Bărbat rătăcit în pădure, găsit de salvamontiștii harghiteni cu ajutorul dronelor și câinilor de căutare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Bărbat rătăcit în pădure, găsit de salvamontiștii harghiteni cu ajutorul dronelor și câinilor de căutare
Bărbat rătăcit în pădure, găsit de salvamontiștii harghiteni cu ajutorul dronelor și câinilor de căutare

Bărbat rătăcit în pădure, găsit de salvamontiștii harghiteni cu ajutorul dronelor și câinilor de căutare

Un bărbat care plecase la cules de ciuperci și s-a rătăcit în pădure a fost găsit, joi dimineață, de salvamontiști cu ajutorul unor drone și a unor câini special dresați pentru căutări, persoana respectivă fiind în stare gravă de hipotermie și prezentând urmele unui atac mai ușor al unui animal sălbatic.

„În timpul nopții, doi piloți de drone ai echipei Salvamont Ciuc și echipa canină din Odorheiu Secuiesc au intervenit în căutarea unei persoane dispărute în zona Crișeni. Persoana a plecat la cules ciuperci ieri (miercuri – n.r.), în jurul orei 12:00, dar la un moment dat și-a anunțat soția că nu mai știe unde se află și nu se mai poate deplasa. Alerta a venit cu câteva minute înainte de miezul nopții, iar căutarea a fost începută imediat. Victima a fost găsită la 4:15 dimineața, fiind conștientă, dar într-o stare gravă de hipotermie, probabil victima unui atac mai ușor de urs”, se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a echipei Salvamont Ciuc. După acordarea primului ajutor, bărbatul a fost predat de salvamontiști echipajului de la serviciul de ambulanță, care l-a transportat la spitalul de urgență din Cristuru Secuiesc pentru îngrijiri medicale.

Serviciul Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat în luna februarie a anului trecut că a fost achiziționată o dronă performantă, dotată cu cameră cu termoviziune, care poate fi folosită în operațiunile de căutare a persoanelor rătăcite pe munte, alături de celelalte aparate similare mai mici aflate în dotarea salvatorilor montani din județ.

„Este ceva foarte-foarte important în ceea ce privește căutările celor dispăruți pentru că drona are o cameră termică cu care putem să identificăm persoane și în locuri unde pur și simplu nu poți vedea sau nu ai acces”, a declarat atunci publicației noastre șeful Serviciului Salvamont și Salvaspeo al CJ Harghita, Fekete Ors. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.