Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

ASTRA, cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Cultură » ASTRA, cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa
ASTRA, cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa

ASTRA, cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa

Toată România tradiţională se poate vedea într-un singur loc, în Dumbrava Sibiului, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa, având o suprafaţă totală de 96 de hectare şi 30 de hectare suplimentare de pădure.

„Deschis în anul 1967, în Dumbrava Sibiului, ca Muzeu al Tehnicii Populare, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (aşa cum este denumit în prezent) a fost dezvoltat ca o Românie tradiţională în miniatură într-un peisaj natural şi construit care reproduce toate formele de relief importante din România, precum şi spaţiul de locuire şi de lucru din zonele rurale locuite de ansamblul etniilor din spaţiul românesc. Cu o suprafaţă totală actuală de 96 ha, precum şi cu 30 de ha suplimentare de zonă forestieră recent primite, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este în prezent cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa”, a declarat managerul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ştefan.

Potrivit acestuia, vizitatorii beneficiază de peste zece kilometri de alei amenajate, la care se vor adăuga alţi trei kilometri de alei în curs de amenajare. Directorul Ciprian Anghel Ştefan spune că oricine ajunge în Muzeul ASTRA poate vedea „peste 400 de monumente de arhitectură şi tehnică populară, cu un traseu tematic dedicat minorităţilor etnice, cu un traseu senzorial care permite aprofundarea cunoştinţelor de civilizaţie tradiţională prin experienţe diversificate, cu un program estival de animaţii culturale, cu zeci de evenimente culturale şi de divertisment şi multe altele. Muzeul ASTRA reprezintă un reper esenţial pentru ansamblul turismului cultural românesc. Expoziţia de bază, amenajată iniţial pe 42 hectare şi în curs de extindere prin noi trasee secundare de vizitare, este completată de expoziţii pavilionare şi de depozite de patrimoniu vizitabile. Expoziţiile sunt completate de trasee în natură, de spaţii de joacă, spaţii de cazare, de servire a mesei şi de interacţiune, două hanuri tradiţionale, două pensiuni, un Târg de ţară, un amfiteatru, un lac care permite activităţi periodice de pescuit completate de gastronomie tradiţională, reprezintă o infrastructură de primire a vizitatorilor din ţară şi din străinătate.

În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului sunt două monumente tradiţionale care funcţionează ca restaurant: Cârciuma din Bătrâni, judeţul Prahova (strict bucătărie tradiţională) şi Hanul din Tulgheş, judeţul Harghita (bucătărie tradiţională şi internaţională), ambele renumite şi foarte căutate pentru specificul ţărănesc şi atmosfera specifică”.

Muzeul ASTRA de la Sibiu deţine şi cel mai mare centru pentru patrimoniu din România, găzduit de o clădire modernă, de inspiraţie nordică, în care există laboratoare performante de restaurare. „Inaugurat în anul 2011, Centrul ASTRA pentru Patrimoniu este cel mai mare din ţară datorită dotărilor existente în cele 8 laboratoare de restaurare: laboratorul de restaurare pictură (icoană pe lemn, pe sticlă), laboratorul de restaurare lemn şi lemn policrom, laboratorul de restaurare piele-blană, laboratorul de restaurare textile, laboratorul de restaurare metal, laboratorul de restaurare ceramică, laboratorul de investigaţii chimice şi laboratorul de investigaţii biologice. În moderna clădire dedicată patrimoniului, vizitatorii sunt întâmpinaţi în spaţii de relaxare care se aseamănă cu cele din Vestul Europei, aici existând atât expoziţii, dar şi săli de conferinţe şi pentru educaţie muzeală.

În 2017, Muzeul ASTRA a sărbătorit o jumătate de secol de viaţă, oferind publicului ocazia să vadă sute de artişti şi meşteri populari din comunităţile de lipoveni, unguri, sârbi, maghiari şi romi din România, care au amenajat în zona Târgului de ţară, ateliere meşteşugăreşti interactive şi culinare. „Aici s-au pregătit cele mai vechi, dar şi cele mai gustoase, reprezentative produse pentru fiecare comunitate.

La Sibiu, în Muzeul ASTRA, turistul are ocazia unică, în timpul târgurilor şi al festivalurilor, să vadă nu doar o casă tradiţională, dar şi să vorbească şi să afle ce înseamnă viaţa la ţară direct de la un meşteşugar autentic, din zona de unde e acea casă.

România de la ţară, în miniatură, expusă în Dumbrava Sibiului, înseamnă peste 16.000 de obiecte, peste 400 de construcţii care alcătuiesc un muzeu unic, unde vezi cum se trăia la ţară, cum se muncea, dar şi cum se învăţa. În mod inedit, Muzeul ASTRA găzduieşte o şcoală unică în România.

„Şcoala din Ticera este un monument funcţional din Muzeul ASTRA, adică aici se ţin cursuri şi prezentări cu scop educaţional pentru elevi, fapt ce face ca acest monument să fie singurul de acest gen din România. Construită 100% din lemn şi situată în trecut pe un vârf de deal, Şcoala din Ticera păstrează urmele a mai bine de un secol de existenţă a unei comunităţii din Munţii Apuseni care odinioară era bine închegată. Anii au trecut, însă, iar în perioada 1970-1980, satul Ticera era locuit din ce în ce mai puţin, iar în perioada 1990-2000 a fost abandonat în totalitate. Aşa cum se întâmplă în astfel de situaţii, casele şi anexele neîngrijite s-au deteriorat şi au început să se prăbuşească. În tot acest timp, multe obiecte au fost furate, iar foarte puţine case au fost salvate prin strămutare. Din şcoală, de pildă, a dispărut tot mobilierul şi au fost distruse aproape în totalitate uşile, ferestrele şi tavanul”, povesteşte Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al muzeului.

Potrivit acestuia, „Şcoala din Ticera pune în valoare, prin activităţi educaţionale specifice, meşteşuguri, obiceiuri, tradiţii aparţinând diverselor comunităţi reprezentate în Dumbrava Sibiului. Misiunea de muzeu-şcoală pe care şi-o asumă Muzeul ASTRA este prin intermediul Şcolii din Ticera mai uşor de înţeles”.

Unice în Europa de Est sunt însă două din morile de colecţie din Muzeul ASTRA din Sibiu.

„Muzeul în aer liber deţine în patrimonial propriu un total de 23 de mori tradiţionale din toate zonele geografice ale României. Cele de vânt, spre exemplu, situate în apropierea lacului, sunt văzute de turişti ca fiind simbolul muzeului. Pe lângă acestea, Muzeul ASTRA deţine şi mori de apă sau de tracţiune cabalină. Două dintre acestea sunt funcţionale, iar ele sunt unice în Europa de Est din acest motiv. Este vorba despre Moara cu cai din Sâmpetru Mare, judeţul Timiş şi Moara de apă din Topleţ, judeţul Caraş-Severin”, arată Cosmin Călinescu.

Moara cu cai din Sâmpetru Mare, judeţul Timiş, este specifică comunităţilor de şvabi. Ultima dată când ea a funcţionat a fost la începutul secolului XX. Moara a fost reconstruită 100% în Muzeul în aer liber printr-un grant în valoare de peste 200.000 lei. Moara de apă din Topleţ, judeţul Caraş-Severin, se află în patrimoniul Muzeului ASTRA de la sfârşitul anilor ’60. Este o moară cu roată orizontală prevăzută cu ciuturi din lemn care valorifică potenţialul hidroenergetic al unor râuri de munte cu debit relativ redus. Acum, ambele mori sunt funcţionale, iar în programul de animaţii, aici se macină cereale (porumb, grâu, secară etc.), iar făina produsă este folosită apoi în muzeu, la Târgul de ţară, în atelierele de gătit. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.