Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Biserica I Centru Topliţa: Situaţia s-a normalizat | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Religie » Biserica I Centru Topliţa: Situaţia s-a normalizat
Biserica I Centru Topliţa: Situaţia s-a normalizat

Biserica I Centru Topliţa: Situaţia s-a normalizat

Într-o Scrisoare-apel din 22 februarie a.c. – adusă la cunoştinţa Patriarhiei Ortodoxe Române, Mitropoliei Ardealului, Episcopiei Covasnei şi Harghitei – Consiliul Parohial al Bisericii 1 Centru din Topliţa făcea cunoscute unele nemulţumiri în rândul credincioşilor în urma măsurilor de împărţire a parohiei luate de către Centrul Eparhial fără consultarea şi informarea acestora sau a autorităţilor locale.

Şedinţa anuală a Consiliului Naţional Bisericesc, întrunirea Adunării Naţionale Bisericeşti şi şedinţa Sf. Sinod, programate şi ţinute în perioada 23-25 februarie la Patriarhia Română au întârziat soluţionarea grabnică a acestor nemulţumiri, dar în ziua de 26 februarie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru-Mureşului au avut loc discuţii moderate de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, la care au participat pe de o parte membrii Consiliului Eparhial al Bisericii I Centru Topliţa şi pe de alta PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, protopopul de Topliţa, Dumitru Apostol – şi consilieri eparhiali.

În seara aceleiaşi zile, ÎPS Ioan Selejan, însoţit de deputatul Mircea Duşa au sosit în mijlocul credincioşilor de la Biserica I Centru (foto), anunţând deciziile luate, dintre care cele esenţiale sunt următoarele: preotul paroh Iulius Berindei, care se bucură de o apreciere şi de un sprijin major al comunităţii locale va sluji mai departe în această biserică, cunoscută de localnici sub numele de Catedrală, împreună cu un alt preot care încă nu a fost desemnat; cei doi preoţi parohi numiţi – Cristinoi Cristian şi Ţepeş Matei Marius – vor fi retraşi; se vor găsi spaţii pentru sediul Protopopiatului Topliţa, care va elibera parterul casei parohiale.

Consiliul Parohial al Bisericii I Centru Topliţa a fost invitat ieri la sediul Episcopiei Covasnei şi Harghitei din Miercurea-Ciuc. De asemenea, ca semn al intrării depline în normalitate, s-a anunţat prezenţa PS Andrei la Catedrala din Topliţa, la slujba Duminicii de intrare în Postul Paştelui – Duminica Iertării.

Pentru cititorii din Topliţa care ne-au reproşat absenţa din ziar a ştirii despre aceste evenimente, facem precizarea că întâiile informaţii coerente ne-au parvenit la redacţie abia vinerea trecută, odată cu Scrisoarea-apel despre care aminteam în debutul acestui text. (G. Mihail; foto: V. Gotea)

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. cotidian independent my ass. zile intregi de framantari in toplita si voi n ati stiut nimic. ati primit ordin sa nu stiti nimic. din partea mea aveti un minus:

    • Țara pupătorilor de moaște

      Schimbarea unui preot dintr-o biserică la inițiativa liderilor acelei Biserici nu mi se pare un subiect ieșit din comun. În schimb, subiect de can-can e scandalul făcut de așa-zișii creștini într-un astfel de caz; e la fel ca îmbrâncelile de sportul național de pupat moaște.

    • Subiectul pare foarte important grupului dur de susținători (ori nesusținători) a ceva, ai cărui membri nu-și dau seama cum sunt privite aceste agitații în legătură cu Biserica, preoții sau credința. Nici unii, nici alții nu percep că se cam fac de râs, că devin astfel ținta ironiilor celorlalți concetățeni din județ, de altă etnie și de altă credință. Că, indiferent cum ai trata subiectul, este o știre negativă despre ortodocși. Cine ar putea „da ordin” să nu apară ceva rău despre ortodocși? UDMR?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.