Ieri, 28 decembrie 2015, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit într-o ultimă şedinţă extraordinară din acest an. Urgenţa acesteia a fost motivată de faptul că până la sfârşitul anului trebuie să se facă corecturile care se impun din punctul de vedere al contabilităţii. Este vorba despre modificări interne ale bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015 şi pentru care este obligatorie hotărârea Consiliului Judeţean Harghita. Pe lângă dezbaterea şi aprobarea modificării bugetului, fără a fi trecut pe ordinea de zi, la capitolul pe care îl numim „diverse” au fost mai multe intervenţii. Dar să le luăm în ordine:
Modificarea bugetului
La partea de venituri s-a aprobat majorarea subcapitolului „alte venituri” cu suma de 405,90 mii lei – este vorba despre bani care vor fi folosiţi pentru proiectele: implementarea unui sistem informatic destinat gestiunii Registrului Agricol; implementării unui sistem informatic destinat gestiunii Registrului Agricol şi a soluţiilor software în judeţul Harghita; implementare de soluţii de e-guvernare şi Registru Agricol în format electronic în Harghita – şi diminuarea concomitent a subcapitolului „Fondul European de Dezvoltare Regională” – sume primite din contul plăţilor efectuate în anul curent cu această sumă.
S-a aprobat modificarea defalcării Titlului 56 – proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile de natura cheltuielilor la proiectul „sistem de management integrat al deşeurilor din Harghita”. Aici este vorba de suma de 162.687,54 mii lei şi, după natura cheltuielilor, această sumă este defalcată astfel: pentru cheltuieli de personal – 516 mii lei, iar pentru cheltuieli de investiţii – 162.171,54 mii lei.
Prin aceeaşi hotărâre s-a aprobat modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2015 prin virări de credite între subcapitole şi titluri şi, de asemenea, s-a aprobat modificarea Listei obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Amendament de fond
Înainte de a se declara închisă şedinţa a venit o veste bună, anume că judeţului Harghita i s-a alocat de către Guvernul României suma de 750 mii lei. Printr-un amendament de fond s-a aprobat modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015 şi cu această sumă, care este destinată Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, sumă cu care – după cum a reamintit preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba – la un moment dat Consiliul Judeţean a creditat spitalul, la vremea respectivă având speranţa că îşi va recăpăta aceşti bani de la Guvern. Când s-a luat hotărârea creditării s-a mers la risc, dar iată că cine nu riscă nu câştigă. „Cam aşa se procedează în România, dar eu i-am avertizat pe cei pe care i-am creditat să nu cheltuiască banii până când nu vin sumele cerute de la Guvern” – a precizat preşedintele Borboly. Trebuie ştiut faptul că spitalul a avut sume nedecontate de CAS, de asemenea, spitalul are două secţii cu deficit, lucru care – după cum spunea preşedintele – la anul, această situaţie trebuie să se schimbe.
Diverse
La acest capitol s-au spus mai multe, însă, lucrul cel mai important a fost spus de preşedintele Borboly, şi anume: Comisia Naţională de Heraldică nu a acceptat stema propusă care să reprezinte judeţul Harghita, prin urmare aceasta trebuie revizuită şi preşedintele a solicitat tuturor consilierilor să vină cu sugestii, păreri şi propuneri pentru că „trebuie să mai lucrăm la ea”. O altă chestiune supusă atenţiei a fost cu privire la pregătirea bugetului judeţului pentru anul 2016. Preşedintele era îngrijorat că până la această dată doar o singură asociaţie a depus cererea de fonduri pentru proiecte care să fie cuprinse în bugetul anului viitor şi fireşte a cerut tuturor consilierilor să se implice şi să îi îndemne pe cei pe care-i reprezintă să depună cât mai curând cererile, pentru a se cunoaşte cu precizie cine ce aşteaptă de la Consiliul Judeţean. Fiind vorba despre proiecte, trebuie să notez faptul că Ion Proca, consilier PNL, a dorit să facă observaţia că „pentru proiectele culturale în zona de nord a judeţului banii au fost foarte bine-veniţi şi foarte bine cheltuiţi, lucru care ar trebui să se aibă în vedere la alcătuirea bugetului anului viitor, în sensul ca sumele ce se vor aloca să fie suplimentate”. Preşedintele Borboly aşteaptă de la localităţi propuneri de proiecte foarte bine gândite pentru a şti la ce se angajează şi a mai spus, printre altele, că investiţiile începute şi care nu s-au putut termina în 2015 vor continua în 2016. În fine, s-au făcut urări de bine pentru anul 2016.
AURELIA ILUŢ