Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bursa Sporturilor din Miercurea-Ciuc, SMaFta şi testări sportive – FOTO: smafta | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Sport » Bursa Sporturilor din Miercurea-Ciuc, SMaFta şi testări sportive – FOTO: smafta
Bursa Sporturilor din Miercurea-Ciuc, SMaFta şi testări sportive – FOTO: smafta

Bursa Sporturilor din Miercurea-Ciuc, SMaFta şi testări sportive – FOTO: smafta

Bursa Sporturilor din Miercurea-Ciuc, SMaFta şi testări sportive – FOTO: smafta

În acest weekend, adică sâmbătă şi duminică, va avea loc, pe Platoul central din Miercurea-Ciuc, un eveniment sportiv intitulat Bursa Sporturilor, în organizarea Asociaţiei Sportive „SMaFta” Miercurea-Ciuc.

Cu această ocazie se vor lansa şi două iniţiative, pornite din partea lui Ábrahám Előd – testarea sportivă şi portalul smafta.com.

 

Testarea sportivă

Referindu-se la testarea sportivă, Ábrahám Előd spunea că aceasta se bazează pe un sistem internaţional vechi de 20 de ani şi prin intermediul căruia au fost testaţi peste două milioane de persoane. Această testare presupune participarea sportivului (sau oricărui doritor) la un set de probe, iar pe baza rezultatelor se va crea o imagine clară despre nivelul de dezvoltare a capacităţilor fizice şi motrice comparat vârstei.

Probele din cadrul testării sunt: aerobă (alergare timp de 6 minute); săritura de pe loc; împingerea mingii medicinale (de 3 kg); flotări timp de 2 minute; abdomene timp de 3 minute; extensii ale corpului timp de 2 minute. La acestea au mai fost adăugate măsurarea forţei pumnului (importantă pentru judocani), un test de reflex şi un test de echilibru.

Aceste testări vor putea fi făcute începând cu vârsta de 5 ani, iar până acum au venit solicitări din Odorheiu-Secuiesc, din judeţele Neamţ şi Bacău, dar şi din Miercurea-Ciuc.

Csiki Andrei, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Harghita (DJST), spunea că această iniţiativă este cu atât mai bine venită cu cât, în România, după ’90, natalitatea şi numărul celor care practică sportul a scăzut, lucru care se poate observa în rezultatele foarte slabe de pe plan internaţional.

Această iniţiativă, spunea Csiki Andrei, are menirea de a determina o capacitate a tinerei generaţii, propunându-şi să determine copiii să ia parte la acest sistem de teste. Prin aceasta se pot corecta acele minusuri care se găsesc în sistem.

Totodată, directorul DJST considera că aceste norme de control a performanţei sportive ar trebui reintroduse în sportul de performanţă, mai ales că unii stranieri nu se pregătesc cu echipa lor în extra-sezon. Iar pe baza acestor teste poţi să vezi la ce nivel sunt sportivii.

 

SMaFta

După ce în 2010 a participat, din partea Comitetului Olimpic Român, la un seminar în Grecia, alături de alţi 200 de sportivi din lume, lui Ábrahám Előd i-a venit ideea de a începe un proiect în care să includă toate sporturile. Astfel, au fost puse bazele pentru ceea ce se doreşte a fi SMaFta (S – Sport; Ma – Martial Art/Arte Marţiale; Fta – Free Time Activities/Sportul pentru Toţi).

Proiectul, realizat de Asociaţia Sportivă SMaFta, presupune realizarea unei baze de date destinată oamenilor (de rând) de a găsi sportul şi baza sportivă cea mai potrivită pentru ei.

Practic, este vorba de un portal – www.smafta.com – care cuprinde o bază de date cu sporturile, antrenorii, facilităţile sportive din ţară. Bineînţeles, fiind la început, baza de date nu este foarte cuprinzătoare, dar se doreşte ca, pe viitor, site-ul să pună la dispoziţia utilizatorilor informaţii cât mai complete. Cu ajutorul acestui portal, o persoană poate afla care sunt locurile cele mai apropiate în care se practică diferite sporturi.

SMaFta, spunea Ábrahám Előd, are rolul de a fi un consilier sportiv, deoarece pe site pot fi găsite informaţii multiple despre sporturi, despre antrenori şi, totodată, vor fi înregistraţi chiar şi consilieri sportivi.

 

Lansarea proiectelor şi Bursa Sporturilor

Cu ocazia Bursei Sporturilor, care se va organiza în acest sfârşit de săptămână în Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc, vor fi lansate şi cele două proiecte amintite anterior.

Astfel, în prima zi, sâmbătă, de la ora 10:00, se vor realiza mai multe teste sportive realizate pe voluntari, inclusiv din rândul sportivilor. Rezultatele testării se vor da abia duminică, deoarece se vor trece şi rezultatele medii.

Tot sâmbătă, pe platou vor avea loc o serie de activităţi sportive.

Duminică, de la ora 11:00, cu ocazia deschiderii Bursei Sporturilor, au fost invitaţi ministrul Sporturilor, Gabriela Szabo, şi fostul campion olimpic Ivan Patzaichin. Dar, până miercuri, participarea acestora nu era încă confirmată.

La intrarea în Casa de Cultură a Sindicatelor se vor afla mai mulţi antrenori şi oameni din lumea sportului, care vor aştepta întrebările oamenilor referitoare la sporturi. Iar în foaierul Casei de Cultură va fi prezentat programul SMaFta.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.