Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Economic » Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016
Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016

Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016

  •  Antal Attila, viceprimarul cu atribuţii de primar: „Consider că probleme cu asigurarea fondurilor necesare pentru funcţionarea instituţiei şi a instituţiilor subordonate nu avem, din punct de vedere financiar. Veriga slabă o reprezintă capacitatea de punere în valoare a proiectelor datorită faptului că ne lipsesc resursele umane. Nu fără efort, pentru funcţionarea instituţiei publice şi a instituţiilor subordonate fondurile sunt asigurate, ceea ce, în sine, este un lucru bun. Bugetul local pe anul 2016 este în sumă de 102.788 mii lei din venituri, la cheltuieli s-a prevăzut suma de 147.385 mii lei, diferenţa de 45 mii lei reprezintă excedentul anilor precedenţi şi se va aloca pentru investiţii”

 

Prima şedinţă ordinară din acest an

În ultima zi de vineri din luna ianuarie 2016, Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc, întrunit în şedinţă ordinară, pe lângă faptul că a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016, a mai adoptat alte 46 de hotărâri. Desigur, cea mai importantă a fost hotărârea privind bugetul de venituri şi cheltuieli. Iată câteva din prevederile acestei hotărâri: cheltuielile pentru ordine publică şi siguranţă naţională s-au stabilit în sumă de 255 mii lei; cheltuielile social-culturale, care se finanţează din bugetul local, s-au stabilit în sumă de 71.088 mii lei. Din sumele prevăzute la capitolul bunuri şi servicii, suma de 975 mii lei va fi destinată pentru repararea şi dezvoltarea infrastructurii şcolare şi dotarea instituţiilor de învăţământ finanţate din bugetul local. Această sumă se va repartiza pe unităţile de învăţământ pe baza concursului de proiecte derulat conform metodologiei adoptate în anul 2008 şi care a dat roade, s-a dovedit a fi foarte bună. Pentru sprijinirea cantinelor şi internatelor administrate de instituţiile de învăţământ se va acorda lunar, pe perioada anului şcolar şi proporţional cu activitatea didactică, pentru fiecare elev care beneficiază de serviciile acestora suma de 235 lei. Pentru sănătate, bugetul prevede 864 mii lei pentru cheltuieli de personal şi 75 mii lei pentru bunuri şi servicii. Cheltuielile pentru cultură, recreere şi religie s-au stabilit astfel: 735 mii lei cheltuieli de personal, 3.836 mii lei pentru bunuri şi servicii, 10.946 mii lei pentru transferuri între unităţi ale administraţiei publice, 300 mii lei pentru susţinerea cultelor şi 4.001 mii lei pentru cheltuieli de capital etc.

Modificare contestată

Cu două voturi împotrivă, s-a aprobat modificarea titlului Hotărârii 83/2013 privind aprobarea dării bazinului de înot polo, aflat în domeniul public al municipiului, în administrarea Asociaţiei de Sport Ciuc, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul schimbării sintagmei „Asociaţia de Sport Ciuc – Csíki Sportegylet” în sintagma „Clubul Sportiv Municipal Miercurea-Ciuc – Városi Sport Klub Csíkszereda”. S-a aprobat, de asemenea, modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a bazinului de înot la capitolul reduceri, modificare care a fost dezaprobată de consilier dr. Soós Klára. Modificarea sună în felul următor: „pentru membrii Serviciului pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, biletul este gratuit, în intervalul săptămânal luni-joi, între orele 09:00-13:00, unui număr de 8 persoane pentru o perioadă de o oră şi 30 de minute, care se calculează din momentul intrării până la ieşirea din clădire, cu scopul de antrenament înot, la intrare se legitimează cu legitimaţia de serviciu vizată la zi”. Ce a nemulţumit-o pe d-na consilier? A nemulţumit-o faptul că „oraşul suportă majoritatea cheltuielilor pentru funcţionarea bazinului de înot şi dacă toţi cetăţenii plătesc biletul de intrare, atunci şi cei pentru care se acordă gratuitate pot să-şi plătească biletul al cărui preţ este mai mult simbolic, în esenţă, dacă ei trebuie să-şi păstreze sănătatea şi figurează în fişa postului acest antrenament, păstrarea sănătăţii este valabilă şi pentru restul cetăţenilor. Mă adresez reprezentanţilor presei să facă un apel la pedagogii din oraş care au salarii mai mici decât această categorie căreia i se acordă gratuitate pentru a cere şi ei gratuitate la intrare”. Răspunsul pe care i l-a dat preşedintele de şedinţă, consilierul Fülöp Zoltán, a fost: „nu vă faceţi campanie electorală în timpul şedinţei, puteţi discuta cu presa după!”.

Promovarea imaginii marinarilor militari în Miercurea-Ciuc

Un punct de pe ordinea de zi, surprinzător, a fost cu privire la aprobarea contractului de colaborare între Statul Major al Forţelor Navale şi municipiul Miercurea-Ciuc în vederea organizării comune a activităţii de promovare a imaginii marinarilor militari în municipiul Miercurea-Ciuc. În esenţă, spunea Antal Attila, este vorba, în ceea ce priveşte Consiliul local, să aprobe gratuitate pentru sala de spectacole din cadrul Casei Artelor (fosta casă de cultură a sindicatelor). Statul Major al Forţelor Navale – a precizat viceprimarul cu atribuţii de primar – doreşte să se întâlnească cu elevii şi cu cetăţenii oraşului şi, pentru întregirea activităţilor proprii, a fost invitat la Miercurea-Ciuc şi Teatrul de păpuşi din Sfântu-Gheorghe. Întâlnirea cu marinarii militari va avea loc cândva în toamna acestui an”. Şi această hotărâre a fost luată cu o abţinere.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.