Baza turistică aflată în subteranul Salinei Praid ar putea fi redeschisă în weekend | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Timp Liber » Baza turistică aflată în subteranul Salinei Praid ar putea fi redeschisă în weekend
Baza turistică aflată în subteranul Salinei Praid ar putea fi redeschisă în weekend

Baza turistică aflată în subteranul Salinei Praid ar putea fi redeschisă în weekend

  • Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid: „Facem eforturi să deschidem baza turistică din subteran sâmbătă, 3 septembrie”

Lucrările de reparaţii şi de consolidare impuse de apariţia unei fisuri în peretele galeriei de acces în subteran, provocată de apa sărată provenită din pânza freatică, ţinută sub control până în 23 iulie, când erupţia de apă şi nămol a devenit severă, necesitând evacuarea vizitatorilor aflaţi în baza de agrement şi de tratament aflată la o adâncime de 120 de metri, a fost finalizată.

„A fost o lucrare de mare anvergură, realizată de echipele noastre, împreună cu echipa specializată venită de la Târgu Jiu. Au fost betonate zona afectată şi încă două tronsoane, în total au fost betonaţi 15 metri de galerie. Apoi, apele sărate provenite din pânza freatică aflată deasupra zăcământului, care s-au infiltrat provocând o crăpătură în peretele galeriei, au fost captate şi direcţionate către un puţ din care se pompează în exterior. Ne rămâne să reparăm drumul de acces în subteran, să facem o curăţenie generală şi, dacă nu apar alte situaţii neprevăzute, vom deschide baza turistică din subteran cel mai probabil sâmbătă, 3 septembrie”, a detaliat, luni, Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid.

Pierderi înregistrate la capitolul venituri sunt de cel puţin 100.000 de lei pe zi, raportate la costurile de intrare percepute anul trecut. Practic, valoarea pagubelor materiale este mai mare, în condiţiile în care anul acesta au fost majorate preţurile la biletele de intrare, pentru prima dată în ultimii trei ani.

„La noi, luna august este, conform statisticilor ultimilor ani, luna de vârf a sezonului estival, când în subteran coboară între cinci şi şapte mii de persoane zilnic. Desigur, închiderea salinei în plin sezon se soldează cu pierderi, dar cea mai importantă este pentru noi siguranţa vizitatorilor noştri”, a apreciat directorul Salinei Praid.

Valoarea aproximativă a pierderilor consemnate începând din data de 23 iunie, când accesul în salină a fost suspendat până la punerea în siguranţă a căii de acces, şi până în prezent este în prezent de aproximativ patru milioane de lei.

Conducerea Salinei Praid le recomandă celor care vor să viziteze acest obiectiv turistic să consulte site-ul oficial al acestuia: www.salinapraid.ro/salina-praid şi/sau pagina de Facebook a salinei, pentru informaţii de ultimă oră.

***

În urmă cu 39 de zile, în data de 23 iulie, după prânz, accesul turiştilor veniţi să viziteze Salina Praid a fost oprit, iar cei 1.200 de turişti care se aflau în baza de agrement din subteranul salinei, aflată la 120 de metri de la suprafaţă, au fost evacuaţi, după ce o fisură în peretele tunelului care coboară spre orizontul de vizitare a dus la inundarea cu apă şi nămol a galeriei de coastă.

„În peretele galeriei de coastă s-a produs o fisură, provocând o infiltraţie abundentă cu apă-nămol pe traseul pe care circulă autobuzele care transportă turiştii în subteran şi de acolo către suprafaţă. Astăzi (sâmbătă, 23 iulie – n.a.) după prânz am oprit intrarea vizitatorilor care aşteptau să coboare în subteran, iar echipele de mineri au intervenit pentru degajarea traseului, astfel încât să permită coborârea autobuzelor”, explica directorul Seprődi Zoltán.

După curăţarea drumului de acces, autobuzele au putut ajunge la orizontul de vizitare şi au transportat în siguranţă turiştii la suprafaţă, la intervale de câte 30 minute, în sprijinul vizitatorilor venind şi jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Staţiunea Balneoclimaterică Praid, precum şi doi elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, aflaţi în practică.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.