Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului are nevoie în continuare de o infuzie mai mare de capital | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Sport » Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului are nevoie în continuare de o infuzie mai mare de capital
Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului are nevoie în continuare de o infuzie mai mare de capital

Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului are nevoie în continuare de o infuzie mai mare de capital

Membrii mai multor federaţii şi cluburi sportive au efectuat cantonamente, în primele trei trimestre ale acestui an, în Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, care ar avea însă nevoie în continuare de o infuzie mai mare de capital pentru derularea unor investiţii care să permită utilizarea facilităţilor pentru mai multe ramuri sportive. Potrivit unui material informativ prezentat în şedinţa de săptămâna aceasta a colegiului prefectural de directorul Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, Gavril Chindea, în interior există imobile cu diferite destinaţii, respectiv 5 vile pentru cazare, o cantină restaurant, un bar, un club cu săli pentru reuniuni şi conferinţe, o sală de forţă, un punct sanitar, un punct pentru control antidoping, o centrală termică, o staţie de tratare a apei, teren de fotbal cu gazon natural, teren de minifotbal cu teren sintetic, teren de baschet şi teren de tenis de câmp în aer liber cu suprafaţă modulară, precum şi o pârtie de schi cu o cabană teleschi, care în momentul de faţă sunt nefolosite din cauza lipsei investiţiilor.

„În cazul Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului este nevoie o infuzie mai mare de capital, de investiţii pentru a maximiza utilizarea pentru mai multe ramuri sportive, respectiv sală de sport (handbal, volei, baschet, badminton, lupte, judo, box), terenuri de sport pentru diferite categorii de sporturi, piscină, într-un cuvânt un complex multifuncţional. Este cunoscut faptul ca sportul are un rol distinct în integrarea socială, indiferent de vârstă, limbă, religie, cultură şi abilităţi. Sportul este cea mai populară activitate în societatea modernă. În prezent devine tot mai evident faptul că, pentru a rezolva problemele politice moderne de stat în domeniul culturii fizice şi sportului, este obligatorie îmbunătăţirea modelului de management existent şi amenajarea bazelor sportive şi în primul rând a Complexelor Sportive Naţionale. Complexele sportive trebuie să aibă o serie de caracteristici obligatorii, terenuri variate, completitudine şi integritate”, se arată în materialul prezentat de Gavril Chindea.

Potrivit sursei citate, cu actuala bază sportivă şi cu dotarea existentă, Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului poate deservi pentru antrenamente doar pentru anumite discipline sportive cum ar fi arte marţiale, badminton, ciclism, fotbal, karate, rugby, şah, tenis de masă, judo, lupte, scrabble, bridge, scrimă, tir cu arcul, hochei, toate acestea mai mult pentru pregătirea fizică, nedispunând în prezent de sală de sport pentru pregătirea loturilor de handbal, baschet sau volei. Pe lângă pregătirea bazei materiale sportive (cazare şi masă), complexul se mai ocupă şi de primirea loturilor sportive în regim de cantonamente, precum şi de găzduirea mai multor evenimente organizate de tineri şi terţe persoane, fiind necesară întreţinerea continuă a bazei sportive.

Printre oaspeţii complexului din localitatea harghiteană s-au numărat, anul acesta, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Sport şi ai Direcţiei Judeţene de Sport Vrancea, fiind găzduite şi diverse evenimente organizate de Forumul Civic al Românilor din Covasna Harghita şi Mureş, Asociaţia Generaţia Verde, Clubul Turistic Montan Hăşmaş, Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Colegiul Medicilor Veterinari, Sindicatul Medicilor Veterinari, Asociaţia Studenţilor Liga Electronişti din Iaşi, Asociaţia Consciousnes Development Psychology, Asociaţia Agricultorilor din Voşlăbeni sau Primăria comunei Voşlăbeni. De asemenea, cu prilejul pelerinajului de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, complexul de la Izvoru Mureşului a găzduit grupuri de pelerini din Ungaria. În complexul din Harghita au efectuat cantonamente Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Bridge, Federaţia Română de Radioamatorism, Federaţia Română de Orientare, Federaţia Română Sportul pentru Toţi, Federaţia Română de Gimnastică, Federaţia Română de Kaiac Canoe şi Federaţia Română de Qicong. Cantonamente au efectuat şi Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi din Dâmboviţa, precum şi numeroase cluburi sportive din ţară.

În materialul informativ prezentat de directorul complexului de la Izvoru Mureşului se mai arată, între altele, că timp de mai mulţi ani nu au fost alocate fonduri pentru investiţii şi reparaţii capitale, iar în 2024 au fost executate, din venituri proprii, lucrări de întreţinere, reparaţii, zugrăveli interioare şi igienizări la spaţiile de cazare şi cantina-restaurant. S-au reparat, totodată, instalaţiile sanitare şi de canalizare, s-a început refacerea băilor la vila Crişan şi s-au efectuat lucrări de asfaltare a parcării din faţa cantinei restaurant. Din venituri bugetare s-a realizat modernizarea distribuţiei subterane de agent termic de la vila Crişan şi schimbarea a două cazane de apă caldă şi căldură automatizate care deservesc vilele Drobeta şi Horea.

În materialul informativ se face referire şi la pârtia de schi şi cabana de teleschi care există în cadrul complexului. Construcţia cabanei de teleschi a fost începută înainte de 1989 şi nu a fost terminată, în prezent fiind într-o stare avansată de degradare. Pârtia trebuie dotată cu un sistem de tracţiune prin cablu. Cabana necesită lucrări de compartimentare şi de executare a acoperişului, tencuieli şi finisaje interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor de apă, asigurare de sisteme de încălzire, electrice şi de canalizare, montare de uşi, geamuri şi pardoseli şi dotare cu mobilier. Pentru aflarea sumelor necesare reabilitării acestui obiectiv ar fi necesară efectuarea unei expertize şi a unui proiect tehnic, în cazul în care ministerul de resort consideră oportună o astfel de investiţie. Pe de altă parte, directorul Complexul Sportiv Naţional din localitatea harghiteană consideră însă inoportună efectuarea unei investiţii la pârtia de sanie preluată de la comunele Sărmaş şi Subcetate, în condiţiile în care obiectivul se află la o distanţă de circa 60 de kilometri de Izvoru Mureşului şi ar fi imposibil de administrat. Comunele Sărmaş şi Subcetate reintabulaseră în Cartea Funciară suprafaţa de 45.000 de metri pătraţi, dar în inventarul bunurilor din domeniul public al statului pârtia de sanie apare la Complexul Sportiv Naţional, care a cerut în repetate rânduri clarificarea acestei situaţii la Ministerul Sportului şi la Agenţia Naţională pentru Sport, fără a se fi luat însă vreo măsură.

„Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, profitând de zona mirifică în care se află, cumulat cu transpunea în viaţă a planului de investiţii propus şi cu un management de bună calitate, poate deveni unul dintre cele mai căutate complexe sportive naţionale din România, cu singura condiţie de a i se acorda mai multă atenţie în realizarea obiectivelor propuse, respectiv o finanţare corespunzătoare”, a mai arătat Gavril Chindea.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.