Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean asigură fonduri suplimentare Asociaţiei Caritas | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean asigură fonduri suplimentare Asociaţiei Caritas
Consiliul Judeţean asigură fonduri suplimentare Asociaţiei Caritas

Consiliul Judeţean asigură fonduri suplimentare Asociaţiei Caritas

Elekes Zoltán (DGASPC Harghita): „Anul acesta putem vorbi despre o creştere destul de însemnată a fondurilor acordate Organizaţiei Caritas (…) şi cea mai mare parte va fi pentru Programul de îngrijiri la domiciliu”.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltán consideră că a vorbi public despre problematicile sociale şi despre soluţiile pe care atât instituţiile judeţene, cât şi organizaţiile neguvernamentale le pot oferi vârstnicilor, persoanelor tarate, copiilor cu dizabilităţi sau nevoiaşilor este bine să fie cunoscute.

„Colaborarea noastră cu organizaţiile neguvernamentale este una bazată pe încredere şi pe deschidere, avem foarte multe experienţe comune şi cu Caritas, şi cu alte organizaţii din care întotdeauna ieşim în câştig” afirmă directorul DGASPC Harghita.

Una dintre acestea este, de pildă, colaborarea cu Căminul de Bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni (foto), unde DGASPC acordă susţinerea pentru beneficiarii acestei instituţii, ei neavând destule fonduri ca să-şi plătească serviciile, cu autorităţile din comuna Zetea se colaborează pentru dezvoltarea comunitară şi nu în ultimul rând, angajaţi ai Direcţiei lucrează împreună cu cei ai Caritas la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, în folosul celor peste 100 de persoane de etnie romă rămase fără locuinţele mistuite de incendiul devastator de la începutul lunii ianuarie şi cazate acolo.

„Reîntorcându-ne la programele de finanţare, putem afirma că anul acesta vorbim despre o creştere destul de însemnată a fondurilor acordate Organizaţiei Caritas, peste 127.000 de lei este creşterea faţă de anul trecut, şi cea mai mare parte din creşterea sumei este acordată programului de îngrijiri la domiciliu. De asemenea, la începutul anului am primit o sesizare din partea organizaţiei Caritas, ca acest program să fie lărgit şi consiliul judeţean a fost foarte deschis, a mărit cu 100.000 de lei alocaţia destinată acestui program şi sperăm că reţeaua de îngrijire la domiciliu va folosi cu succes această sumă în plus. Dar avem creştere şi la programele pentru copii, majoritatea acestora referindu-se la copiii cu dizabilităţi care trăiesc în familii”, a precizat Elekes Zoltán.

Péter Gyӧrgy, directorul Socio-Medical al Caritas Alba Iulia,a arătat că 2020, marcat de pandemia COVID-19 a fost un an „deosebit” pentru Serviciul de îngrijiri la domiciliu. În condiţiile în care multe unităţi sanitare au fost închise, iar medicii de familie au ţinut legătura cu pacienţii prin telefon, singurii care au continuat să-i viziteze pe vârstnici şi pe bolnavii cronici au fost cei de la Serviciul de îngrijiri la domiciliu. „Din această cauză, presiunea asupra reţelei de îngrijire la domiciliu a crescut semnificativ. Anul trecut am reuşit să susţinem această presiune prin diferite proiecte şi finanţări din străinătate, am aplicat la toate posibilităţile de ajutoare de urgenţă şi de aceea, la începutul anului am înregistrat o solicitare la consiliul judeţean. Din fericire, răspunsul a fost pozitiv şi a venit şi susţinerea”, a explicat Péter Gyӧrgy.

El a apreciat şi faptul că DGASPC şi consiliul judeţean au fost printre primele instituţii care au încheiat contracte speciale, dedicate unităţilor protejate unde mai mult de jumătate dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi, aşa cum este Casa Jakab Antal, cumpărând serviciile unităţii.

Ludescher László, directorul Departamentului de Asistenţă Socială al Caritas, a apreciat în termeni laudativi parteneriatul de două decenii existent între Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia Caritas în folosul comunităţii, al persoanelor cu probleme, nevoiaşe, în domenii precum inovarea socială, combaterea sărăciei profunde, educarea şi integrarea tinerilor nevoiaşi pe piaţa muncii, între altele.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a remarcat că problemele persoanelor vârstnice cresc pe măsură ce tot mai mulţi tineri pleacă în străinătate, „copiii şi nepoţii nu mai au grijă de bătrâni, lipsind veriga care să susţină familia”. Situaţia persoanelor vârstnice s-a agravat şi în pandemie, când mulţi adulţi au rămas fără locuri de muncă.

„Din păcate, statul nu se ocupă cu domeniul social, vârstnicii se simt nefolositori, în afara societăţii şi pare că nimănui nu-i pasă de situaţia lor. Nu sunt fonduri europene pentru ei, nici în Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă nu sunt alocate fonduri pentru această categorie. Cei pentru care veniturile veneau de la alţi membri ai familiei, din cauza pandemiei au pierdut şi acest sprijin, fiindcă mulţi tineri au rămas fără loc de muncă şi nu mai există siguranţa zilei de mâine. De aceea noi credem că la nivel naţional ar trebui luate mai multe decizii care să susţină persoanele vârstnice”, a declarat Borboly Csaba, apreciind colaborarea cu Caritas din care toată lumea a avut câte ceva de învăţat.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Economia argintie (Silver Economy) ar putea reprezenta un pas important, care ar contribui „chiar şi la dezvoltarea economică a judeţului”.

Economia de argint (aluzie la părul grizonat al persoanelor vârstnice) este, potrivit specialiştilor în domeniu, sistemul de producţie, distribuţie şi consum de bunuri şi servicii care vizează utilizarea potenţialului de cumpărare a persoanelor în vârstă, pentru satisfacerea consumului, vieţii şi nevoilor lor de sănătate şi include toate activităţile economice, produsele şi serviciile concepute pentru a satisface nevoile persoanelor de peste 50 de ani. Dar mai e mult până departe…

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.