Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunţat, miercuri, extinderea consorţiului format anul trecut în scopul dezvoltării învăţământului dual în localitate, urmărindu-se mărirea numărului companiilor implicate în proiect.
„Suntem într-un moment foarte important în cadrul proiectului nostru referitor la învăţământul dual pentru liceele profesionale şi pentru Universitatea Sapientia. Suntem în situaţia în care dorim să lărgim consorţiul care este format pentru sprijinirea proiectului şi mai ales pentru a folosi acest sistem educaţional atât în beneficiul şcolilor, cât şi companiilor.
Vrem să mărim numărul de companii implicate în acest proiect şi în consorţiu ca să mărim numărul locurilor în sistemul dual accesibile pentru elevi. La ora actuală suntem foarte interesaţi ca în zona turismului, alimentaţiei publice, electronicii, automatizărilor, comerţului, instalaţiilor, construcţiilor, mecatronicii, panificaţiilor, industriei lemnului, industriei alimentare sau protecţiei mediului să avem mai mulţi parteneri. Nu neapărat din Miercurea-Ciuc, ci din zonă. Acum deja avem parteneri din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita. De ce dorim să facem acest lucru? Pentru că avem şi obligaţia de a include începând cu toamna anului viitor 240 de elevi din diferite clase în educaţia duală şi consorţiul va putea fi baza solidă pentru aceşti elevi”, a declarat Korodi Attila.
Acesta a precizat că firmele din zonă au nevoie în prezent de angajaţi care au o pregătire profesională adecvată, doresc să scadă costurile de acces la resursa umană calificată şi sunt deschise în permanenţă la rezolvări prin care pot să fie reduse impozitele pe care le plătesc statului, implicarea în sistemul dual reprezentând una din cele mai bune soluţii pentru toate acestea.
„Prin sistemul dual ele vor avea permanent acces la noi generaţii de angajaţi pe care ei pot să-şi pregătească împreună cu liceele implicate. În sfârşit vor avea acces la un sistem care va permite o permanentizare a accesului la forţa de muncă calificată. Şi să spunem foarte deschis, toate firmele care se implică în proiectul de sistem dual au avantaje la plata impozitelor şi acesta este un lucru foarte important la ora actuală pentru companiile noastre. Totodată, invităm companiile pe care le chemăm în acest consorţiu să fie partenere şi la formarea a două curricule şcolare importante în care suntem noi implicaţi şi unde noi vom oferi la nivel naţional soluţii de curricule pentru sistemul educaţional dual. Este vorba despre turism şi servicii, unde Miercurea-Ciuc este lider de pregătire de curriculă şcolară pentru sistem educaţional dual. Şi toate acestea, punând în balanţă, putem spune că sunt, pe termen mediu şi lung, foarte avantajoase pentru companii.
Avem un dialog foarte intens cu companiile din zona Ciucului prin Consiliul Consultativ Economic. Şi ştim foarte bine cât de complicat este pentru ele accesul la forţă de muncă calificată pentru activităţile pe care le desfăşoară. De ce? Pentru că sistemul actual educaţional nu corespunde sută la sută cerinţelor pieţei. Şi acest proiect de educaţie duală pe care noi îl construim asta doreşte să facă: să flexibilizăm atât de mult împreună cu liceele pregătirea elevilor încât să poată să fie fiabilă, adaptată după noua necesitate care apare la companiile care activează în regiune”, a mai spus Korodi Attila.
Edilul a menţionat că firmele doritoare să se alăture consorţiului pot face acest lucru până în data de 16 decembrie.
De asemenea, 9 decembrie este termenul limită la nivel naţional pentru ca firmele să informeze inspectoratele şcolare judeţene şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic despre numărul de elevi pe care intenţionează să-i formeze în anul şcolar următor. Cererile trebuie trimise la următoarele adrese de e-mail: tvet@tvet.ro şi monika.kedves@isjhr.eduhr.ro.
Primarul Korodi Attila a semnat în luna martie a acestui an, la Bucureşti, un contract de finanţare în valoare de peste 121 de milioane de lei pentru consolidarea învăţământului dual şi renovarea campusului şcolar din zona Topliţa-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obţinut prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei. După finalizarea proiectului, şcolile profesionale din municipiu vor oferi o educaţie de calitate, orientată spre piaţă, într-un mediu modern şi bine echipat. Investiţia trebuie finalizată până la sfârşitul anului 2026, informase atunci Biroul de presă al Primăriei Miercurea-Ciuc. Consorţiul pentru dezvoltarea învăţământului dual în Miercurea-Ciuc a fost format anul trecut. Municipiul reşedinţă de judeţ este liderul consorţiului, iar printre membrii fondatori se află Consiliul Judeţean Harghita, oraşele Sângeorgiu de Pădure şi Miercurea Nirajului din judeţul Mureş, cele patru licee tehnologice din Miercurea-Ciuc, Universitatea Sapientia, întreprinderi şi organizaţii profesionale de comerţ şi industrie şi ONG-uri din regiune.
Activitatea se concentrează în primul rând pe dezvoltarea educaţiei, astfel încât elevii celor patru licee tehnologice din Miercurea-Ciuc (Joannes Kájoni, Kós Károly, Székely Károly, Venczel József), precum şi studenţii de la Universitatea Sapientia vor putea efectua stagii practice plătite la întreprinderile membre ale consorţiului. Această colaborare va oferi un sprijin semnificativ în menţinerea forţei de muncă tinere în ţară, pe lângă îmbunătăţirea calităţii învăţământului profesional, mai precizase Biroul de presă al Primăriei Miercurea-Ciuc.
EMIL GROZA