Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc în şedinţă extraordinară: A adoptat Bugetul local pe 2015 stabilit în sumă de 128.173,17 mii lei la venituri, iar la cheltuieli în sumă de 165.454,23 mii lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc în şedinţă extraordinară: A adoptat Bugetul local pe 2015 stabilit în sumă de 128.173,17 mii lei la venituri, iar la cheltuieli în sumă de 165.454,23 mii lei
Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc în şedinţă extraordinară: A adoptat Bugetul local pe 2015 stabilit în sumă de 128.173,17 mii lei la venituri, iar la cheltuieli în sumă de 165.454,23 mii lei

Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc în şedinţă extraordinară: A adoptat Bugetul local pe 2015 stabilit în sumă de 128.173,17 mii lei la venituri, iar la cheltuieli în sumă de 165.454,23 mii lei

Şedinţa extraordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc în care s-a adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2015 a avut loc marţi, 10 februarie a.c.

Despre partea de venituri voi spune doar atât că suma stabilită este mai mică decât cea stabilită pentru cheltuieli. Nu este nici o greşeală, pentru că diferenţa de 37.281,06 mii lei care pune semnul egal între venituri şi cheltuieli provine din excedentul din anul precedent şi care va fi utilizat pentru cheltuieli de dezvoltare în vederea realizării lucrărilor de investiţii.

În art. 6 din hotărârea Consiliului local se precizează că în vederea monitorizării cheltuielilor de personal prevăzute în bugetul local, ordonatorii de credite şi conducătorii instituţiilor publice finanţate din bugetul local au următoarele obligaţii: a) vor prezenta directorului economic din cadrul Primăriei, în termen de 5 zile de la data adoptării hotărârii, situaţia privind repartizarea pe fiecare lună a cheltuielilor de personal aprobate, având în vedere asigurarea condiţiilor de desfăşurare a activităţii potrivit atribuţiilor stricte până la sfârşitul anului şi b) vor asigura ca drepturile stabilite şi plăţile de casă aferente cheltuielilor de personal, cumulate de la începutul anului, să nu depăşească sumele repartizate potrivit prevederilor literei „a)” pentru perioada respectivă – „în felul acesta – spunea în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei primarul Ráduly Róbert Kálmán – nu vom avea surprizele din alţi ani când înainte de sfârşitul anului cu o lună-două nu mai erau bani pentru cheltuieli de personal”.

Cheltuielile pentru serviciile publice generale s-au stabilit în sumă de 10.437 mii lei; cheltuielile pentru autorităţile publice locale şi acţiunile externe care se finanţează de la bugetul local pe 2015 s-au stabilit în sumă de 4.734 mii lei; cheltuielile pentru alte servicii publice generale s-au stabilit în sumă de 5.702 mii lei; cheltuielile pentru ordine publică şi siguranţă s-au stabilit în sumă de 70 mii lei; cheltuielile social-culturale s-au stabilit în sumă de 64.063 mii lei, iar cheltuielile pentru sănătate s-au stabilit în sumă de 665 mii lei. Pentru servicii de dezvoltare publică, locuinţe, mediu şi ape cheltuielile s-au stabilit în sumă de 46.614 mii lei, iar cheltuielile pentru acţiuni economice s-au stabilit în sumă de 44.269 mii lei.

În art. 14 se precizează faptul că investiţiile privind retehnologizarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemelor centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice se vor realiza din sumele ce se vor repartiza pe unităţi administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului cu această destinaţie.

 

Investiţii

Anul acesta, la capitolul investiţii s-a prevăzut suma cea mai mare. După cum s-a precizat în conferinţa de presă, 83 milioane lei sunt prevăzute pentru investiţii, din care 41 de milioane lei din bani europeni şi cam tot atâta din fonduri de la bugetul propriu. Cel mai mare volum de investiţii îl reprezintă continuarea activităţii de anvelopare a blocurilor de locuinţe – după cum a spus primarul municipiului. De asemenea, se doreşte încheierea lucrărilor pe strada Szász Endre, reînnoirea infrastructurii la Băile Harghita, de asemenea, se intenţionează asfaltarea drumului de centură de la Topliţa-Ciuc, reabilitarea zonei Aleea Copiilor şi a străzii Borviz.

 

Alte hotărâri

În aceeaşi şedinţă s-a aprobat modificarea Hotărârii 258/1014 privind aprobarea programelor, proiectelor culturale şi de tineret ale municipiului în anul 2015 şi, de asemenea, s-a aprobat programul anual de sprijinire a cultelor religioase recunoscute de lege care îşi desfăşoară activitatea în municipiul reşedinţă de judeţ, pe anul 2015, pe bază de concurs de proiecte.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.