Calitatea aerului a fost corespunzătoare pe parcursul anului trecut în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Calitatea aerului a fost corespunzătoare pe parcursul anului trecut în Harghita
Calitatea aerului a fost corespunzătoare pe parcursul anului trecut în Harghita

Calitatea aerului a fost corespunzătoare pe parcursul anului trecut în Harghita

Calitatea aerului a fost una corespunzătoare la toţi indicatorii monitorizaţi de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita pe parcursul anului trecut, prin intermediul staţiilor automate din judeţ, nefiind înregistrate depăşiri ale valorilor limită, valorilor ţintă, precum şi ale pragurilor de informare şi de alertă, se arată într-un raport al instituţiei, prezentat în şedinţa de luni a colegiului prefectural.

Potrivit raportului prezentat de directorul APM Harghita, Domokos László, concentraţiile de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon şi benzen nu au depăşit niciuna dintre valorile limită orare, zilnice sau anuale, iar în cazul ozonului nu s-a atins pragul de informare a publicului sau pragul de alertă şi valoarea ţintă pentru protecţia sănătăţii. Valoarea limită anuală nu a fost depăşită în cazul particulelor în suspensie PM10 şi chiar dacă au fost înregistrate depăşiri ale valorii limită zilnice, numărul acestora s-a situat sub cel maxim admis conform reglementărilor în vigoare.

Conform raportului, în 2022 au fost consemnate 10 depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane, acestea fiind înregistrate în sezonul de iarnă, când condiţiile climaterice specifice zonei, respectiv frig, ceaţă şi calm atmosferic, nu permit dispersia poluanţilor.

Domokos László a precizat că, în conformitate cu normele în vigoare, judeţul Harghita a fost încadrat în „regim de gestionare II”, ceea ce înseamnă zonă în care nivelurile concentraţiilor poluaţilor sunt mai mici decât valorile limită sau ţintă prevăzute în legislaţie. „Urmare a încadrării întregului teritoriu al judeţului Harghita în regimul II de gestionare a calităţii aerului, conform prevederilor Legii 104/2011, o comisie tehnică constituită la nivelul Consiliului Judeţean Harghita va elabora un plan de menţinere a calităţii aerului, în care vor fi indicate măsurile care se vor implementa în următorii 5 ani pentru a păstra nivelul concentraţiilor de poluanţi atmosferici sub valorile limită/ţintă indicate în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător”, a menţionat Domokos László.

În judeţul Harghita sunt amplasate două staţii automate de monitorizare care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.