Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bălan: Mamă şi fiică, atacate pe stradă de o haită de câini | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Bălan: Mamă şi fiică, atacate pe stradă de o haită de câini
Bălan: Mamă şi fiică, atacate pe stradă de o haită de câini

Bălan: Mamă şi fiică, atacate pe stradă de o haită de câini

 Datorită intervenţiei unor cetăţeni, nimeni nu a fost rănit

O femeie din oraşul Bălan şi fiica sa au fost atacate, ieri dimineaţă, în jurul orei 09:00, de o haită de câini, pe strada principală din localitatea de domiciliu. Doar intervenţia rapidă a unor locatari din blocurile învecinate locului în care a avut loc incidentul, care au ieşit din locuinţe, a făcut ca nimeni să nu sufere răni, a spus soţul femeii.

Potrivit acestuia, câinii comunitari au devenit o problemă foarte mare în oraş, numărul acestora crescând foarte mult, iar adăpostul nu este suficient de încăpător. Mai mult, în ultimul timp câinii au devenit şi mai agresivi, după ce containerele de depozitare a deşeurilor menajare din oraş au fost îngrădite, iar astfel patrupezii au dificultăţi în a se hrăni.

Bărbatul a declarat că a sesizat în primă fază verbal conducerea Primăriei, urmând să depună plângere şi la Prefectura Harghita, tot în cursul zilei de ieri.

 Nu este un caz singular

Primarul oraşului Bălan, Brezovszky Gheorghe, a declarat că a fost informat despre ce s-a întâmplat ieri dimineaţă, însă a precizat că respectivii câini nu sunt comunitari, ci aparţin unei familii din localitate care creşte oi şi care i-a lăsat liberi. Acesta a spus că s-a făcut o somaţie către proprietarii câinilor, iar dacă patrupedele mai sunt surprinse pe domeniul public, atunci se va aplica o amendă în valoare de 1.000 de lei. Iar situaţii în care proprietari de câini i-au lăsat liberi pe domeniul public au mai fost înregistrate, şi în aceste cazuri urmând a se lua aceleaşi măsuri.

De asemenea, primarul a admis că nu este un caz singular, în ultimul timp înregistrându-se încă cel puţin 4-5 astfel de atacuri ale câinilor asupra locuitorilor oraşului. Însă situaţia este „ca peste tot în ţara noastră…”.

În legătură cu patrupezii „maidanezi”, primarul a explicat că în oraş există un azil în care sunt 26 de câini. Edilul localităţii a afirmat că 99% dintre câinii şi pisicile care sunt pe stradă sunt sterilizaţi, ei fiind marcaţi de către o fundaţie din Germania. „Ne ocupăm de această problemă, dar este peste puterile noastre…”, a precizat primarul. De asemenea, Brezovszky Gheorghe a mai spus că sunt semnale că sunt aduşi câini şi din altă parte, deoarece pe străzile oraşului apar patrupede care nu sunt marcate.

O altă problemă este datorată şi oamenilor, care hrănesc câinii, în condiţiile în care insulele de gunoi sunt îngrădite şi nu mai pot să mănânce din ele.

 Se caută soluţii legale pentru a rezolva problema câinilor comunitari

La rândul său, viceprimarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat că primăria caută adăposturi autorizate pentru câini şi face demersuri pentru capturarea câinilor sau pentru găsirea oricărei alte soluţii legale care să permită „să eliberăm strada de câini comunitari”.

Viceprimarul urbei a spus că au existat discuţii cu o firmă de hingheri chiar şi săptămâna trecută, însă reprezentanţii acesteia au comunicat că deocamdată legislaţia nu permite capturarea câinilor. Acesta a spus că în momentul în care legea care va permite capturarea câinilor va intra în vigoare şi când va exista un adăpost autorizat, atunci firma de hingheri a făcut promisiunea că o să stea o săptămână în oraş pentru a strânge toţii câinii comunitari de pe străzi.

În oraşul Bălan, în momentul de faţă sunt aproximativ 100 de câini comunitari. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.