Consiliul Județan Harghita a alocat 100.000 de lei Primăriei Toplița pentru prevenirea răspândirii COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 29 noiembrie 2021
Home » Sănătate » Consiliul Județan Harghita a alocat 100.000 de lei Primăriei Toplița pentru prevenirea răspândirii COVID-19
Consiliul Județan Harghita a alocat 100.000 de lei Primăriei Toplița pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Consiliul Județan Harghita a alocat 100.000 de lei Primăriei Toplița pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Spitalul din Toplița va mai primi, din donația făcută recent de Guvernul Ungariei, echipamente de protecție și dezinfectanți pentru pregătirea unității medicale în contextul pandemiei.

Consiliul Local Toplița va primi 100.000 de lei din bugetul județului, pentru pregătirea Spitalului Municipal. Potrivit adresei înaintată Consiliului Județean Harghita la sfârșitul lunii martie de către primarul orașului, Stelu Platon, dotările absolut necesare în actualul context, care lipsesc spitalului toplițean, însumează 885.000 de lei.

„Noi încercăm să venim în ajutorul Spitalului din Toplița, dar a fost foarte greu să facem acest lucru”, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba. Șeful autorității publice județene a afirmat că în martie, când a solicitat un răspuns „clar și obiectiv” în privința necesarului, acesta nu a venit, iar ulterior, „când s-a ivit un scandal la Toplița”, CJ ar fi fost acuzat „că nu ar fi ajutat spitalul”. „Nu este adevărat, noi am întrebat de mai multe ori, dar nici conducerea spitalului, nici Primăria Toplița nu au răspuns pozitiv, confirmativ că au nevoie de ajutor, de sprijin. (…) Am atras atenția primarilor, și am avut mai multe ședințe, în care am spus că noi nu putem să cumpărăm pentru ei echipament, dar putem să-i punem în legătură cu societățile producătoare. Le trimitem ofertele nefiltrat, ca ei să ia legătura cu firmele, pentru că este atribuția primarului în această perioadă să cumpere echipamente de protecție, chiar pentru primarii care au în subordine spitale, cum este cazul în Gheorgheni, Odorhei și Toplița”, a explicat Borboly. Președintele CJ Harghita a arătat că, din donația primită de la Guvernul Ungariei, în loc de o mie de măști solicitate, Primăria Toplița va primi 6.400 de măști pentru spital, 100 de plexi mask, 1.850 de perechi mănuși, 100 de șepci, 240 de perechi de protecții pentru pantofi, 200 de litri de dezinfectanți, 300 de combinezoane și 100 de ochelari protecție. „Deci, pe lângă suma de 100.000 de lei, pe care acum o punem la dispoziția Consiliului Local Toplița, echipamentele de protecție le vor primi gratis, fără birocrație. Cel mai probabil vor ajunge miercuri în zona Topliței. Așadar, noi niciodată nu am fost împotriva spitalului sau a municipiului Toplița, dar ce m-a îngrijorat este modul în care s-a comunicat, cum s-a încercat să se găsească un țap ispășitor și nu este corect  domnule primar, stimată doamnă manager, nu așa se lucrează. Haideți să fim solidari, să comunicăm liniar, nu pe ocolite, și atunci cred că putem să colaborăm mult mai bine. Așteptăm o documentație fundamentată, realistă și care poate fi realizată, executată în viitorul apropiat, pe perioada pandemiei”, a mai spus Borboly Csaba.

Echipamente de protecție și dezinfectanți din donația Guvernului de la Budapesta va primi și Spitalul din Tulgheș, aflat în administrarea Consiliului Județean.

La finalul ședinței de marți, consilierul județean Teodor Constantin Dobrean a declarat: „În opinia mea, suma de bani alocată este binevenită și rezolvă parțial nevoile Spitalului Toplița, însă sperăm ca la următoarele rectificări bugetare să putem veni în ajutorul acestui important centru spitalicesc, care deservește întreaga zonă de nord a județului, cu un ajutor mai solid pentru achiziționarea și dotarea cu aparatură medicală necesară”, a punctat consilierul județean.

Primarul municipiului Toplița, Stelu Platon, a mulțumit Consiliului Județean Harghita pentru sprijinul acordat și recunoaște că între cele două autorități publice există o problemă de comunicare mai veche. „Nu este o noutate, ne criticăm unii pe alții, ei mai mult, noi mai puțin. Apreciem în mod deosebit echipamentele de protecție acordate și le mulțumim că ne-au cuprins în lista spitalelor care beneficiază de acest ajutor. Le mulțumim și pentru cei 100.000 de lei alocați spitalului, chiar dacă este o sumă mai mică decât cele acordate celorlalte spitale”, a arătat Stelu Platon.

În privința afirmației potrivit căreia primăria și spitalul din Toplița nu au confirmat și nici infirmat că au nevoie de sprijin, edilul invocă aceeași problemă de comunicare. „Exemplul cel mai concludent este acela că prin bugetul național s-au acordat multe milioane spitalelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni, iar celui din Toplița nici un leu. Eu nu am fost întrebat cu privire la necesitățile unității noastre medicale înaintea negocierii dintre UDMR și factorii de decizie din Guvern, înainte de a se bate în cuie bugetul național”, a explicat primarul Platon.

Cu toate acestea, a reiterat speranța într-o colaborare mai bună între cele două unități administrativ-teritoriale. „Eu am toată deschiderea pentru îmbunătățirea acestei relații, noi cel puțin, cei din Primăria Toplița, vom face eforturi pentru a ne îmbunătăți comunicarea și relațiile cu Consiliul Județean Harghita, în beneficiul locuitorilor din zona Topliței – și aici nu vorbim doar de cei din municipiu, pentru că spitalul deservește circa 40.000 de locuitori, români, maghiari ș.a.m.d. – ca și ei să beneficieze de aceleași avantaje de care se bucură  ceilalți locuitori ai județului”, a afirmat Stelu Platon.

Eforturile CJ Harghita pentru sprijinirea spitalului din nordul județului în contextul COVID-19 au fost apreciate și de președintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă. „Suntem într-o perioadă în care prioritatea absolută este dotarea spitalelor cu dotările și echipamentele de protecție  indispensabile în lupta cu pandemia. Consiliul Județean Harghita face eforturi în acest sens, astfel în ședința din 14 aprilie s-a aprobat alocarea sumei de 100.000 lei Spitalului Municipal Toplița. Alocarea a venit după ce în 26 martie Consiliul Județean alocase fonduri pentru spitalele din Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc și Cristuru Secuiesc. Sper ca pe viitor astfel de inițiative lăudabile ale Consiliului Județean Harghita să fie precedate și de o mai bună comunicare cu toate localitățile din județ, pentru a permite o alocare mai echitabilă a fondurilor”, a declarat liderul liberalilor harghiteni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.