Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc este gazda Conferinţei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc este gazda Conferinţei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România
Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc este gazda Conferinţei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România

Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc este gazda Conferinţei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România

Luni, la Casa de Studii „Jakab Antal” din Şumuleu-Ciuc începe cel mai reprezentativ eveniment profesional al anului din domeniul biblioteconomic, Conferinţa Naţională „Serviciile moderne de bibliotecă şi transformarea digitală”. Organizat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, manifestarea are loc în perioada 21-22 octombrie.

Tema actualei ediţii a Conferinţei se circumscrie preocupărilor constante ale ANBPR şi ale bibliotecilor membre de a proiecta, testa şi oferi utilizatorilor servicii care să răspundă diversităţii aşteptărilor acestora. De la biblioteca digitală şi adaptarea catalogului online la cele mai diverse sisteme, formate şi aparate, de la tehnologia RFID la comunicarea de informaţii de bibliotecă pe telefoanele mobile până la realitatea augmentată şi virtuală, la ateliere de robotică şi imprimare 3D şi crearea de maker-space-uri, tehnologiile inovative au găsit în bibliotecile publice parteneri deschişi la aplicarea de idei noi.

Ediţia de toamnă a Conferinţei ANBPR de la Miercurea Ciuc va antrena circa 150 de participanţi, delegaţii ale bibliotecilor publice membre, dar şi parteneri şi colaboratori tradiţionali ai Asociaţiei, precum şi reprezentanţi ai sponsorilor.

La Conferinţa ANBPR de la Miercurea Ciuc vor participa experţi internaţionali, care vor avea intervenţii privind tendinţele europene în dezvoltarea serviciilor de bibliotecă şi abordarea inovativă a ofertei de servicii din bibliotecile europene.

Conferinţa ANBPR de la Miercurea Ciuc va găzdui, de asemenea, „Bulevardul Bibliotecilor”, un concept de promovare a proiectelor bibliotecilor din întreaga ţară, pe bază de materiale de tip roll-up, precum şi organizarea unei serii de ateliere tematice.

La invitaţia Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”, în data de 21 octombrie, începând cu ora 17:00, prof. dr. Nicolae Bucur va susţine prelegerea Folclorul – obiect de studiu şi sursă de inspiraţie în opera umanistului Pater Ioan Căianu – Joannes Kajoni Valachus (1629/ 1630 – 1687), urmată de un concurs cu premii.

Calitatea de coorganizator, asumată de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” se circumscrie programelor „Colaborare între organizaţii culturale” şi „Anul memorial Kájoni”, ambele susţinute financiar de Consiliul Judeţean Harghita.

Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.