Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” are un nou comandant | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Societate » Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” are un nou comandant
Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” are un nou comandant

Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” are un nou comandant

Colonelul Marius Giurcă este noul comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”. Ceremonia de numire în funcţie a avut loc ieri, pe platoul din cazarma unităţii din Miercurea-Ciuc. Alături de militarii unităţii, la eveniment au participat prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, precum şi şefi de instituţii publice harghitene.

Generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, căreia i se subordonează Brigada, a citit ordinul de numire la comanda Brigăzii 61 Vânători de Munte a colonelului de infanterie Marius Giurcă, semnat de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Acesta a ocupat, până la numire, funcţia de şef de stat major la Brigada 61 VM.

Generalul de brigadă Adrian Tonea a spus, cu această ocazie, că „este pentru mine o mare onoare să mă aflu astăzi aici să-l instalez pe domnul colonel în funcţia de comandant al Brigăzii 61 VM «General Virgil Bădulescu». O mare unitate care contează în ecuaţia sistemului naţional de apărare. Şi, în acelaşi timp, o mare unitate foarte bine pregătită, pe un trend ascendent în această etapă de mari transformări ale sistemului militar”. Acesta a mai spus că obiectivele principale ale noului comandant vor fi axate pe instrucţie, aşa cum s-a stabilit în cadrul liniilor de forţă din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina. „Obiectivele de regenerare a instrucţiei în cadrul Brigăzii 61 VM, de creştere a nivelului de operativitate a tehnicii şi, în acelaşi timp, de creştere a vizibilităţii sistemului militar în zona de responsabilitate a unităţii”, a conchis vorbitorul.

Priorităţile comandantului Brigăzii 61

Col. Marius Giurcă a declarat, ulterior, că îl onorează în mod deosebit numirea în funcţia de comandant al Brigăzii 61 VM. „Pentru mine reprezintă o provocare deosebită, având în vedere parcursul întregii mele activităţi şi vechimea în trupele de vânători de munte de 25 de ani şi cei 15 ani desfăşuraţi la conducerea unităţilor din cadrul acestei Brigăzi. Am convingerea că împreună cu subordonaţii mei şi sprijinit de autorităţile administraţiei locale, de celelalte structuri de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoană vom face în aşa fel încât să creştem prestigiul armatei în această zonă, al Ministerului Apărării Naţionale, al vânătorilor de munte şi, în special, al Brigăzii 61 VM. (…) Având în vedere zona în care ne găsim, în care populaţia majoritară este cea de etnie maghiară, toate activităţile noastre vor fi în aşa fel organizate şi planificate încât să fie în deplin acord cu comunitatea locală, consiliul local, primăria, cu instituţia prefectului şi cu celelalte instituţii din Garnizoană”.

Comandantul unităţii a explicat şi care sunt priorităţile sale pe termen scurt şi mediu. Este vorba, în primul rând, despre desfăşurarea procesului de instrucţie, conform planului cu principalele activităţi aprobat, cum s-a amintit deja. „Desfăşurarea tuturor activităţilor care impun exercitare misiunilor specifice Brigăzii 61 VM, cu accent pe intervenţiile în eventuale situaţii de urgenţă în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului”. Un alt punct se referă la îmbunătăţirea elementelor de patrimoniu şi a bazei materiale pentru instrucţie a vânătorilor de munte din această cazarmă. „Având în vedere că ne aflăm într-o situaţie de criză, vom pune accent în special pe menţinerea capabilităţilor existente şi exploatarea lor la maxim”.

„Şi, nu în ultimul rând, instruirea în comun cu partenerul american. Având în vedere că ne apropiem cu paşi repezi de aniversarea a 10 ani de la integrarea României şi a Armatei României în structurile Euroatlantice, pregătim şi planificăm o serie de activităţi de instruire în comun cu subunităţi de valoare pluton şi companie de infanterie marină dislocate la baza de la Mihail Kogălniceanu. Activităţi cu care vom reuşi, probabil, să ne perfecţionăm procedurile de operare şi cooperare cu aceste trupe”, a spus comandantul Brigăzii 61 VM.

xxx

Colonelul Marius Giurcă s-a născut la 9 martie 1961, în comuna Pietrari, judeţul Vâlcea. A urmat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, iar mai apoi Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti. Totodată, a urmat mai multe cursuri postuniversitare.

Acesta a fost, după ce a trecut pe la mai multe unităţi din ţară, ocupând diferite funcţii, timp de 5 ani comandant al Batalionului 24 VM în Garnizoana Miercurea-Ciuc. Din 2006 până în prezent a îndeplinit funcţia de şef de stat major al Brigăzii 61 VM. A preluat comanda de la generalul de brigadă Gheorghe Ioan Vătămanu Coanta, care a fost trecut în rezervă prin ordin al preşedintelui României, anul trecut în decembrie, şi care a condus unitatea aproape 4 ani. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.