Casele comunităţii de romi din comuna Tuşnad, reabilitate printr-un proiect al Crucii Roşii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate » Casele comunităţii de romi din comuna Tuşnad, reabilitate printr-un proiect al Crucii Roşii
Casele comunităţii de romi din comuna Tuşnad, reabilitate printr-un proiect al Crucii Roşii

Casele comunităţii de romi din comuna Tuşnad, reabilitate printr-un proiect al Crucii Roşii

Zona în care trăiesc cei peste 400 de romi din comuna Tuşnad a fost salubrizată şi 40 dintre casele acestora au fost izolate termic şi au acoperişuri noi, iar curţile au fost înfrumuseţate cu flori şi grădini de zarzavaturi, printr-un proiect al Crucii Roşii. Întreaga comunitate de romi a fost implicată în aceste activităţi şi nu numai

Iniţiatorii proiectului au pornit de la ideea că fiecare om este capabil să se dezvolte, numai că trebuie să îi fie activată această dorinţă. Scopul a fost de a le da acestor oameni încredere în propriile forţe şi de a-i determina să lucreze pentru nevoile lor.

Înainte de toate, a fost nevoie ca ei, romii din Tuşnad, să conştientizeze situaţia lor reală, modul în care trăiesc, lipsurile, necesităţile, cum şi-ar putea rezolva problemele, pentru a trăi în condiţii mai bune. Şi, afirma directoarea Crucii Roşii – Filiala Harghita, Zsigmond Ėva, nu a fost uşor, deoarece comunitatea de romi din această localitate este „una dintre cele mai dificile”, care trăieşte „la nivelul primitivismului”.

„Proiectul a fost foarte important, având în vedere că este o zonă extrem de grea, unde trăiesc romi primitivi, fără educaţie, fără cultură, dar şi foarte săraci. Pe parcursul evaluării în teren am văzut sărăcie, neputinţă şi divergenţă. Doream ca lumea lor să fie schimbată de ei şi pentru asta trebuia ca ei să participe activ. Sunt proiecte care se fac pentru romi, sau cu romii, dar acesta este primul în care ei înşişi trebuie să îşi schimbe realitatea în care trăiesc”, a declarat Zsigmond Ėva.

Voluntarii Crucii Roşii au început prin a organiza un grup „de dezvoltare participativă”, format din reprezentanţi ai comunităţii-ţintă, dar şi din localnici maghiari şi autorităţi (viceprimarul comunei). Grupul a fost antrenat în diferite activităţi menite să determine, pentru început, o schimbare de mentalitate. Astfel, romii au fost ajutaţi să vadă şi să conştientizeze cum trăiesc – în colibe mizere, unele fără acoperiş, fără uşi, printre maldăre de gunoaie – apoi să-şi identifice, pe teren, nevoile şi ce ar putea să facă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor. Cum nu ştiu să scrie şi să citească, romii din Tuşnad şi-au descris „realitatea” în poze, zeci de imagini cu locuinţele, vecinii, aşa-zisa grădiniţă – o casă unde o femeie are grijă de toţi copiii care nu sunt la şcoală şi nu pot fi folosiţi la muncă – surprinzând sărăcia şi nepăsarea cu care s-au obişnuit în ani şi în care se complac.

Ulterior, la „seminarul de grup lărgit” a fost invitată întreaga comunitate, s-au ascultat părerile celorlalţi membri ai ei şi s-a cerut susţinerea romilor pentru viitoarea schimbare, propusă şi prezentată în câteva microproiecte ale acestora. Două dintre ele – „Comunitatea noastră mai sigură şi mai frumoasă” şi „Un pas spre un viitor mai bun” – au fost declarate câştigătoare la concursul de proiecte, finanţarea venind din partea Crucii Roşii Suedeze.

Cei mai mulţi bani s-au cheltuit pentru izolarea şi acoperirea unui număr de 40 de case, din totalul de 45 unde trăieşte comunitatea de romi. Romii au fost învăţaţi să facă singuri reparaţiile.

„Situaţia era dezastruoasă, aproape că nici nu le poţi numi case, le ploua prin acoperiş, nu erau uşi, în locul lor fâlfâia câte o perdea, ca să nu sufle vântul”, a povestit directoarea Crucii Roşii – Filiala Harghita.

Csatlós János, reprezentantul romilor din comuna Tuşnad, a vorbit despre importanţa ajutorului primit, cu atât mai mult cu cât acesta a venit în pragul iernii trecute.

„Venise frigul, ninsese şi bătea vântul. Ne-a ajutat foarte mult, în iarna lui 2017 a început izolarea caselor. Până acum, aproape 80% din izolare şi acoperişuri sunt deja făcute. În primăvară s-a curăţat zona, primarul ne-a ajutat foarte mult, cu utilaje şi tot ce trebuie. Mai avem câteva lucruri de făcut, dar după ce se termină cu recoltarea cartofului. Am grupul de iniţiativă şi verific mereu ce-au făcut, zilnic. Eu cred că până la începutul iernii terminăm cu totul”, a spus Csatlós János.

Potrivit acestuia, o mare parte a problemelor s-ar rezolva dacă romii ar putea să cumpere teren pentru construirea de locuinţe.

„Acum nu le vine să construiască nişte case mai bune, pentru că terenul nu e al lor. Colibele actuale sunt provizorii, construite ilegal. Şi din comunitatea de romi avem oameni care pleacă la muncă în străinătate, în Ungaria, Germania, în Italia, de curând au plecat patru familii în Scoţia. Ei vin acasă cu bani, ar avea cu ce să cumpere teren”, a afirmat Csatlós.

Reprezentantul romilor mai spune că sunt etnici romi care şi-au cumpărat deja case în comună, s-au integrat în comunitatea maghiară şi „nu sunt probleme, deloc”.

Romii din Tuşnad şi-ar mai dori să li se creeze posibilităţi pentru a putea comercializa oficial fructele de pădure şi ciupercile pe care le adună din păduri, dar şi a produselor artizanale pe care le confecţionează.

Zsigmond Éva a precizat că voluntarii Crucii Roşii vor continua să organizeze dezbateri pentru soluţionarea problemelor romilor, dar şi cursuri pentru rezolvarea problemelor specifice ale femeilor rome.

Comunitatea de romi din comuna Tuşnad numără mai mult de 400 de membri, jumătate dintre ei fiind persoane care pot munci, restul fiind copii şi persoane vârstnice.

Proiectul „Dezvoltarea Participativă a Comunităţii – Tuşnad” a fost finanţat de Crucea Roşie Suedeză, prin Crucea Roşie Română.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.