Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc găzduieşte în aceste zile un eveniment remarcabil: Atelierul regional chirurgical „Abordul laparoscopic în defectele peretelui abdominal”, o iniţiativă menită să îmbunătăţească tehnicile şi siguranţa medicală în blocul operator.
Evenimentul are loc în perioada 21-23 noiembrie şi participă peste 50 de chirurgi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Mureş şi Buzău, alături de asistenţi medicali, pentru a promova tehnici minime invazive şi cultura siguranţei în sălile de operaţie.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de discursul managerului spitalului, dr. Konrád Judith, care a mulţumit experţilor prezenţi şi echipei care a organizat acest atelier. „Sper că acest eveniment este primul, dar nu şi ultimul în care ne vedem cu dumneavoastră”, a precizat managerul spitalului. Ea a menţionat că doreşte ca pacienţii spitalului să aibă parte de servicii medicale de cea mai înaltă calitate.
Conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, medic chirurg, cadru didactic la Facultatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti şi preşedinte al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE), a detaliat importanţa acestui tip de evenimente:
„În primul şi în primul rând, astfel de evenimente demonstrează că un program care a fost lansat în cadrul Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale, ARCE, programul numindu-se Împreună Suntem ARCE, este valid şi funcţionează. În cadrul acestui program, experţii ARCE şi, în această întâlnire, experţi ai Clubului Român de Hernie, care lucrează în parteneriat cu ARCE, sunt prezenţi în spitalul din Miercurea-Ciuc şi au fost prezenţi şi în alte spitale, pentru a promova chirurgia minim invazivă, pe de o parte, şi pentru a promova, pe de altă parte, cultura siguranţei pacientului, cultura siguranţei cadrelor medicale”.
Conf. univ. dr. Dan Ulmeanu a subliniat că astfel de iniţiative contribuie la dezvoltarea competenţelor medicale locale, promovând ghiduri de bună practică recunoscute în comunitatea medicală. De asemenea, se pune un accent deosebit pe instruirea legată de utilizarea în siguranţă a electrochirurgiei, prevenirea incendiilor în blocul operator şi gestionarea adecvată a unor astfel de situaţii neprevăzute.
Evenimentul include şi sesiuni practice în care chirurgii locali operează împreună cu experţii invitaţi, în cadrul unor intervenţii pentru diverse tipuri de hernii, inclusiv hernii inghinale, ombilicale şi hiatale.
Chirurgii locali operează alături de experţi pentru a învăţa direct metode noi, iar acest tip de colaborare le permite să aplice ulterior, independent, tehnicile dobândite. El a subliniat că acest model, care combină teoria cu intervenţiile concrete, sporeşte performanţa spitalului, satisfacţia pacienţilor şi eficienţa serviciilor medicale.
De asemenea, preşedintele ARCE a evidenţiat importanţa muncii în echipă, menţionând că evenimentul include şi sesiuni dedicate asistenţilor medicali, coordonate de Mirela Vuţă, expertă în blocul operator. Aceasta le oferă asistenţilor cele mai recente informaţii legate de activitatea în blocul operator, punând accent pe siguranţa atât a pacienţilor, cât şi a personalului medical.
Conf. univ. dr. Dan Ulmeanu a remarcat faptul că chirurgia minim invazivă, în special cea laparoscopică, este în prezent standardul în domeniu, fiind depăşită doar de chirurgia robotică, care câştigă din ce în ce mai mult teren. El a adăugat că astfel de evenimente demonstrează dorinţa medicilor locali de a se dezvolta profesional, de a implementa tehnici noi şi de a îmbunătăţi practicile existente.
Dr. Adrian Dobrică, medic specialist de chirurgie toracică, a declarat că prezenţa invitaţilor la eveniment reprezintă „o onoare şi un privilegiu” pentru spitalul din Miercurea-Ciuc. El a subliniat contribuţia profesorului Dan Ulmeanu, pe care îl consideră un pionier al chirurgiei minim invazive în România şi o sursă de inspiraţie de peste două decenii. Dr. Adrian Dobrică a evidenţiat importanţa istorică a acestui eveniment pentru spital, considerându-l cel mai semnificativ din ultimii 15 ani. De asemenea, a adresat felicitări colegului András Zsolt pentru organizarea evenimentului şi a transmis succes tuturor participanţilor.
Dr. László Barna, medic specialist chirurg, medic şef de secţie, şi-a exprimat onoarea de a găzdui evenimentul şi de a avea în spitalul lor pe preşedintele ARCE şi a echipei sale de experţi. Fiind membru ARCE de mult timp, el a subliniat importanţa workshop-ului şi a menţionat că este convins de calitatea înaltă a instruirii oferite. Dr. László Barna le-a transmis bun venit şi a încurajat participanţii să profite de timpul petrecut în cadrul evenimentului.
Dr. András Zsolt, chirurg şi organizator al evenimentului, a subliniat prioritatea maximă a acestuia, explicând că patologiile abdominale au relevanţă în aproape toate specialităţile chirurgicale, de la chirurgie generală la pediatrie, urologie şi ginecologie. El a evidenţiat bucuria de a vedea o diversitate de specialişti înscrişi la workshop şi a încurajat trecerea rapidă la partea practică, desfăşurată în sala de operaţie.
Atelierul a fost organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, Colegiul Medicilor Harghita, Asociaţia Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE) şi Clubul Român de Hernie.
EMILIA ŞERDEAN