Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita în ultimii 20 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita în ultimii 20 de ani
Cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita în ultimii 20 de ani

Cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita în ultimii 20 de ani

Luni, după ce la Topliţa, în urma unor lucrări de excavare, au fost descoperite mai multe lăzi cu muniţie îngropate la patru metri sub pământ, accesul în zonă a fost restricţionat şi un număr de 12 persoane, locatari în cinci imobile din apropiere, au fost evacuate.

Şeful Centrului Operaţional ISU Harghita, col. Ovidiu Dudu, a declarat că s-a lucrat în primul rând la consolidarea malului şanţului, precizând că este vorba de grenade incendiare provenind din Primul Război Mondial.

Pe lângă echipajul specializat al ISU „Oltul” Harghita, la faţa locului a fost trimisă şi autospeciala pirotehnică de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă – USISU Ciolpani.

De asemenea, la locul evenimentului se aflau luni trei containere de tip Multirisc, din dotarea ISU Harghita, ISU Mureş şi ISU Covasna, o autospecială cu apă şi spumă de la Garda ISU Topliţa, o autospecială SMURD, dar şi mai mulţi jandarmi şi poliţişti, pentru asigurarea zonei.

„Este o intervenţie dificilă şi îndelungată. E dificilă pentru că sunt îngropate în pământ şi trebuie să avem, în primul rând, grijă la siguranţa noastră, ca să putem ajunge la ele, să le scoatem în siguranţă”, spunea col. Dudu.

Până luni seara, specialiştii reuşiseră să scoată din depozitul descoperit la o adâncime de patru metri aproximativ 250 de grenade incendiare. La lăsarea întunericului operaţiunea a fost sistată, cetăţenii evacuaţi au revenit la casele lor, iar jandarmii au asigurat paza şi protecţia zonei pe timpul nopţii. De asemenea, echipajele din Mureş şi Covasna au fost retrase.

Pirotehniştii de la ISU „Oltul” Harghita şi USISU Ciolpani au reluat, marţi dimineaţa, operaţiunea de extragere a grenadelor din depozitul subteran descoperit în urma lucrărilor de excavare pentru extinderea reţelei de canalizare pe strada Mesteacănul din Topliţa.

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat ieri că au mai fost scoase aproximativ 500 de grenade, până la închiderea ediţiei ziarului. Conform sursei citate, nu se ştie cu exactitate pe ce suprafaţă se întinde depozitul şi câte lăzi mai sunt. Grenadele sunt depozitate în lăzi, fiecare a câte 15 bucăţi. Lăzile sunt fie intacte, fie erodate din cauza trecerii timpului. „Abia la final vom vedea cu exactitate numărul grenadelor”, a precizat Alina Ciobotariu.

Ieri, la fel ca şi luni, misiunea a continuat până la lăsarea întunericului, la închiderea ediţiei încă nu se ştia dacă acţiunea de extragere se încheie sau va continua şi astăzi.

Luni, persoanele care au fost evacuate pe timpul zilei au revenit pe timpul nopţii în locuinţe, zona fiind asigurată de către jandarmii Detaşamentului 5 Topliţa. La fel, şi ieri dimineaţă s-a dispus evacuarea preventivă şi temporară a celor 12 persoane din cele 5 case aflate în proximitatea locului desfăşurării misiunii pirotehnice.

După finalizarea operaţiunii, grenadele vor fi distruse pe un teren pus la dispoziţie de primăria din Topliţa.

Aceasta este cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita din ultimii 20 ani, în judeţ fiind găsite frecvent elemente de muniţie, dar nu într-un număr atât de mare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.