Avram Iancu – interzis la Sibiu! | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Sănătatea » Avram Iancu – interzis la Sibiu!
Avram Iancu – interzis la Sibiu!
Luni, 13 noiembrie, scriitorul şi jurnalistul Laurian Stănchescu protesta în centrul Sibiului, unde se va afla inclusiv astăzi (foto: ziarul Tribuna)

Avram Iancu – interzis la Sibiu!

Centenarul Unirii poartă deja o rană uriaşă. Un bust de bronz în care este personificat Avram Iancu, „Erou al Naţiunii Române”, urmând a fi aşezat pe Aleea Personalităţilor Române din Parcul ASTRA cu prilejul Centenarului Unirii, a fost interzis la Sibiu de autorităţile române în cârdăşie cu cele maghiare. Crăişorul a mai fost umilit acolo şi în timpul vieţii.

Ca român absolut, nu voi tolera această insultă şi dezonorare adusă memoriei „Eroului Naţional”, denunţ execuţia publică a jertfei Crăişorului din Apuseni şi implicarea autorităţilor române în retezarea românismului şi a simbolurilor sale identitare. Sculptura aparţine marelui artist patriot, Radu Aftenie.

Laurian Stănchescu, scriitor şi jurnalist,
autorul Proiectului Avram Iancu din Parlament (Postare pe Facebook)

 

Istoricul „poveştii”

Cu câţiva ani în urmă, membrii Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu” – Filiala Sibiu au socotit că în ajunul Centenarului Marii Uniri este de datoria lor să-i ridice un bust eroului Revoluţiei din 1848, pentru a fi aşezat pe Aleea Personalităţilor din Parcul ASTRA.

În 2013, bustul în bronz a fost realizat de sculptorul Radu Aftenie, bustul având 1,4 m înălţime şi 180 kg.

Din acel moment a început calvarul: dosarul cu proiectul în cauză a primit de la diverse autorităţi şi instituţii locale avizul de amplasare, inclusiv din partea Primăriei Sibiu, numai că Ministerul Culturii – condus pe atunci de Kelemen Hunor şi Hegedüs Csilla – a refuzat să-şi dea avizul sub pretextul „lipsei de realizare artistică”.

Timpul a trecut, miniştrii Culturii s-au schimbat, dar la revenirile Societăţii nu s-a mai primit răspuns. La revenirile repetate ale societăţii sibiene adresate ministerului, nu cu multă vreme în urmă s-a primit un răspuns din partea ex-ministrului Ioan Vulpescu, în care se preciza: „Comisia de experţi a ministerului a respins în unanimitate proiectul şi recomandă amplasarea bustului lui Avram Iancu într-o altă locaţie din Sibiu, spre a nu face concurenţă busturilor din Parcul ASTRA”.

De precizat că în Sibiu, pe vremea când Klaus Iohannis era primar, consiliul local a dat numele Petőfi Sándor (aghiotant al generalului Bem, şeful armatei maghiare care a cucerit Sibiul, l-a bombardat cu tunul şi a ucis români) unui parc din Sibiu, casa lui Ilie Măcelariu – primul preşedinte al partidului care a făurit Unirea a fost demolată, deşi era monument istoric, parterul clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, care în 1918-1919 a fost sediul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, ales în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, s-a transformat în fast-food, iar în faţa Teatrului „Radu Stanca” a fost amplasat bustul unui oarecare maghiar Bretan Miklós.

Actualmente, bustul sculptat de Radu Aftenie se află în holul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, acoperit cu o pânză albă.

Luni, în timpul protestului din faţa primăriei, Laurian Stănchescu a declarat publicaţiei „Tribuna”: E un protest împotriva unei crime culturale, pentru că este o crimă culturală şi istorică să îl interzici pe Avram Iancu din propria lui ţară şi să îl alungi din propria lui istorie, mai ales că el a făcut istoria mare. Dacă Avram Iancu nu se năştea aici, astăzi în Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. E nepermis ca memoria lui Avram Iancu să fie asasinată în modul acesta, să fie ucis de propria istorie.

Conform aceleiaşi publicaţii, Dorin, unul dintre sibienii prezenţi în piaţă, a spus: E binevenit în somnolenţa asta generală, că adormim toţi. E un om care ia atitudine. De la Primărie i se spune să plece. Păi, cerşetorii mascaţi care cântă la fel de fel de instrumente sunt toleraţi, dar un om care luptă pentru cultura noastră, nu? Treaba asta e jalnică. Se şi vede unde am ajuns.

 

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Aveti dreptate. Imi pare rau ca politicienii romani sunt asa de slabi. Imi pare rau ca acesti oameni politici nu simt chemarea morala de a-si servi si apara poporul. Este urat din partea lor ca nu au pozitie ferma impotriva nationalismului si rasismului ungurilor. Iubesc pe romani, iubesc tara noastra Romania dar imi este scarba de clasa politica.

  2. Din moment ce Primăria locală a avizat amplasarea, eu vă propun să așezați bustul chiar fără avizul Ministerului Culturii. Va îndrăzni cineva să îl dea jos?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.