Consiliul Judeţean Harghita s-a reunit, luni, într-o şedinţă extraordinară în sistem de videoconferinţă. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre, printre care rectificări ale bugetului de venituri şi cheltuieli al consiliului, alocarea unor fonduri din cota de 6% impozit de venit, aflat la dispoziţia consiliului şi prelungirea termenului de implementare a unor proiecte sociale.
În debutul şedinţei, Bíró Barna-Botond, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a explicat că caracterul de urgenţă a fost determinat de decizia Guvernului de a răspunde solicitărilor consiliului prin alocarea a 6 milioane de lei pentru serviciile sociale. Această sumă permite reducerea contribuţiei consiliului judeţean la 20%, un procent mai mare decât cel prevăzut de lege, dar pe care instituţia şi-l asumă ca o responsabilitate suplimentară. Rectificarea bugetului a permis includerea sumei de 6 milioane de lei din taxele defalcate pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, cu scopul de a finanţa sistemul social.
Consiliul Judeţean Harghita a decis să modifice criteriile şi procedurile pentru acordarea Distincţiei de Excelenţă, o recunoaştere acordată persoanelor, grupurilor sau instituţiilor care aduc contribuţii semnificative la dezvoltarea judeţului.
„Aici este vorba despre creşterea programului nostru de premii. Vine finalul de an şi am dori să mai decernăm câteva premii. Vorbim de mai puţin de 11 mii de lei”, a specificat preşedintele CJ Harghita.
Consiliul a decis să aloce 667 de mii de lei din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, suma fiind distribuită oraşului Bălan, comunelor Avrămeşti, Mihăileni, Racu, Sânmartin, Siculeni, Voşlăbeni şi municipiului Topliţa. În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a subliniat că măsura reflectă solidaritatea consiliului faţă de dificultăţile semnalate de unităţile administrativ-teritoriale.
Oraşul Bălan a primit 100.000 de lei pentru schimbarea destinaţiei unei clădiri din grădiniţă în incubator de afaceri, pentru înfiinţarea unui incubator de afaceri sectorial. Comuna Avrămeşti a primit 50.000 de lei pentru reabilitarea unei şcoli şi construirea unei centrale termice în localitatea Geoagiu, iar 50.000 de lei au fost alocaţi pentru reabilitarea străzilor comunale. Comuna Mihăileni a beneficiat de 100.000 de lei pentru modernizarea drumurilor locale. Comuna Racu a primit 50.000 de lei pentru efectuarea de reparaţii la pardoseala Şcolii Gimnaziale „Cserei Mihály”. Comunei Sânmartin i-a fost alocată suma de 157.460 lei pentru diverse lucrări şi investiţii în anul 2024. Comuna Siculeni a primit 100.000 de lei pentru extinderea, modernizarea şi înfiinţarea infrastructurii de apă uzată în zona Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Bogát. Suma de 6.000 de lei a fost alocată comunei Voşlăbeni pentru încălzirea şcolilor din Izvorul Mureşului. Municipiul Topliţa primeşte, de asemenea, suma de 54.000 de lei pentru încălzirea şcolilor.
În cadrul şedinţei s-a aprobat şi prelungirea termenului pentru implementarea unor proiecte sociale esenţiale în localitatea Bilbor. Acestea includ desfiinţarea centrului de plasament Bilbor şi înfiinţarea unei case de tip familial, precum şi dezvoltarea unui centru de zi şi a unei alte case de tip familial, în cadrul Programului Regional Centru 2021-2027, pentru a asigura finalizarea completă a acestor iniţiative. (E.Ş.)