Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campanie „nelegală şi inechitabilă” în Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Politic » Campanie „nelegală şi inechitabilă” în Topliţa
Campanie „nelegală şi inechitabilă” în Topliţa

Campanie „nelegală şi inechitabilă” în Topliţa

Sesizare depusă la Biroul Electoral după ce unul dintre candidaţi îşi pusese stema municipiului pe afişele electorale

Un candidat la primăria municipiului Topliţa trebuie să-şi înlocuiască afişele sau să le modifice pe cele existente după ce pe ele a fost pusă şi stema localităţii, decizia în acest sens fiind emisă de către BECM.

Biroul Electoral de Circumscripţie Municipal (BECM) Topliţa precizează, în cuprinsul unei hotărâri adoptate recent, că Partidul Naţional Liberal Filiala Harghita a depus o sesizare privind „campania nelegală şi inechitabilă desfăşurată de către Partidul Mişcarea Populară prin folosirea pe afişele electorale ale candidatului a stemei municipiului Topliţa, fapt ce contravine legislaţiei în vigoare”.

BECM face referire la o hotărâre din 2003 privind stabilirea metodologiei de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor. Potrivit acesteia, „stemele aprobate pot fi reproduse pe firmele şi sigiliile autorităţilor administraţiei publice locale, pe imprimatele acestora şi pe indicatoarele care marchează intrarea în judeţe şi localităţi. Ele vor fi puse pe frontispiciul clădirilor în care se află sediul autorităţilor administraţiei publice locale, împreună cu stema ţării (…). Stemele pot fi folosite cu prilejul unor manifestări de interes local, în acţiuni protocolare sau festive şi pot fi reproduse pe insigne, embleme, pe diferite tipărituri şi alte obiecte destinate să contribuie la cunoaşterea specificului local.

Constituie contravenţie (…) folosirea unor steme (…) în alte situaţii şi condiţii decât cele prevăzute de prezenta hotărâre”.

Decizia luată de BECM Topliţa a fost de a „dispune, la alegerea reprezentanţilor PMP Filiala Topliţa, una dintre următoarele măsuri: 1. Acoperirea stemei locale de pe afişele privind candidatul la funcţia de primar (…); 2. Retragerea afişelor (cu posibilitatea înlocuirii acestora) privind candidatul la funcţia de primar al municipiului Topliţa propus de PMP (…)”.

Argumentele PMP

În cadrul hotărârii adoptate de către BECM Topliţa se aminteşte şi poziţia PMP referitoare la folosirea stemei municipiului pe aceste afişe. Astfel, se precizează faptul că reprezentantul PMP face trimitere către legea electorală (115 din 2015) care face referire doar la interzicerea de folosire a stemei României, nu şi a celei locale.

Referitor la prevederea din cadrul hotărârii din 2003 conform căreia scopul pentru care a fost instituită stema unităţii administrativ teritoriale este de a reprezenta specificul localităţii, reprezentanţii mai multor formaţiuni politice din Topliţa, printre care şi PMP, consideră că „oricare dintre candidaţii la funcţia de primar al municipiului Topliţa reprezintă specificul local” şi că, astfel, nu este încălcată acea hotărâre.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.