Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au început lucrările la podul peste râul Bistricioara, care leagă Poiana Veche de Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Au început lucrările la podul peste râul Bistricioara, care leagă Poiana Veche de Tulgheş
Au început lucrările la podul peste râul Bistricioara, care leagă Poiana Veche de Tulgheş

Au început lucrările la podul peste râul Bistricioara, care leagă Poiana Veche de Tulgheş

Valoarea investiţiei este de aproximativ 1.800.000 lei

Lucrările la o investiţie aşteptată de tulgheşeni – podul peste râul Bistricioara de la Poiana Veche – au demarat şi urmează a fi finalizate în toamna acestui an. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 1.800.000 lei, fonduri asigurate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat că de-a lungul anilor au existat multiple tentative de reconstrucţie a acestui pod, însă au rămas fără rezultat.

„Au fost tentative de-a lungul anilor să se construiască un pod trainic peste râul Bistricioara şi nu s-a reuşit. Acum am găsit oportunitatea de finanţare şi am reuşit să demarăm lucrările la podul care leagă Poiana Veche cu Tulgheşul”, a spus primarul.

Acesta a explicat că a fost o chestiune de durată, deoarece podul va avea o anvergură destul de mare, aproximativ 26 de metri lungime, deoarece Apele Române şi Institutul Naţional de Hidrologie au comunicat un debit de aproximativ 600 m/s, iar pe baza acestuia a fost proiectată această construcţie.

Marcel Vancu a spus că de ieri s-a întrerupt circulaţia pe podul vechi, însă există o posibilitate de ocolire, pe un drum comunal. De asemenea, şi acest drum comunal va intra la rândul lui într-un proces de modernizare în această vară, iar până în toamnă lucrările vor fi finalizate.

Conform sursei citate, va urma o perioadă de disconfort pentru locuitorii zonei, însă realizarea acestei lucrări este foarte aşteptată de oameni.

Termenul de finalizare a lucrărilor la acest pod, conform contractului, este 10 octombrie.

Primarul comunei a punctat că această investiţie „este vitală” pentru comunitatea din Poiana Veche, care practic aparţine de satul Tulgheş, însă este aşezat peste Râul Bistricioara.

„Pentru ei (n.n. – locuitorii din Poiana Veche) a fost tot timpul o problemă, pentru că podurile nu rezistau. (…) După cum am spus, au existat foarte multe tentative de-a lungul timpului, chiar la un moment dat s-a şi început o asemenea investiţie, care a rămas abandonată. S-au turnat betoane prin apă şi a rămas abandonată datorită faptului că nu existau surse de finanţare, nu existau proiecte, programe de genul acesta. Ei, în momentul de faţă, în Poiana Veche stratul de asfalt s-a turnat, canalizările şi intrările la toate locuinţele s-au făcut, acum mai lipseşte podul, după care satul acesta va deveni un sat model. Există şi o şcoală, care se reabilitează. (…) Clădirea respectivă va intra într-un circuit public în organizarea evenimentelor destinate comunităţii respective”, a spus Marcel Vancu.

De asemenea, acesta a mai arătat că vechiul pod reprezenta un pericol, deoarece era „o construcţie rudimentară”.

A fost semnat şi contractul de finanţare pentru înfiinţarea unui centru de asistenţă socială în Tulgheş, lucrările urmând să înceapă tot în acest an

Primarul a mai declarat că a fost semnat şi contractul de finanţare pentru proiectul „Înfiinţare centru de asistenţă socială, în comuna Tulgheş, judeţul Harghita”, iar în cel mai scurt timp urmează procedura de achiziţie publică.

Potrivit edilului, este vorba despre reabilitarea şi modernizarea unei clădiri vechi a unei şcoli din satul Hagota, care nu mai este folosită. „Şi pentru ca să nu mai rămână acea clădire în paragină, am găsit soluţia de a o transforma într-un centru social”.

În această clădire va funcţiona un centru pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. „Rolul acestui obiectiv este de a preveni şi a combate violenţa domestică, prin asistarea persoanelor abuzate (copii şi adulţi) de pe raza comunei Tulgheş. Centrul îşi propune să contribuie la informarea permanentă a comunităţii, în general cu privire la fenomenul violenţei în familie”, a precizat Marcel Vancu.

Costurile totale ale acestui proiect sunt de aproximativ 150.000 de euro, fonduri asigurate de Uniunea Europeană, circa 70.000 de euro, şi din contribuţie proprie.

Marcel Vancu a mai spus că în acest an este posibil să înceapă lucrările, iar în a doua jumătate a anului viitor vor fi finalizate, însă depinde de durata achiziţiei publice.

Şi aceste două lucrări fac parte din programul amplu de investiţii de care beneficiază comuna Tulgheş, a conchis primarul.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.