Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câteva sute de bovine, ovine și animale mici din gospodării, ucise de urși pe parcursul anului trecut în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Câteva sute de bovine, ovine și animale mici din gospodării, ucise de urși pe parcursul anului trecut în Harghita
Câteva sute de bovine, ovine și animale mici din gospodării, ucise de urși pe parcursul anului trecut în Harghita

Câteva sute de bovine, ovine și animale mici din gospodării, ucise de urși pe parcursul anului trecut în Harghita

Urșii au provocat pagube semnificative și în anul 2021, fiind ucise câteva sute de animale domestice și afectate mari suprafeţe de terenuri agricole. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a declarat publicaţiei noastre că, anul trecut, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată de 652 de ori, în 596 de cazuri fiind vorba despre probleme cauzate de urși. Din cauza pagubelor provocate de lupi, comisia de specialitate a fost convocată în 22 de cazuri, iar în alte 34 de situaţii problemele au fost cauzate de cerbi sau mistreţi.

László Domokos a afirmat că animalele sălbatice au ucis 154 de bovine și 364 de ovine, dar și 227 de alte vieţuitoare mai mici aflate în gospodăriile animalelor. Totodată, au fost înregistrate pagube și pe o suprafaţă totală de 744 de hectare de terenuri agricole cultivate cu porumb, cartofi sau sfeclă. Directorul APM Harghita a mai spus că instituţia pe care o conduce a emis anul trecut mai multe autorizaţii de capturare și de extragere a urșilor din diverse zone ale judeţului, dintre care 13 pentru recoltare, respectiv pentru împușcare, iar 9 pentru relocare. Acesta a menţionat că au fost înregistrate și aproximativ 30 de situaţii în care urșii și-au pierdut viaţa în urma unor accidente, după ce au fost loviţi de trenuri, mașini sau utilaje agricole, iar 6 pui au fost transportaţi în centrul de reabilitate din zona orașului Bălan.

Domokos László a mai spus că numărul mai mare de cazuri în care au fost luate în evidenţe atacuri ale animalelor sălbatice este mai mare decât în anul anterior și din cauză că în 2021 au fost semnalate și pagube mai mici pentru care înainte nu se solicitau despăgubiri din partea gospodarilor. Pe parcursul anului 2020, comisia pentru evaluarea pagubelor provocate de animalele sălbatice a fost convocată în 248 de cazuri, în 223 dintre acestea fiind înregistrate probleme cauzate de urşi.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.