Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CLSU Miercurea Ciuc solicită începerea şcolii conform scenariului verde acolo unde sunt asigurate condiţiile conform normelor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Învățământ » CLSU Miercurea Ciuc solicită începerea şcolii conform scenariului verde acolo unde sunt asigurate condiţiile conform normelor
CLSU Miercurea Ciuc solicită începerea şcolii conform scenariului verde acolo unde sunt asigurate condiţiile conform normelor

CLSU Miercurea Ciuc solicită începerea şcolii conform scenariului verde acolo unde sunt asigurate condiţiile conform normelor

Au fost închiriate 18 spaţii pentru patru şcoli din municipiu în vederea începerii anului şcolar în condiţii normale

Primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, şi-a exprimat astăzi, într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa extraordinară a comitetului local pentru situaţii de urgenţă (CLSU), nemulţumirea că municipiul este inclus în rândul localităţilor unde şcoala va începe conform scenariului galben. În acest sens, în şedinţa CLSU Miercurea Ciuc s-a decis, în unanimitate, ca principial, acolo unde sunt asigurate condiţiile conform normelor în vigoare, şcoala să se desfăşoare după scenariul verde, adică cu prezenţa elevilor în sălile de clase, fiind trimisă o astfel de solicitare Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). La cererea Liceului Romano-Catolic „Segítő Mária”, a fost transmisă şi o cerere punctuală către CJSU, pentru a aproba ca această unitate de învăţământ să înceapă şcoala cu elevii prezenţi la cursuri.

„Pentru că sunt unii care forţează din afară, nu neapărat din şcoli, acest scenariu galben, noi am făcut această şedinţă extraordinară. Pe de o parte să trecem încă o dată în revistă ce s-a întâmplat, cum stăm şi dacă mai sunt anumite aspecte pe care le ridică ori Poliţia, ori Jandarmeria sau alţi colegi din comitet, să încercăm să venim în întâmpinare pentru că sunt din ce în ce mai puţine zile (n.n. – până la începerea anului şcolar). Pe de altă parte, am decis în unanimitate că noi vrem scenariul verde. Că noi vrem abordarea pentru şcoală în verde şi, inclusiv ieri (n.n. – miercuri), cei de la Segitő Mária (n.n. – Liceul Teologic Romano-Catolic Segitő Mária) au făcut un demers că şi dânşii vor în verde, drept pentru care noi am decis ca să sprijinim acest demers şi punctual.

Deci, principial am luat acea decizie de a merge în (n.n. – scenariul) verde. Am luat încă o decizie să sprijinim punctual acest caz (n.n. – Liceul Teologic Romano-Catolic Segitő Mária) şi să-l rugăm pe dl prefect ca în modul cât mai rapid posibil să întrunească Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să se ia o decizie. (…) În mod cert, în acea clădire scenariul verde se pretează sută la sută. Şi cu curte mare, cu nouă intrări, trei corpuri de clădire, practic distinct gândite, distinct funcţionale”, a spus primarul. Acesta şi-a exprimat speranţa că şi Colegiul Naţional „Márton Áron”, celălalt liceu ai cărui elevi învaţă în aceeaşi clădire, va solicita ca începerea cursurilor să se facă conform scenariului verde.

Întrebat în legătură cu rata de îmbolnăvire care a dus la includerea municipiului reşedinţă de judeţ în scenariul galben, edilul a spus că nimeni nu i-a oferit „nici o explicaţie raţională, nici o explicaţie detaliată”. „Nici ca secret de serviciu nu am primit. Ceea ce este o persiflare a comunităţii locale”, a precizat Ráduly Róbert.

Acesta a mai spus că municipalitatea a asigurat tot ce au cerut conducerile instituţiilor de învăţământ din Miercurea Ciuc în ceea ce priveşte dotările pentru a începe şcoala conform scenariului verde. Totuşi, primarul a mai punctat că în municipiu multe unităţi de învăţământ care „nu pot merge pe scenariul verde că nu prea au unde din punct de vedere al spaţiului”.

Potrivit sursei citate, un număr de 18 spaţii au fost închiriate de patru şcoli din municipiu, „tocmai pentru a asigura cât mai multe spaţii, în pofida faptului că sunt aceste investiţii la noi, ca să meargă cât mai mulţi elevi în mod normal la şcoală”. Spaţiile au fost închiriate în sediul unei foste bănci, la un hotel sau în clădiri ale unor biserici din localitate, urmând să primească avizele necesare de la Direcţia de Sănătate Publică.

Conform primarului, toate grădiniţele şi grădiniţele cu program prelungit vor începe noul an şcolar în mod normal, cu excepţia celei de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, care va începe activităţile pe 1 octombrie.

De asemenea, şi elevii din clasele I-IV din municipiu vor merge la cursuri, cu excepţia celor de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, unde unele clase vor participa la cursuri fizic prin rotaţie.

În schimb, la clasele V-XII soluţiile găsite sunt dintre cele mai diverse. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.