Finalizarea lucrărilor de construcţie la noua bază de tratament este una dintre cele mai importante sarcini ale acestui an
Anul curent începe la Borsec în condiţii mai favorabile decât 2019. Asta deoarece bugetul primăriei poate fi finalizat încă de la începutul lunii februarie, ceea ce va face ca lunile următoare să fie mai previzibile. În opinia primarului Mik József, pe lângă investiţiile făcute de primărie, este important ca localitatea să aibă un mediu antreprenorial şi civic puternic.
Finalizarea lucrărilor de construcţie la noua bază de tratament este una dintre cele mai importante sarcini ale acestui an. Trebuie montat mobilierul, iar cu această etapă vor putea fi finalizate şi anumite lucrări interioare adiacente. „Din păcate, întâmpinăm dificultăţi în achiziţia mobilierului în valoare de 1,64 milioane de lei. A trebuie să anulăm deja două proceduri din cauza lipsei ofertelor, acum o pregătim pe cea de-a treia”. În acelaşi timp, primăria a solicitat, după modelul oraşului Ocna de Mureş, încheierea unui parteneriat cu Consiliului Judeţean Harghita pentru construcţia şi administrarea comună a bazei de tratament. Primarul a explicat faptul că Consiliul Judeţean Alba a semnat un acord de colaborare cu Primăria Ocna Mureş, pe 10 ani, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agrement.
„Ne concentrăm pe planurile existente”
Mik József a subliniat că, pe lângă construcţia bazei de tratament, în staţiune sunt în curs de realizare mai multe investiţii. De exemplu, a fost elaborat proiectul tehnic pentru renovarea clădirii dispensarului uman, în aceste zile se vor începe procedurile pentru achiziţia lucrărilor de construcţii. În acelaşi timp se aşteaptă aprobarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia pentru începerea procedurii de achiziţie a lucrărilor pentru reabilitarea termică şi renovarea sediului primăriei. Sunt în grafic lucrările de reabilitare a vilei nr. 49, una dintre cele mai prestigioase proprietăţi din Borsec. Clădirea inclusă în patrimoniul monumentelor istorice borsecene va fi utilizată pentru activităţi culturale, muzeale, turistice, educaţionale şi pentru organizarea de conferinţe.
În acelaşi timp, se caută proiectant pentru realizarea unui sistem de încălzire pe bază de biomasă, care va deservi primăria, precum şi mai multe clădiri publice din apropierea instituţiei: dispensarul medical, grădiniţa, clădirea pompierilor şi casa de cultură. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi are o valoare de totală de 178.092 euro, din care finanţarea nerambursabilă este de 144.183 euro. Şi în acest caz două proceduri de achiziţie s-au finalizat fără rezultat.
Pe lângă investiţiile aflate deja în curs de desfăşurare, se are în vedere în acest an extinderea infrastructurii de bază în partea de oraş în care terenuri au fost date tinerilor pentru a se construi case familiale sau pensiuni. De asemenea, se va începe reabilitarea sistemului de iluminat stradal.
Pe termen lung, primăria doreşte extinderea serviciilor oferite de Complexul de Schi „Speranţa”: se doreşte înfiinţarea unui parc de aventură, precum şi construirea unui patinoar în aer liber şi amenajarea unei piste de tubing. Investiţia se ridică la o valoarea aproximativă de 1,5 milioane lei, deocamdată se caută posibilităţile de finanţare.
„Scopul nostru este ca în Borsec să creştem numărul locurilor de muncă. Acest lucru poate fi realizat prin deschiderea bazei de tratament şi dezvoltarea turismului. Însă eforturile primăriei nu sunt suficiente în acest sens. Ne trebuie un mediu antreprenorial şi civic puternic. Numai aşa putem convinge tinerii din localitate să-şi găsească de lucru în oraşul natal” – a precizat Mik József.
„Vreau să-mi continui munca ca primar al staţiunii Borsec. Sunt convins că în continuare pot fi de folos comunităţii locale, şi împreună putem reda oraşului strălucirea de odinioară” – a încheiat primarul.
Rédai Botond