Campanie anti-fumat în şcoli | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Învățământ » Campanie anti-fumat în şcoli
Campanie anti-fumat în şcoli

Campanie anti-fumat în şcoli

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, îngrijorat de creşterea numărului elevilor care fumează în şcoli şi în spaţiile adiacente unităţilor de învăţământ, a emis un ordin prin care dispune activităţi de prevenire şi combatere a acestui fenomen.

„Mulţi dintre elevii din judeţul Harghita fumează chiar în unităţile de învăţământ, în toalete şi, ceea ce este mai grav, chiar de faţă cu unele cadre didactice. Am considerat că este necesar să emit un ordin pentru prevenirea şi combaterea fumatului în unităţile de învăţământ şi în spaţiile adiacente acestora”, a declarat, ieri, prefectul judeţului Harghita.

Jean-Adrian Andrei a precizat că Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului vor desfăşura activităţi menite să supravegheze, să prevină şi să încurajeze renunţarea la fumat.

„Aceste activităţi de verificare se vor desfăşura pe tot parcursul anului şcolar, iar la încheierea fiecărei activităţi de verificare, respectiv la încheierea fiecărui an şcolar, constatările şi măsurile dispuse vor fi aduse la cunoştinţa prefectului judeţului, prin grija Inspectoratului Şcolar Judeţean, care este şi coordonatorul acestor activităţi”, a arătat prefectul Andrei.

În opinia sa, campania anti-fumat ar trebui să pună accent pe conştientizarea conducerilor şcolilor, „care nu monitorizează în mod corect acest fenomen” şi să continue cu conştientizarea părinţilor şi a elevilor „care sunt promotorii acestui fenomen”.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct, prof. dr. Cristinel Glodeanu, a solicitat împrejmuirea cu gard a unităţilor de învăţământ, verificarea atentă a elevilor care părăsesc incinta şcolii în timpul programului, „majoritatea ieşind să fumeze”, precum şi echipe mixte de poliţişti şi jandarmi, elevii prinşi fumând în incintă, în curtea şi în locurile învecinate unităţii de învăţământ urmând să fie sancţionaţi cu avertisment în primă fază, iar ulterior cu amendă.

Profesorul Glodeanu a făcut apel şi la dascăli, să fie „modele pentru elevii lor”, abţinându-se să fumeze în şcoală. De asemenea, a apreciat că se impune şi derularea de campanii de conştientizare a efectelor nocive ale fumatului, inclusiv ale fumatului pasiv, derulate de consilierii şcolari împreună cu poliţiştii, atât în cadrul orelor de dirigenţie, cât şi în cadrul unor acţiuni ale Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, campanii care să se desfăşoare şi în mediul online, tinerii fiind mult mai receptivi la informaţiile comunicate în mediul online.

„Cred că de mult trebuia să luăm această măsură extrem de importantă, atât pentru învăţământul harghitean, pentru părinţi, dar şi pentru elevi, pentru că fumatul nu face bine sănătăţii şi instituie, practic, un sentiment de grup şi eu cred că trebuie să nu încurajăm astfel de vicii, mai ales atâta timp cât în unităţile şcolare trebuie să se desfăşoare procesul educaţional şi nu alte activităţi. Eu cred că acest demers va avea rezultate, nu pe termen scurt, ci pe termen mediu şi lung şi eu cred că e de bun augur şi cred că unităţile de învăţământ şi conducerile unităţilor de învăţământ vor fi mult mai atente la acest fenomen”, a conchis prefectul Andrei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.