Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cimitirul Internațional din Valea Uzului nu se va închide legal | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Cimitirul Internațional din Valea Uzului nu se va închide legal
Cimitirul Internațional din Valea Uzului nu se va închide legal

Cimitirul Internațional din Valea Uzului nu se va închide legal

Instituția Prefectului – județul Harghita a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Sânmartin, astfel că aceasta este suspendată, iar închiderea cimitirului nu mai poate avea loc

Consiliul Județean Harghita a trimis o invitație presei prin care anunța un eveniment, în cadrul căruia Cimitirul Militar din Valea Uzului ar trebui să se închidă astăzi, la ora 13:00. Această acțiune avea la bază o hotărâre de consiliu local adoptată de comuna Sânmartin, din 23 mai, în cadrul căreia se precizează:

„Art. 1. Se interzice accesul în incinta Cimitirului din Valea Uzului, cu excepția acțiunilor de mentenanță, pe o durată de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”. Practic, odată cu punerea în aplicare a acestei hotărâri s-ar fi rezolvat o teamă: posibila comemorare a Zilei Eroilor și la Valea Uzului.

Așadar, astăzi, de la ora 13:00, cu mare fast, autoritățile locale și județene (Consiliul Județean) trebuiau să sigileze poarta cimitirului, dar…

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural care a avut loc astăzi, prefectul județului, Jean-Adrian Andrei, a precizat că hotărârea va fi atacată în contencios administrativ, fapt ce duce la suspendarea ei, astfel că cimitirul nu se va închide.

„Ieri – spunea Jean-Adrian Andrei – am primit la sediul instituției, pentru a ne exercita atribuția de tutelă administrativă, o hotărâre, nr. 13, a CL Sânmartin prin care consiliul local, ca autoritate deliberativă, a hotărât interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului.

Este foarte clar că împreună cu colegii juriști din Instituția Prefectului am analizat, și ieri și în această dimineață, acest act administrativ (…) strict din punct de vedere juridic, fără alte interpretări. De aceea, Instituția Prefectului, eu personal, consider că această hotărâre, acest act administrativ, nu este în concordanță cu prevederile legale, deci este ilegal”. Motiv pentru care în  cursul zilei de astăzi se vor face demersurile necesare pentru demararea unei acțiuni la instanța de contencios administrativ în vederea anulării „acestei hotărâri, acestui demers extrem de nesănătos și care vine în contradicție cu legea”.

Referindu-se la ilegalitatea actului administrativ, prefectul județului amintea faptul că prin acesta „se aduce atingere la dreptul la liberă circulație garantată de art. 25 din Constituția României și a Tratatului de aderare a României la UE” și că „nu respectă dispozițiile art. 13 din Legea 24 din 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea unui act normativ”.

„Dincolo de toate tensiunile create în ultimul timp – continua prefectul – nu cred că această soluție adoptată de CL Sânmartin aduce un plus, ca dovadă Instituția Prefectului va reacționa ca atare și în cursul zilei de astăzi vom ataca hotărârea la instanța de contencios administrativ, până la ora 13:00, pentru că la acea oră, am înțeles, cu presă și cu toată lumea se va închide acest cimitir. Eu vă spun că nu se va închide, pentru că actul administrativ, în momentul atacării lui, este suspendat de drept”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Wöller Emese Tünde

    Deci, Institutia prefecurii îsi da acordul pentru un act fastuos, care e generata de o ilegalitate totala! Poate domnia sa, dl. perfect Prefect ar trebui sa-si ceara mutarea la Bacau… acolo sunt deja ilegalitatile comise… si n-ar fi batator la ochi înca una!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.