Buget de 1,6 milioane lei pentru protecţia monumentelor istorice în 2025

Începând cu 2004, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a implementat un program dedicat protejării monumentelor istorice din judeţ. Această iniţiativă vizează susţinerea financiară a lucrărilor de reabilitare şi conservare, precum şi a procesului de elaborare a proiectelor de restaurare.
Potrivit unui comunicat emis de CJ Harghita, programul are ca scop principal oferirea de sprijin financiar pentru etapele de prospectare, expertizare, proiectare şi execuţie a lucrărilor de restaurare şi conservare, toate acestea desfăşurându-se cu aprobarea Ministerului Culturii.
Solicitările de finanţare sunt deschise către o gamă variată de entităţi, inclusiv asociaţii, fundaţii româneşti cu personalitate juridică, culte religioase recunoscute legal, precum şi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu condiţia ca aceştia să deţină clădiri sau edificii clasificate ca monumente istorice situate în judeţul Harghita.
Pentru anul 2025, bugetul alocat acestui program se ridică la 1,6 milioane de lei, având ca obiective principale îmbunătăţirea calităţii arhitecturale, structurale şi artistice a monumentelor istorice din judeţ, creşterea nivelului de cunoştinţe privind tehnicile de construcţie a acestor monumente şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor turistice din zonă.
„Programul de protecţie a monumentelor istorice a devenit deja o tradiţie, deoarece din anul 2004 îi sprijinim şi îi motivăm pe proprietarii de monumente istorice să conserve acest patrimoniu construit, care nu este doar un bun privat, ci devine şi unul public deschis accesului turiştilor. Scopul programului este de a compensa sarcinile suplimentare impuse proprietarilor şi de a îmbunătăţi prin lucrările realizate aspectul localităţilor care astfel devin şi puncte de atracţie. Bugetul prevăzut pentru program în acest an este acelaşi ca anul trecut, ceea ce demonstrează că, în ciuda constrângerilor bugetare, acordăm atenţie şi resurse suficiente pentru conservarea şi restaurarea clădirilor monument istoric”, a declarat Bíró Barna-Botond, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, citat în comunicat.
În 2024, programul Consiliului Judeţean Harghita dedicat protecţiei monumentelor istorice a sprijinit financiar lucrări la 17 obiective de patrimoniu.
Conform sursei citate, acestea au inclus proiecte de reabilitare, renovare şi consolidare pentru 5 monumente istorice, dar şi planuri de restaurare pentru 6 biserici şi o casă. De asemenea, s-au finanţat lucrări de zugrăvire exterioară a unei biserici, consolidarea structurii unui alt lăcaş de cult, studii de întreţinere şi reparaţii pentru 2 porţi secuieşti, precum şi amenajări exterioare la o altă biserică.
Din 2008 şi până în 2024, au fost depuse 343 de cereri de finanţare, dintre care 289 au fost aprobate, Consiliul Judeţean Harghita alocând peste 9 milioane de lei.
Proiectele finanţate au acoperit o gamă largă de intervenţii, de la planuri de renovare a bisericilor şi lucrări de restaurare a zidurilor de incintă, până la renovarea orgilor, a frescelor bisericeşti, a caselor tradiţionale ţărăneşti şi a clădirilor parohiale. Printre obiectivele care au beneficiat de finanţare se numără acoperişul casei Erdély Péter din Şumuleu Ciuc, renovarea clădirii Kalot din aceeaşi localitate, cercetări arheologice, renovarea piuei din Lueta, restaurarea clădirii fotografului Kováts din Odorheiu Secuiesc, sprijinirea planurilor de renovare ale Castelului Urmánczy din Topliţa şi renovarea porţii secuieşti din Satu Mare. (E.Ş.)