Caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, săptămâna aceasta în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent Caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, săptămâna aceasta în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Sănătate » Caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, săptămâna aceasta în judeţul Harghita
Caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, săptămâna aceasta în judeţul Harghita

Caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, săptămâna aceasta în judeţul Harghita

O caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este prezentă în perioada 24-26 mai în judeţul Harghita, în localităţile Vlăhiţa, Căpâlniţa, Borsec, Corbu şi Tulgheş. Potrivit unui comunicat, în cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş-Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivelul regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi. Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

„În teorie, toată lumea este conştientă de importanţa controalelor de rutină, însă, în tumultul vieţii de zi cu zi, amânăm încontinuu vizita la medic. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolau te poate feri de neplăceri şi chiar îţi poate salva viaţa. Te invităm să pui grija pentru sănătate în topul listei de priorităţi! Testează-te! Îţi poate salva viaţa!”, a declarat managerul de proiect, dr. Cosmina Cristina Uzun, potrivit comunicatului.

„Cancerul de col uterin este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare şi depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă care este în măsură ca într-o proporţie de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase – testul Babeş-Papanicolau. În acest moment, facilităţile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condiţiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populaţia feminină la acest test. Acum este rândul dumneavoastră să vă prezentaţi la acest test şi să beneficiaţi de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă aşteptăm la testare!”, a declarat prof. dr. Szabó Béla, coordonatorul Centrului de prevenire a cancerului de col uterin, conform aceluiaşi comunicat. Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

În continuare prezentăm programul caravanei mobile în judeţul Harghita: Vlăhiţa – 24 mai, începând cu ora 16:30; Căpâlniţa – 25 mai, începând cu ora 18:00; Borsec – 26 mai, începând cu ora 16:30; Corbu – 26 mai, începând cu ora 18:00; Tulgheş – 26 mai, începând cu ora 19:00. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.