Coronavirus Harghita, 24 martie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Societate » Coronavirus Harghita, 24 martie
Coronavirus Harghita, 24 martie

Coronavirus Harghita, 24 martie

Situaţia cazurilor de infecţie cu Coronavirus, COVID-19, la data de 24 martie 2020, ora 13:00 se prezenta, astfel:

  • 22 persoane aflate în carantină;
  • 1.920 persoane aflate în autoizolare la domiciliu;
  • 18 persoane ieşite din autoizolare în ultimele 24 de ore;
  • 341 paturi disponibile în centrele de carantină.

În cadrul şedinţei  Comitetului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei din 24 martie 2020 a fost prezentată situaţia centralizatoare la nivelul judeţului Harghita privind misiunile executate pentru gestionarea efectelor COVID-19 în ultimele 24 de ore, astfel:

a) au fost asigurate misiunile de pază la centrele de carantină de către poliţie, jandarmerie şi poliţie locală;

b) au fost executate controale la locuri de izolare la domiciliu, cu participarea efectivelor I.P.J. şi I.J.J, şi Poliţiei locale;

c) misiuni permanente de asigurare a ordinii publice la corturile de triaj la UPU/CPU spitale: 4 misiuni.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita au fost continuate misiunile specifice pe linia prevenirii şi combaterii răspândirii COVID-19.

În acest sens, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 1.285 de persoane, 3 dintre acestea fiind sancţionate contravenţional, cu amendă în cuantum total de 9.000 de lei, pentru nerespectarea măsurii izolării.

De asemenea, poliţiştii au efectuat activităţi specifice de verificare privind respectarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică în zona a 3 locaţii cu persoane aflate în carantină.

În ceea ce priveşte traficul rutier, în afara activităţilor curente de supraveghere, fluidizare şi control, poliţiştii harghiteni au asigurat escortarea a 3 autovehicule/coloane auto care au tranzitat judeţul, cu persoane revenite din afara graniţelor ţării.

În perioada 23 – 24.03.2020, în urma activităţilor desfăşurate de jandarmii harghiteni au fost aplicate următoarele sancţiuni: o amendă de 500 lei la art. 7, alin. (1) Ordonanţei Militare nr. 2/2020, raportat la art. 9, alin. 1 din OUG 1/1999; un avertisment pentru nerespectarea Ordonanţei Militare nr. 2/2020; o amendă de 100 lei art. 28, O.G. 1/1991.

Reamintim cetăţenilor că nerespectarea legislaţiei poate atrage aspre sancţiuni cu amendă sau chiar condamnarea la închisoare. Din aceste motive, este imperios necesar ca cetăţenii să se informeze numai din surse oficiale, să fie responsabili şi să conştientizeze faptul că trăiesc într-o colectivitate a cărei linişte şi sănătate pot fi afectate de acţiunile sau inacţiunile inconştiente ale unor semeni. Rugăm ca cetăţenii să respecte întocmai recomandările autorităţilor, iar pentru siguranţa tuturor mesajul şi cuvântul de ordine este: „STAŢI ÎN CASĂ”!

ATENŢIE! Potrivit, prevederilor art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare, nerespectarea prevederilor art. 9 din acelaşi act normativ constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 de lei la 5.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 1.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice.

În cazul în care fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută de art. 352 Cod penal, pedeapsa poate ajunge până la 15 ani închisoare.

Toate aceste argumente pledează pentru sănătate, normalitate şi legalitate, deziderate ce pot fi împlinite, în această perioadă şi în acest context, prin răspunsul pozitiv la îndemnul RESPECTAŢI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢILOR ŞI STAŢI ÎN CASĂ!, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.