Autorecenzarea online se încheie astăzi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Societate » Autorecenzarea online se încheie astăzi
Autorecenzarea online se încheie astăzi

Autorecenzarea online se încheie astăzi

  • Harghita este în fruntea clasamentului naţional în ceea ce priveşte procentul chestionarelor completate

Harghita „concurează” în continuare cu judeţul Braşov pentru primul loc pe ţară în ceea ce priveşte procentul chestionarelor completate în perioada autorecenzării online, care se încheie astăzi, la ora 24:00, potrivit ultimelor date făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS).

„Stăm foarte bine faţă de cum am pornit. După sărbătorile pascale a fost ceea ce trebuia să fie de la început. Cred că şi primarii au înţeles că e important să ducem acţiunea la capăt şi că este doar în avantajul comunităţii ca oamenii să participe la recensământ acum, să vedem de fapt pe ce ne bazăm şi să nu lăsăm totul pe ultima clipă. A mers aşa cum trebuia să meargă de la început. Oscilăm, suntem când pe primul loc pe ţară, când pe locul doi, ne tot «jucăm» cu Braşovul, care este un judeţ mare, dar ţinând cont de faptul că la noi disciplina e mai mare, eu zic că stăm foarte bine. Corundul a rămas în frunte, de fapt cei de acolo au şi terminat. Remetea a avansat spectaculos, mai ales că la început era printre ultimele localităţi”, a declarat publicaţiei noastre directorul DJS Harghita, Maria Abos.

Din ultimele date oficiale rezultă că până la sfârşitul zilei de marţi, 24 mai, în Harghita au fost completate 205.808 chestionare, procentul raportat la populaţia ţintă estimată la data de 1 decembrie 2021 fiind 69,5 la sută. Harghita se află astfel foarte aproape de judeţul Braşov, aflat pe primul loc, unde procentul anunţat la finalul celei de a 72-a zile a perioadei de autorecenzare era de 69,7 la sută. În ceea ce priveşte mediile de rezidenţă, 58,6 la sută din chestionare au fost completate în Harghita de persoane care locuiesc în mediul rural, iar 41,4 la sută de cele din oraşele şi municipiile judeţului. Peste 63 la sută dintre chestionare au fost completate cu asistenţă din partea recenzorilor, respectiv prin autorecenzare online asistată (ARA), în punctele stabilite pentru acest lucru. Procente de peste 80 la sută, raportate la populaţia rezidentă estimată, au fost înregistrate în Corund, Remetea, Sânmartin, Borsec, Lueta, Sântimbru, Frumoasa, Racu, Dăneşti, Porumbeni, Lupeni şi Zetea. În municipiul Miercurea-Ciuc, unde autorităţile locale au lansat în ultima perioadă mai multe campanii pentru a-i impulsiona pe cetăţeni să se autorecenzeze, a fost anunţat un procent de 72 la sută, calculat la o populaţie rezidentă ţintă estimată la 36.751 de persoane. Cele mai scăzute procente (sub 45 la sută) au fost înregistrate în Bilbor, Sărmaş, Lăzarea şi Lunca de Jos.

Următoarea etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor se va derula în perioada 31 mai – 17 iulie, când cei care nu s-au autorecenzat în intervalul 14 martie – 27 mai vor primi vizita recenzorilor pentru colectarea datelor prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor. Persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ vor risca o amendă de la 1.000 de lei la 3.000 lei. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.