am consultat cu directoarea Direcţiei de Sănătate Publică, pentru că noi în acest sens avem mai puţină experienţă. (…) E o problemă de sănătate publică. Dânsa ne-a învederat două aspecte. Pe de o parte că riscul este major în incinte închise. Şi riscul este semnificativ mai mare în incinte închise dacă se stă mult împreună. Ori atât creşa, cât şi grădiniţa cu program normal sau prelungit eminamente, prin caracterul ei de activitate social-educativă, este o activitate de grup a copiilor.

Poziţia a fost adoptată de CLSU în unanimitate şi sprijinită de toţi membrii prezenţi”, a declarat Ráduly Róbert Kálmán.

Acesta a spus că s-a pus o condiţie pentru redeschiderea creşei şi grădiniţelor. Şi anume, să fie cel puţin 5 zile succesiv fără nici un caz nou în zonă, nu numai în municipiu, ci în bazinul Ciuc.

Conform datelor prezentate de edil, în urma centralizării făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita prin unităţile de învăţământ din municipiu a rezultat că 83 de părinţi ai unor copii şi-au exprimat dorinţa de a beneficia de serviciile educative oferite în această perioadă. Iar la creşă sunt aproximativ 40 de copii înscrişi.

„În următoarea perioadă am dori să intrăm în contact şi cu aceşti părinţi, să ne mai sfătuim şi cu ei, respectiv să culegem mai multe informaţii şi în legătură cu urgenţa şi impedimentul care nu ar putea fi depăşit altfel decât cu eventuala deschidere a creşei, respectiv a uneia sau a două grădiniţe”, a precizat Ráduly Róbert Kálmán.

Potrivit acestuia, în municipiul reşedinţă de judeţ mai sunt şi unităţile de învăţământ care au intrat în reparaţii capitale, cum ar fi Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” sau grădiniţa Tulipán, care nu vor avea program în această vară.

„O să găsim o soluţie, dar am vrea ca riscurile să fie cel puţin aparent mult mai mici decât sunt astăzi pentru a putea cu liniştită inimă să luăm această decizie de redeschidere (n.n. – a creşei şi grădiniţelor)”, a mai spus primarul.

Alte decizii ale CLSU Miercurea Ciuc: redeschiderea locurilor de joacă şi a terenurilor de sport sau adresă către Ministerul Mediului pentru extragerea ursului a cărui prezenţă a fost semnalată în municipiu

În schimb, Ráduly Róbert Kálmán a spus că în cadrul CLSU Miercurea Ciuc s-a decis redeschiderea locurilor de joacă şi terenurile de sport din cartiere, „pe un anumit program bine individualizat şi determinat”. Această decizie a fost luată „tocmai pentru a ţine copiii în aer liber”.

O altă decizie adoptată ieri s-a referit la transmiterea, prin CLSU Miercurea Ciuc, a unei adrese Ministerului Mediului prin care se propune „o intervenţie legată de ursul care se perindă în ultima vreme pe raza noastră teritorială”. Mai exact, a spus edilul, se va propune extragerea exemplarului de urs, însă ministerul va decide. Este vorba despre ursul care la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit specialiştilor, a fost şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi în localitatea Cioboteni.

„E un urs care în aceste zile îşi face zilele pe Şaua de la Şumuleu”.

În şedinţa de ieri a CLSU Miercurea Ciuc s-a luat act şi de faptul că cele trei mijloace de transport ale SC Harmopan SA, care vând produse de panificaţie în municipiu, îşi vor continua activitatea şi pe întreaga perioadă a stării de alertă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.