Cinci noi ambulanţe vor deveni funcţionale săptămâna viitoare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Sănătate » Cinci noi ambulanţe vor deveni funcţionale săptămâna viitoare
Cinci noi ambulanţe vor deveni funcţionale săptămâna viitoare

Cinci noi ambulanţe vor deveni funcţionale săptămâna viitoare

Noile ambulanţe, sosite în judeţ în urmă cu două luni, achiziţionate în baza unuia dintre cele mai importante contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, au fost verificate, înmatriculate, iar săptămâna viitoare vor fi repartizate staţiilor din judeţ

„La noi au ajuns cinci ambulanţe, tip B4x2. Sunt binevenite, pentru că ambulanţele pe care le avem sunt foarte vechi, o parte dinainte de 2001, care trebuiau să fie schimbate. Chiar şi maşinile primite după 2008, despre care pot să spun că sunt noi faţă de cele din 2001, au mulţi kilometri la bord, avem ambulanţe cu un rulaj de peste 450.000 de kilometri. Maşinile existente s-au stricat pe rând, am fost nevoiţi să reparăm chiar şi motoarele unora care au fost scoase din uz zile sau chiar săptămâni întregi. Vechile maşini necesită reparaţii mai dese şi, astfel, costurile cresc. Trebuie spus şi de faptul că vechile ambulanţe nu se deplasează aşa de repede, ceea ce înseamnă o creştere a timpului de ajungere la intervenţie”, a declarat, joi, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Harghita, dr. Péter Szilárd.

Potrivit şefului SAJ Harghita, aparatura noilor autospeciale a fost verificată, la sfârşitul anului trecut, de o comisie de la Bucureşti, special constituită în acest scop, ambulanţele beneficiază, de la 1 ianuarie 2019, de asigurări RCA şi Casco, iar la începutul săptămânii viitoare Comitetul Director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita le va repartiza staţiilor din judeţ.

Autospecialele care datează din perioada 2001 şi 2007 vor fi casate, gradul lor de uzură fiind foarte ridicat.

Managerul SAJ Harghita a afirmat că s-ar bucura dacă la următorul lot de autospeciale menite să sporească calitatea serviciilor medicale din faza pre-spitalicească vor predomina ambulanţele 4×4, mai adecvate zonei montane. „Din câte ştiu eu, vom mai primi şapte ambulanţe 4×2 şi alte patru 4×4. Invers ar fi fost mai bine, pentru că în zona noastră ar fi mai de folos maşinile 4×4, fiindcă Harghita este în cea mai mare parte un judeţ montan şi cu probleme în sezonul rece”, a precizat dr. Péter Szilárd.

Parcul auto al SAJ Harghita este format din 64 de ambulanţe de diferite tipuri, numărul acestora fiind suplimentat, acum, cu cele nou-sosite.

Dr. Péter Szilárd a atenţionat că „din fericire”, iarna a fost blândă, „mai puţin la sfârşitul lunii noiembrie, când oraşele au fost total blocate şi maşinile de intervenţie au avut dificultăţi în a ajunge la intervenţie”, înregistrând întârzieri mari.

„Stratul de zăpadă era atât de gros că ambulanţele nu aveau cum să înainteze; degeaba au vrut ceilalţi şoferi să se dea la o parte, că nu au avut unde să tragă pe dreapta, fiindcă marginile drumurilor erau pline cu zăpadă, iar drumurile nu au fost curăţate”, a remarcat şeful SAJ Harghita.

Potrivit acestuia, nici noile ambulanţe, cu tracţiune dublă doar pe partea din faţă, nu vor reuşi să răzbată mai repede la pacienţi decât până acum, dacă drumurile nu vor fi curăţate corespunzător.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.