Consiliul Judeţean Harghita: În şedinţă extraordinară, cu uşile închise | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita: În şedinţă extraordinară, cu uşile închise
Consiliul Judeţean Harghita: În şedinţă extraordinară, cu uşile închise

Consiliul Judeţean Harghita: În şedinţă extraordinară, cu uşile închise

Vineri, 12 mai, redacţia „Informaţia Harghitei” a primit prin fax, spre publicare, Dispoziţia nr. 792/2017 privind convocarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita.

Prin această dispoziţie şi în temeiul prevederilor art. 94, alin. (2) şi (3) şi art. 106, alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

DISPUN (redăm integral cele dispuse):

Art. 1. Se convoacă şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita pentru data de 15 mai 2017, ora 17:00, în Sala de protocol a Consiliului Judeţean Harghita, cu următorul proiect de ordine de zi:

  1. Dezbaterea şi aprobarea unor proiecte de hotărâri, lista acestora fiind afişată la afişierul Consiliului Judeţean Harghita şi publicată pe pagina de web a Consiliului Judeţean Harghita: www.judetulharghita.ro;
  2. Diverse;

Art. 2. Cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei dispoziţii se încredinţează Direcţia generală administraţie publică locală – Compartimentul Cancelaria Consiliului Judeţean Harghita, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Harghita şi secretarul judeţului, Egyed Árpád.

Art. 3. Dispoziţia se comunică vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Harghita, secretarului judeţului, Egyed Árpád, Direcţiei generale administraţie publică locală, Compartimentul Cancelaria Consiliului Judeţean Harghita, precum şi Instituţiei Prefectului Harghita”.

Datorită programului de apariţie a ziarului „Informaţia Harghitei”, dispoziţia care a ajuns la ziar vineri nu mai putea fi publicată, deoarece următorul număr al ziarului în care se putea face acest lucru era marţi, 16 mai, cu o zi după data stabilită pentru şedinţa extraordinară.

Dacă dispoziţia nu a mai putut fi publicată, acest lucru nu a exclus posibilitatea participării unui reprezentant al ziarului la şedinţa anunţată, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, având în vedere şi faptul că ziarul este de interes public în judeţul Harghita.

În data şi la ora stabilite, am fost prezentă în sala de şedinţă precizată în dispoziţie, am solicitat şi am primit proiectul ordinii de zi, care cuprindea trei puncte care urmau să fie dezbătute şi supuse aprobării în şedinţa extraordinară din data de 15 mai 2017.

Nimic nu prevestea ceea ce a urmat. Adică hotărârea – după ce s-au consultat – vicepreşedintelui Barti Tihamér, care urma să prezideze şedinţa şi secretarului judeţului, Egyed Árpád, de a supune aprobării consilierilor ca şedinţa să se desfăşoare cu uşile închise. Nu este nimic ilegal şi cei 21 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă au aprobat, prin vot, ca şedinţa să se desfăşoare cu uşile închise, pentru că discuţiile referitoare la două din cele trei puncte de pe ordinea de zi nu trebuiau să ajungă în presă şi, ceea ce se poate înţelege, nici la urechile locuitorilor judeţului.

Punctele sensibile pentru care şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise sunt următoarele:

  1. „Proiect de hotărâre privind aprobarea modalităţii şi condiţiilor de despăgubire a judeţului Harghita pentru prejudiciul material cauzat în patrimoniul acestuia prin operaţiunea de custodie realizată în cadrul contractului de lucrări nr. 54/46539/30.12.2011, în cauza ce constituie obiectul Dosarului nr. 1517/2015 al Tribunalului Harghita” – acest subiect a mai fost pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Judeţean Harghita şi despre acesta am şi relatat, la vremea respectivă;
  2. „Proiect de hotărâre privind acordarea premiului PRO HARGHITA pe anul 2017”.

Ceea ce mă surprinde şi poate surprinde pe toată lumea este faptul că în şedinţele Tribunalului se vorbeşte de câţiva ani buni fără ocolişuri şi numai cine nu vrea nu aude despre ce este vorba, prin urmare mi-e greu să înţeleg secretomania Consiliului Judeţean – asta în legătură cu punctul 1. În legătură cu punctul 2, am înţeles, consiliul trebuia să hotărască cine va primi premiul PRO HARGHITA pe 2017, fără însă a divulga numele persoanei până în momentul în care i se va înmâna acest premiu.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.