Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cantina socială din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Cantina socială din Miercurea-Ciuc
Cantina socială din Miercurea-Ciuc

Cantina socială din Miercurea-Ciuc

 Sau, mai bine zis, cantina săracilor

Cred că nu este cazul să se ruşineze cineva care beneficiază de serviciul cantinei sociale. Înseamnă că aceşti beneficiari sunt dintre cei ale căror venituri sunt atât de mici încât nu-şi pot asigura un trai decent, bănuţii neajungându-le pentru pâinea cea de toate zilele. Am stat de vorbă cu doamna Antal Teréz, persoana care de ani de zile este administratorul cantinei sociale din Miercurea-Ciuc. Din cele aflate de la sursa noastră, la cantină servesc masa zilnic 242 de persoane, din care 198 sunt şcolari. În zilele lucrătoare din săptămână, hrana zilnică este o masă caldă constând în supă sau ciorbă şi felul doi, mâncare pregătită şi asigurată de SC Cornet SRL Miercurea-Ciuc. D-na Antal m-a asigurat că nu există zi în care din mâncare să lipsească cărniţa şi totuşi costul unei porţii este de 7 lei şi 90 de bani. Dacă înmulţim 7,90 lei cu 242 de porţii aflăm cât plăteşte administraţia locală din bugetul propriu pentru acest serviciu. Dar, la suma pe care o veţi afla, trebuie adăugat costul alimentelor din pachetele cu hrană rece pe care le primesc abonaţii cantinei pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

Mi se pare interesant – dar nu am un răspuns – de ce şcolarii nu primesc şi ei pacheţele cu hrană rece în zilele de sâmbătă şi duminică?! Oare aceştia mănâncă numai în zilele când sunt la şcoală?

Din curiozitate am întrebat care a fost meniul la cantina socială în data de 4 ianuarie 2016? Ei bine, la preţul pe care l-am spus, de 7,90 lei, meniul a constat în ciorbă de fasole verde şi felul doi ficat de pasăre cu mămăliguţă – o mâncare bună, bună, a precizat d-na Antal, care mi-a mai spus că de sfânta sărbătoare de Crăciun toţi cei 242 de beneficiari ai serviciului cantinei sociale au primit câte un pachet cu alimente în valoare de 100 de lei. Şi, mai mult, personalul cantinei – patru doamne, inclusiv d-na Antal – de Crăciun, a pregătit sarmale pentru cei din adăpostul de noapte, surprinzându-i pe aceştia cu câte patru sarmale aburinde, pâine şi cafea (e bine de ştiut faptul că pentru varză, pâine şi prepararea sarmalelor nu s-au luat bani din bugetul local). Şi pentru că am amintit de pâine, trebuie spus faptul că singurul sponsor al cantinei sociale este SC Harmopan SA. Celelalte firme din municipiu se fac că nu ştiu că oraşul are oameni sărmani care trebuie ajutaţi. Iată încă o chestiune la care nu am răspuns.

În fine, se impune precizarea că această cantină socială este în subordinea şi grija Primăriei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.