Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autonomia lui Szilágyi nu a dat rezultate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Autonomia lui Szilágyi nu a dat rezultate
Autonomia lui Szilágyi nu a dat rezultate

Autonomia lui Szilágyi nu a dat rezultate

În campania electorală ce a precedat primul tur al alegerilor prezidenţiale, fiecare candidat a încercat să convingă electoratul cu ce a crezut de cuviinţă. Printre cei 14 candidaţi se afla şi Szilágyi Zsolt, candidatul celor de la PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), care se dorea a fi alternativa pentru etnicii maghiari.

În mesajul lui de campanie, Szilágyi Zsolt încerca să convingă alegătorii că autonomia este benefică pentru toţi. Astfel, îi chema şi pe etnicii români să-l voteze şi, implicit, să susţină autonomia propusă de partidul său. De altfel, la emisiunile electorale de la radio (Radio România Actualităţi) singurul mesaj transmis de Szilágyi a fost cel al autonomiei şi al faptului că şi românii din Transilvania trebuie să înţeleagă că aceasta este în beneficiul tuturor.

Şi a venit ziua alegerilor, când fiecare îşi culegea roadele de după transmiterea mesajelor dinainte cu o lună. Printr-un calcul simplu reiese că autonomia şi federalizarea lui Szilágyi a fost sprijinită de puţin peste 53.000 de persoane (mai puţin decât populaţia municipiului Sf. Gheorghe) cu drept de vot din ţară (de pe listele permanente), cât reprezintă acel 0,56% obţinut de candidatul PPMT. Este o cifră care spune destul de multe despre imaginea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania în… Transilvania.

XXX

Un alt procent interesant şi care ar trebui să ofere o temă de gândire este cel obţinut de UDMR. Uniunea, permanent, a oscilat între 6 şi 7 procente. Acum, însă, rezultatul obţinut de Kelemen Hunor s-a înjumătăţit, ajungând la 3,5%. Chiar dacă la acest procent adăugăm şi rezultatul celorlalţi maghiari care l-au preferat pe Szilágyi, am avea 4,1%, care este mult sub cifra obţinută în mod constant de UDMR.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Autonomiști sunt și în rândurile alegătorilor UDMR, dar ei sunt mai moderați, ca să nu fie stridenți în relația cu majoritatea. Iar scorul mic al dlui Kelemen nu este relevant, deoarece în turul II se va ajunge, probabil, la 5-6 cât a fost și altădată. Probabil îl vor vota pe Ponta, care i-a invitat la guvernare și care, probabil, le-a promis public pași noi în direcția autonomiei. Iohannis nu a făcut-o de teama de a nu fi votat de români. Și s-a văzut asta în procentele obținute. Dar și el ar fi făcut pași spre autonomie! Ceea ce nu va mai fi cazul în tutul II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.