Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cantitate importantă de alcool şi ţigarete, capturată de poliţiştii harghiteni în urma a 22 de percheziţii domiciliare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Cantitate importantă de alcool şi ţigarete, capturată de poliţiştii harghiteni în urma a 22 de percheziţii domiciliare
Cantitate importantă de alcool şi ţigarete, capturată de poliţiştii harghiteni în urma a 22 de percheziţii domiciliare

Cantitate importantă de alcool şi ţigarete, capturată de poliţiştii harghiteni în urma a 22 de percheziţii domiciliare

 Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la aproape jumătate de milion de lei, iar două persoane au fost arestate preventiv 

Doi dintre suspecţi, din judeţul Satu Mare, au spus că au venit în Harghita să cumpere roşii 

Porţile pieţei de desfacere a plasării ţigaretelor şi alcoolului la negru s-au închis în judeţul Harghita, ne asigură şeful IPJ Harghita!

 

Aproximativ 400 de mii de ţigarete şi 3.250 de litri de alcool au fost confiscate, printre altele, de poliţiştii de la Combaterea criminalităţii economico-financiare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, în urma unei acţiuni de amploare executate pe raza judeţului Harghita. Astfel, miercuri, în municipiile Odorheiu-Secuiesc şi Miercurea-Ciuc, precum şi în comunele din cele două bazine au fost efectuate 22 de percheziţii domiciliare, fiind vizate 21 de persoane – 19 din Harghita şi două din judeţul Satu Mare – suspecte de săvârşirea infracţiunii, generic numite, de contrabandă cu ţigarete şi alcool. Simultan cu aceste acţiuni a fost organizat şi un flagrant, în sensul opririi în traficul rutier a unei autoutilitare conduse de doi bărbaţi din judeţul Satu Mare, suspecţi de implicarea în comiterea aceleiaşi infracţiuni. Aceştia au susţinut în faţa poliţiştilor că au venit să cumpere roşii din judeţul Harghita?!

Activităţile de documentare au început în luna februarie, iar la acţiune au participat 78 de poliţişti, din diferite structuri ale IPJ, şi au fost utilizate 48 de autoturisme. Pe lângă cele aproape 20 de mii pachete de ţigări şi 3.300 de litri de alcool, au mai fost confiscate: 3 autoutilitare folosite la transportarea produselor respective, o motocicletă furată în anul 2012 din Italia, 800 euro, 145.000 forinţi, 6.744 lei, 38 de telefoane mobile şi 2 staţii radio de emisie-recepţie. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate este de 480.000 lei. Ţigările au fost aduse din Ucraina, iar alcoolul, cel mai probabil, este de provenienţă autohtonă.

 

 Grupare specializată în contrabanda cu ţigări şi alcool, destructurată

Inspectorul şef al IPJ Harghita, chestor Radu Sandu Moldovan, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin această acţiune a fost destructurată o grupare infracţională care acţiona pe zona nord-centru pentru plasarea alcoolului şi ţigaretelor la negru. ,,Pericolul mare pe care îl reprezintă aceste acţiuni este faptul că sumele provenite din vânzarea alcoolului şi a ţigaretelor sunt sume de bani care dispar, efectiv se evaporează din bugetul de stat. Deci, este ocolit bugetul de stat, nu se plăteşte nici o taxă”, a spus chestorul. De asemenea, acesta a spus că pericolul social al acestei fapte este ridicat, iar modul de operare folosit este deosebit, observându-se că printre bunurile indisponibilizate sunt şi 38 de telefoane mobile şi 2 staţii de emisie-recepţie. „Ca mod de operare, aveau întotdeauna antemergător cu staţie de emisie-recepţie, urmăreau filtrele existente pe teren, maşinile care eventual îi filau. Într-un cuvânt, specializaţi în ceea ce priveşte transportul, plasarea şi ulterior încasarea banilor pentru bunurile vândute în zona noastră”, a precizat inspectorul şef al IPJ.

Totodată, chestorul Radu Sandu Moldovan a amintit şi de faptul că în urmă cu trei luni de zile, în zona Odorhei, a mai fost găsit un container plin de ţigări. „Punând cap la cap cele două situaţii, cea de acum şi cea de atunci, putem concluziona că zona noastră este atractivă în ceea ce priveşte plasarea de ţigarete şi alcool la negru. Şi aici înseamnă că avem o piaţă de desfacere destul de bună pentru infractori. Dar îi asigurăm că porţile pieţei s-au închis!”, a concluzionat inspectorul şef al IPJ.

Din cele 21 de persoane suspecte, cu vârste între 21 şi 65 de ani, într-o primă fază trei au fost reţinute şi prezentate în faţa instanţei competente cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat de 36 de ani din Odorheiu-Secuiesc şi a altuia de 41 de ani din localitatea Halmeu, judeţul Satu Mare. Cercetările sunt continuate în vederea identificării identităţii tuturor celorlalte persoane eventual implicate şi stabilirii gradului de vinovăţie. Cei implicaţi riscă să primească pedepse cuprinse între 1 an şi 7 ani de închisoare, pentru încălcarea Codului fiscal şi contrabandă. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.