Atenție la drum! Urmează patru zile de iarnă în Harghita, anunță meteorologii | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Societate » Atenție la drum! Urmează patru zile de iarnă în Harghita, anunță meteorologii
Atenție la drum! Urmează patru zile de iarnă în Harghita, anunță meteorologii

Atenție la drum! Urmează patru zile de iarnă în Harghita, anunță meteorologii

Astăzi, în zori, temperaturile au scăzut, în Harghita până la minus 4 grade Celsius în stațiunea Lacul Roșu și până la minus un grad Celsius la Joseni, iar ninsorile au albit peisajul

Cei care au ieșit cu mașina în cursul dimineții, au circulat pe carosabil acoperit cu zăpadă frământată de până la 4 centimetri (cm) pe DN 13B, între Praid și Gheorgheni, de 2 cm pe DN 11 B Cașinu Nou – Cozmeni, pe DN 12 A în zona Lunca de Jos și Lunca de Sus, pe 12 C Gheorgheni – Lacu Roșu, pe DN 15 la Borsec și pe șosea cu zăpadă frământată de circa un centimetru pe DN 13 A, sectorul Vlăhița – Miercurea Ciuc.

Șefului Secției Drumuri Naționale (SDN) Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că în ultimele 12 ore s-a acționat pe drumurile naționale din județ cu 26 de autoutilaje și s-au raspândit 70 de tone de sare și 4 tone de nisip.

„Este doar începutul ninsorii și al răcirii. Temperaturile înregistrate astăzi în Harghita sunt mult mai scăzute decât cele ale zilei de ieri, cu aproximativ 15 grade Celsius, având în vedere că sâmbătă am avut o maximă de 17 grade Celsius la Miercurea Ciuc, iar astăzi cea mai ridicată temperatură abia a ajuns până la 2 grade Celsius. Răcirea continuă la noapte, mâine și poimâine, iar Harghita va avea minimele cele mai coborâte. Prognozăm în noaptea acesta temperaturi minime de minus 5 până la zero grade, mâine noapte (luni spre marți – n.a.) minus 7- minus 8 grade Celsius și strat de zăpadă, care va amplifica temperatura nocturnă, așa încât în noaptea de 24 spre 25 martie ne așteptăm la minus 9 – minus 10 grade Celsius”, a precizat meteorologul Adrian Pașol de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud – Sibiu.

Potrivit sursei citate, scăderea accentuată a valorilor termice se datorează unei mase de aer rece, ca element determinant, care a pătruns pe teritoriul țării din nordul Europei, împreună cu o masă de nori „determinată de un talvec cu nucleu foarte rece”, aflată în prezent în vestul țării și care se va deplasa, în următoarele două zile, către sud-vestul teritoriului. „Să ne bucurăm, totuși, că cerul rămâne noros noaptea; dacă ne aflam după un stat de zăpadă proaspăt iarna, cu cer senin în Harghita, temperatura scădea lejer la minus 15 – minus 20 de grade Celsius. Din fericire, cerul este acoperit”, a completat Adrian Pașol.

Meteorologul a menționat că de joi încolo vremea se va încălzi, fără să ajungă, însă, la valorile termice maxime înregistrate sâmbătă, iar minimele nu vor mai scădea sub limita înghețului.

Începând din 22 martie, de la ora 13:15 și până în miercuri, 25 martie, la ora 10:00, județul Harghita se află sub incidența unei atenționări meteorologice „Cod galben” de răcire accentuată, ninsori, strat de zăpadă consistent pe alocuri, intensificări ale vântului, în special în zona înaltă, cu viteze de 60 până la 70 de kilometri/oră, viscolind zăpada nou depusă și determinând scăderea vizibilității. În zonele mai joase se vor înregistra și precipitații mixte pe timpul zilei.

„Îi rugăm pe participanții la trafic să nu renunțe la cauciucurile de iarnă și să conducă preventiv, adaptând viteza de rulare la condițiile de drum. Constatăm că traficul greu s-a redus, iar tirurile, de care ne temem cel mai mult, sunt din ce în ce mai puține pe drumurile naționale, ca urmare a crizei generară de coronavirus”, a concluzionat șeful SDN Harghita, Cătălin Romanescu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.