Biró Sándor, vicecampion mondial de șah la categoria de vârstă peste 50 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Sport » Biró Sándor, vicecampion mondial de șah la categoria de vârstă peste 50 de ani
Biró Sándor, vicecampion mondial de șah la categoria de vârstă peste 50 de ani

Biró Sándor, vicecampion mondial de șah la categoria de vârstă peste 50 de ani

Hotelul Fodele Beach din Insula Creta (Grecia) a găzduit Campionatul Mondial de şah la seniori (sportivi peste 50 de ani), versiunea ACO, la care au participat 178 de jucători şi jucătoare din 19 ţări.

Şahistul harghitean Biró Sándor, având punctajul internaţional Élő de 2.198 puncte, avea drept de joc în Grupa B (sub 2200), dar organizatorii l-au repartizat în grupa principală (sub 2.400), unde, cu 5,5 puncte din 9 partide, a devenit vicecampion mondial de seniori ACO.

Participarea la CM a fost posibilă datorită sprijinului, printr-un  proiect de sport al Consiliului Judeţean Harghita şi al localităţii natale Ditrău, prin composesoratul local şi Primăria Ditrău, fiind ajutat şi de prietenii din lumea şahului.

În versiunea organizaţiei ACO (fondată în anul 2012 de germanul Lothar Hirneise, editorul revistei Rochade Europa) pot participa jucătorii cu Élő sub 2.400, indiferent de titlul deţinut. Se organizează în 7 grupe, în diferite locuri exotice, cheltuielile de concurs pentru 9 zile ajungând la suma de 2.000 euro. În anul 2017, şahistul harghitean a devenit campion mondial ACO, câștigând Grupa B, iar anul trecut, tot la Creta, a devenit campion mondial de seniori ACO, câştigând Grupa A.

Pentru Biró Sandor urmează Campionatul Mondial rezervat seniorilor (jucători peste 50 de ani), versiunea FIDE (Bucureşti, 11-24 noiembrie 2019), la care se va pregăti prin participarea la Campionatul internaţional deschis al Bavariei (Gmund am Tegernsee), la care participă 522 de şahişti din 27 de ţări.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.