Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rânduri de artă contemporană: Celebrele instalaţii „Luna” şi „Marte” ale cunoscutului artist britanic Luke Jerram, expuse zilele acestea în România | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Timp Liber »
Rânduri de artă contemporană:
Celebrele instalaţii „Luna” şi „Marte” ale cunoscutului artist britanic Luke Jerram, expuse zilele acestea în România
<h5><i>Rânduri de artă contemporană:</i></h5> Celebrele instalaţii „Luna” şi „Marte” ale cunoscutului artist britanic Luke Jerram, expuse zilele acestea în România

Rânduri de artă contemporană:
Celebrele instalaţii „Luna” şi „Marte” ale cunoscutului artist britanic Luke Jerram, expuse zilele acestea în România

Luke Jerram, originar din Bristol, UK, a devenit foarte cunoscut în ultimii ani datorită instalaţiilor „Gaia”, „Museum of the Moon” şi „Mars”, sferele gonflabile uriaşe amplasate in situ peste tot în lume, aduse fiecare şi-n ţara noastră. Jerram este un artist contemporan multidisciplinar foarte apreciat, care combină arta cu ştiinţa, realizând proiecte artistice uimitoare, foarte bine documentate ştiinţific. Practica sa se concretizează în instalaţii, sculpturi şi proiecte artistice live. El găseşte inspiraţie în complexitatea sistemului solar sau în viaţa cotidiană, redând recent sub forma unor sculpturi din sticlă virusul SARS-CoV2 sau ilustrând simbolic, tot printr-o astfel de sculptură, vaccinul AstraZeneca, pentru a marca vaccinarea cu numărul 10 milioane în UK.

Revenind la instalaţiile ce se află acum în ţara noastră, Luna şi, pentru prima oară în România, Marte sunt instalaţii-eveniment expuse simultan în Iaşi şi Cluj-Napoca, o premieră şi pentru artistul britanic. Fiecare dintre noi am văzut deja pe reţelele sociale cel puţin o imagine a unei lucrări semnate de el şi mulţi poate nu şi-au dat seama că este vorba de o instalaţie artistică. Vorbesc despre acele fotografii spectaculoase ilustrând Luna,planeta Marte sau Terra,amplasate în aer liber sau în interioare – săli ale unor instituţii sau catedrale. „Museum of the Moon” a lui Jerram se află acum amplasată în grădina Palatului Culturii din Iaşi, unde rămâne până pe 28 martie, iar planeta Marte a cucerit zilele acestea centrul oraşului Cluj-Napoca.

Luna

Toţi cei care adoră să privească Luna ori să o fotografieze în toate fazele sale au avut ocazia în ultimul timp să se simtă mai aproape de ea, datorită instalaţiei lui Jerram, care în ţara noastră a mai fost expusă, pentru o zi, în curtea interioară a Palatului Bánffy, sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, iar acum în faţa Palatului Culturii din Iaşi, în cadrul evenimentului „Lights in the Park 2021”. Proiectul „Museum of the Moon”, unic în lume, a mai fost până acum prezentat în diferite locaţii din New York, Australia, India, Dubai, Austria, Anglia, Irlanda, Hong Kong, Damenarca, Franţa, Olanda, Polonia, Italia, Canada, Ungaria, Finlanda, Spania, Belgia, Slovacia şi nu numai, fiind admirată de peste 3 milioane de vizitatori, în cele peste 25 de ţări în care a ajuns. Instalaţia măsoară 7 m în diametru şi e redată la o scară de 1:500.000, adică fiecare centimetru al lucrării corespunde în realitate unei distanţe de 5 km pe Lună. În realizarea lucrării, artistul a folosit imagini furnizate de sateliţii orbitali ai NASA.

Marte şi Gaia

„Mars” este cea de-a treia lucrare din seria corpurilor cereşti lansată de artist în 2018. Marte, a patra planetă de la Soare, este, la fel ca Luna, o lucrare gonflabilă de 7 m diametru, realizată la o scară de 1:1 milion, deci fiecărui centimetru al lucrării îi corespund 10 km din planeta roşie. Şi „Gaia”, reprezentarea Pământului, a trecut pe la noi, fiind amplasată la Oradea în cadrul „FestiFall”, la intrarea în pasajul Palatului Vulturul Negru, în octombrie 2019. Planeta Pământ a fost creată folosindu-se de detaliile capturate de sateliţii NASA. „Gaia” a ajuns apoi la Cluj-Napoca, în noiembrie 2019 şi la Cărtureşti Carusel, în mai 2020.

O întâlnire cu instalaţiile lui Jerram este o experienţă unică pentru oricine şi se poate compara, într-o mică măsură măcar, cu experienţele trăite în spaţiu de astronomi. Dar cum majoritatea dintre noi nu vom ajunge vreodată acolo, aceasta e şansa unică de a ne afla pentru câteva clipe mai aproape de Lună, de Marte, ori să privim Terra ca un astronom.

Luke Jerram a prezentat astfel de proiecte pe aproape toate continentele, expunând în cele mai mari centre urbane ale lumii. În 2019, artistul a fost numit Fellow of Royal Astronomical Society din Marea Britanie, datorită contribuţiilor aduse domeniului şi promovării acestuia în întreaga lume.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.